Župniki!

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Anubis pravi:
Boljše, da se ne sekiraš, ker nima smisla. Za verske institucije se zmeraj najde dovolj opranih možganov, ki z njimi tulijo v en rog. Če pa je slučajno situacija prehuda, se pravi, da ne boste že letos zbrali dovolj za nove zvonove, bodo pa za 5, 10, ali pa 100 let. Njim se nikamor ne mudi
evil.gif

Sploh ne dvomim, da v dveh letih nebi zbrali dovolj denarja. Me fascinirajo druge zadeve - v osnovi naj bi vera učila strpnosti do drugačnih (ampak je recimo istospolnost greh
crazy1.gif
) in pomoči sočloveku (dobra dela, pa to..). V praksi pa zbirajo denar za nove zvonove, ker imajo navadni železni nekvaliteten zven. Čeprav po župnikovih besedah to njega naj ne bi motilo ampak se drugi, ki pridejo v faro čudijo, da imamo še vedno železne zvonove. Zajebano.

Od tistega, kar naj bi vera učila v osnovi potem pridemo do tega, da bomo dobili nove zvonove in bodo stare mame nosile cele pokojnine župniku, če pa klošarja sreča na cesti se mu pa v velikem krogu izogne, ker je škoda dat človeku 1€ , za litr najbl cenenga vina. Hvaljen Jezus! No sej... šunke, jajc in potice smo se pa najedl, ane
wink-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
bodo stare mame nosile cele pokojnine župniku, če pa klošarja sreča na cesti se mu pa v velikem krogu izogne, ker je škoda dat človeku 1€ , za litr najbl cenenga vina
Tu bi se pa jaz tudi odločil v prid stare mame. Vsaj škode neposredne škode ne naredijo s tem. Kar bi z denarjem, ki bi ga dale klošarju naredile. Oziroma bi podpirale novodobne podjetnike, ki klošarje vozijo lepo okoli. Ravno prejšnji teden je bil pri nas "na delu" dva dni en od nekod pripeljan. Noben ga ni poznal, malce temnejši (Romun?). Jaz občasno dam takemu, ki je domačin, ampak tudi ne vsak dan.

Kar se pa teme tiče. Župniki so pač taki kot so. So izrazito neodvisna instanca in škof mu ne more nič, razen če hudo odjadra izven uradne dogme. Pa še takrat ga prestavi in upa na najboljše. Kar je župnik, ki je na vrhu omenjen pisal, pa ni izven uradne dogme. Mislim, da je ravnal čisto prav, ker zavijati po vsakem vetriču in poskušati biti populist, se 2000 letni inštituciji ne spodobi. Vsak se pa sam odloči. Če mi ni všeč, pač ne grem. Se sicer tudi v Cerkvi malo po malo obrača in videl sem že, da vabijo na neke dogodke ločene osebe. Kar je konec koncev prav. Huda napaka je nekaj obsojati, potrebno je pomagati.
Problem RKC v Sloveniji je zaenkrat še prevelika množičnost (no ja, mogoče ne, če bi poslušali Rodeta). V našem mestu hodi cca 90% otrok k verouku. To je gotovo vsaj 60% preveč, ker gre samo za neko navado ali kdove kak razlog. Potem pa take mase nezaiteresiranih otrok župnik in kaplan ne obvladata in najbrž ni nobenega pravega pouka. Kaka polomija bi šele bila, če bi bil verouk v šoli in podobne bedarije, za katere si je prizadeval naš kardinal.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
bodo stare mame nosile cele pokojnine župniku, če pa klošarja sreča na cesti se mu pa v velikem krogu izogne, ker je škoda dat človeku 1€ , za litr najbl cenenga vina
Tu bi se pa jaz tudi odločil v prid stare mame. Vsaj škode neposredne škode ne naredijo s tem. Kar bi z denarjem, ki bi ga dale klošarju naredile. Oziroma bi podpirale novodobne podjetnike, ki klošarje vozijo lepo okoli. Ravno prejšnji teden je bil pri nas "na delu" dva dni en od nekod pripeljan. Noben ga ni poznal, malce temnejši (Romun?). Jaz občasno dam takemu, ki je domačin, ampak tudi ne vsak dan.

Kar se pa teme tiče. Župniki so pač taki kot so. So izrazito neodvisna instanca in škof mu ne more nič, razen če hudo odjadra izven uradne dogme. Pa še takrat ga prestavi in upa na najboljše. Kar je župnik, ki je na vrhu omenjen pisal, pa ni izven uradne dogme. Mislim, da je ravnal čisto prav, ker zavijati po vsakem vetriču in poskušati biti populist, se 2000 letni inštituciji ne spodobi. Vsak se pa sam odloči. Če mi ni všeč, pač ne grem. Se sicer tudi v Cerkvi malo po malo obrača in videl sem že, da vabijo na neke dogodke ločene osebe. Kar je konec koncev prav. Huda napaka je nekaj obsojati, potrebno je pomagati.
Problem RKC v Sloveniji je zaenkrat še prevelika množičnost (no ja, mogoče ne, če bi poslušali Rodeta). V našem mestu hodi cca 90% otrok k verouku. To je gotovo vsaj 60% preveč, ker gre samo za neko navado ali kdove kak razlog. Potem pa take mase nezaiteresiranih otrok župnik in kaplan ne obvladata in najbrž ni nobenega pravega pouka. Kaka polomija bi šele bila, če bi bil verouk v šoli in podobne bedarije, za katere si je prizadeval naš kardinal.

Glede klošarjev se strinjam... podpiram tudi jaz izključno domačine. Saj to ni težko ugotovit iz kje je. No pa to ni tema sploh, samo primerjavo sem dal.

Ta 2000 letna inštitucija se že od samega začetka obrača po vetru. Od osnovne ideje je ostalo samo še tistih 10 zapovedi, pa še te so interpretirali času primerno. Nastanek sveta, evolucijo in podobne zadeve, ki jih je Cerkev od začetka zatirala pa so morali sprejet, ker drugače bi ovčice začele počas odhajat. Tudi v prihodnosti ne dvomim, da bodo spreminjali svoja stališča, zaradi napredka znanosti in zaradi čedalje več izobraženega folka. Predvsem izobraženost jim nikoli ni bila ravno ljuba.

Glede verouka se strinjam. Tudi jst sem obiskoval verouk, bolj zaradi tega, ker je bilo to samoumevno, kot zaradi tega, da bi dejansko imel kaj od tega (od unih zgodbic o Adamu in Evi in štampiljk, ki smo jih dobivali pri mašah itak ne moreš imeti kaj koristnega). V OŠ katero sem obiskoval je bilo mogoče 5 otrok, ki niso obiskovali verouka. Če bi se še enkrat odločal (čeprav se takrat nisem jst) nebi obiskoval verouka, ker se mi je že takrat zdelo neumno, da mi župnik govori, da so v revijah Dinozavri samo izmišljene zgodbice (tema je tekla o nastanku sveta).

Če imajo jajca naj začnejo folk krstit pri 18. letih, pa bodo vidli kolk vernikov bodo sploh še imeli. Pranje možganov 8 letnikom je malo podlo...

Nazadnje urejeno:

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Ma ne, krivi so starši da to sploh pustijo. Našega nečaka so tut dali krstit, čeprav sem bil izvoljen za botra in nevemkajvse, sem
temu ostro nasprotoval. Ampak to so ble želje obeh babic in prababice, pa smo jim nekako ugodili (čeprav nobeden ni veren doma,
ker niammo časa v cerkev hodit), me je pa tut na koncu "šef" raspizdil ko smo a prosli za sliko pa je rekel "no pohitimo", sem mu tudi
povedal da me ta jeben krst stane jurčka, in naj gleda da se bo lepo smejal na sliki, ker nisem prišel sem razmetavat z denarjem ker
ga nimam. Se je kar prizemljl in primil froca ter se z njim slikal (ostalih otrok ni držal; našega je mogo na silo - mater mu vidim!!)
Skasira štiri pet jurjev na krst, pa se nebi z otrokom slikal!

Sicer pa je vse to tako komercialno naravnano, te kupiš knjigo, te verižico, te pelješ obe družini na kosilo, to zasučeš 500-600€
mimogrede. Ni čuda da sma se ga s svakom napila ko žolne v restavraciji ko smo šli zajest krst. Druga ti ne preostane od teh
finančnih pritiskov.

Birma pa je tak hobi za najbogatejše botre v mestu. Te za jurja slečejo preden si sploh prišel na birmo.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Spet si dokazal, da si navaden pyzdek, navaden hinavec, ne pa ded. Če bi bil ded, pač nebi šel za botra.

Poleg tega pa ležeš, kot pes teče. Krst je obred, ki se ne zaračuna - nikoli! Če je pa pri vas v navadi, da za vsako stvar delate ohcet, je to vaš problem, ne problem RKC-a.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Spet si dokazal, da si navaden pyzdek, navaden hinavec, ne pa ded. Če bi bil ded, pač nebi šel za botra.

Poleg tega pa ležeš, kot pes teče. Krst je obred, ki se ne zaračuna - nikoli! Če je pa pri vas v navadi, da za vsako stvar delate ohcet, je to vaš problem, ne problem RKC-a.

Kupit moreš neko knjigo, pa svečo, pa verižico, pa obesek, pol pa lepo vse peljat na kosilo.
Obred se ne zaračuna nikoli? Nevem s kod si, v MB se pričakuje da se plača.

Te pa tak nima smisla da pridemo tja, ga šef pošprica pa gremo domu. Jebeš taki obred ko si ferik v pol ure.
Če se nekaj živlenjskega dela, torej nekaj kar je enkrat v živlenju, se naredi naveliko al pa se sploh ne naredi.
Jebeš taki krst ko greta samo mama pa ata, pol pa domu na govejo župo. Te pa tut nima smisla to delat.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Za krst potrebuješ svečo (ni treba, da je UPH izvedbe) in bel prtiček - to je vse. Vsi ostali stroški so nepotrebni in namenjeni razkazovanju. Seveda župnik lahko pričakuje dar, vendar mora obred opraviti tudi brez tega. Dar je stvar dobre volje posameznika in ne obveza.

Poleg tega h krstu ne moreta samo mama in ata, ampak mora biti prisoten tudi boter, saj boter ne more biti nekdo od staršev - če bi poznal vlogo botra, bi vedel zakaj. Res je yeba, če bi opravil neki obred, pa se pred sosedi in znanci nebi mogel hvaliti koliko si za to zagonil in kako si ga pil.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
No boter je tam zato da poskrbi za otroka v primeru smrtne izgube. Kakorkoli obrneš, da obred zgleda kolkotolko
častno in da se ga spomnijata obe familiji, moreš spečt 500€ pa neboš rekel da ni res ker sem na svoji koži to čutil,
pred kratkim sta mi 2 kolega jokala kaki strošek je to in fertik.

Če pa drugi opravljate tako veike dogotke z 50timi evri pa nimam komentarja.

Ste jih na poroki vrjetno tut imeli 10 povabljenih,...

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:

Seveda.. se pa da za mašo... ali dve, tri.... Ponavadi kar župnik prišepne "kolk so ljudje dali". Sicer pa nevem kako bi to oni računali, če uradno sploh ne prejemajo nobenega denarja.
smirk-1.gif

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Itak ohcet je biznis. Kaj lepšega kot pa razložit faranom da je to greh in si obetat ohcet...
Men gre tale RKC na organ. Zakaj bi se jaz mogu bat boga če se ga RKC ne?

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
No boter je tam zato da poskrbi za otroka v primeru smrtne izgube. Kakorkoli obrneš, da obred zgleda kolkotolko
častno in da se ga spomnijata obe familiji, moreš spečt 500€ pa neboš rekel da ni res ker sem na svoji koži to čutil,
pred kratkim sta mi 2 kolega jokala kaki strošek je to in fertik.

Če pa drugi opravljate tako veike dogotke z 50timi evri pa nimam komentarja.

Ste jih na poroki vrjetno tut imeli 10 povabljenih,...
Zanimiv sistem vrednot, več kot zapraviš, bolj častno izgleda.

V bistvu jih je bilo na moji poroki natančno 14 (z nama vred). Nekako nimam potrebe na tako zasebno oz. intimno stvar, kot je poroka, vabit ljudi, ki sem jih morda videl enkrat v življenju.
Za tebe verjamem, da izpod 300 svatov ne prideš skozi - v kolikor te bo katera sploh marala. In potem imaš zipet dober izgovor za koruzništvo - ni denarja za ohcet.
bonk.gif

Treba je ločiti poroko in ohcet.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:
Itak ohcet je biznis. Kaj lepšega kot pa razložit faranom da je to greh in si obetat ohcet...
Men gre tale RKC na organ. Zakaj bi se jaz mogu bat boga če se ga RKC ne?
Kakšno zvezo imata RKC in ohcet? Poznam kar nekaj razkošnih ohceti, pa je bil obred povsem civilen.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:

Seveda.. se pa da za mašo... ali dve, tri.... Ponavadi kar župnik prišepne "kolk so ljudje dali". Sicer pa nevem kako bi to oni računali, če uradno sploh ne prejemajo nobenega denarja.
smirk-1.gif
Seveda se da za mašo, ampak to nima zveze s krstom. Župnik se lahko tudi dere, ampak jaz za nobenega od krstov nisem plačal.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
S tem ko si mel 14 ljudi na poroki si mi vse povedal.

Raje nimam poroke, kot pa da povabim 14 ljudi. Madonca, samo bratrancev in sestričen imam 14 brez tet in stricev.
Kje so še njeni žlahtniki.

Nevem no... Da mene bratranec ne povabi na poroko, te pa tudi qrac pa taka žlahta. (zdaj smo pa tam kdo komu hodi na obisk ob praznikih, a pol pa še me na ohcet nebi vabli)

No kakorkoli, očitno sem samo jaz čuden, ampak na na krstu edinega otroka negreš na eno spodobo kosilo, mu kupiš ene spodobne
verižice in daš nekaj "papirja za zdravje",...

Eh, brezveze eni danes živite samo od milotev in 30 evrov cel mesec mam občutek.

Al ste pa gajcig tak hudo in faušija, da si še v nedeljo šnicla ne privoščite in za obletnico poroke niti ne grete na eno dobro večerjo...

Al sn tak razvajen al mam enostavno previsoke norme, al pa eni na silo klošarite.