Žulji in planinski čevlji

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Jeseni sem kupil nove planinske čevlje, take z bolj trdim podplatom (Garmont Idaho), in je bilo prvih par izletov tam nekje do 4 ure hoje čisto brez težav, potem pa je enkrat padla 7 urna tura z nekoliko večjo višinsko razliko in sem staknil močne, skoraj krvave žulje, zadaj na peti pod gležnjem (nimam pojma, kako se reče). To je bilo skoraj dva meseca nazaj, a vseeno me kljub obližu že po poč ure hoje začne močno žuliti (prej pa vedno brez težav).

Kaj storiti, saj prihaja sezona večdnevnih poti po hribih, jaz pa še za dve uri hoje nisem dober? Zamenjava čevlja nekako ne pride v poštev (predrago, poleg tega je pa zelo dober čevelj, če odštejemo žulje). Obstajajo kaki učinkoviti obliži, spreji, karkoli? Način obuvanja nogavic?

Floki

Guru
6. sep 2007
10.111
3.172
113
Malo jih razhodi, kakšne kratke ture , pa nogavice si kupi za v hribe če jih še nimaš, mogoče daš spodaj še tiste obliže z gelom

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
bivacyn sprej če ga boš dobil je priporočljiv.jaz ga imam vedno s seboj v hribih.tegaderm od 3ma je tudi vredu zadeva.je tak prozoren filmki ga nalimaš na kožo in oblaži trenje med čevljem in kožo.
drugačepa razni štumfi iz hervisa ki so za v hribe so pol ku.rca vredni.dal 30€
bonk.gif

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
obuj 4 zokne, fajn zategni šuhe pa na turo da se razhodijo, pol pa bo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
ne glede na ceno se bojim da boš moral zamenjati čevlje..ker kot kaže ti ne sedejo na tvojo nogo.

Lahko sicer poskusiš jih še razhodit (samo po prebranem sodeč bi morali biti že dobro razhojeni)...mogoče kak tura po mokri travi, da se dodobra napijejo in zmehčajo.

(ali da jih večkrat tedensko daš gor, da se noga privadi čevlja (predvsem utrdi na problematičnih delih)...torej kak krajša (kondicijska) tura...za uro tja in nazaj).

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Jaz vedno nosim tanke nogavice (ki dobro stojijo na nogi) + debele volnene nogavice.
Probi, pa poročaj. Ma, na začetku nič ne čutiš, da bi te drgnilo?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Saj pravim, prve 3 ture (vsaka nekje do 1000 m višinske) ni bilo popolnoma nobenih problemov, in to z enim štumfom. Bom drugič probal z večimi, čeprav je že kar toplo.

Potem pa je sledila malo daljša, takrat je bil pa sranje. Problem je, ker je koža na žuljavem še sedaj precej mehka in bo trajalo kar nekaj časa, da se utrdi, da bi pa jaz čaka pol leta, no-go.
ne-ne-1.gif
Še ko sem imel zlomljen gleženj, sem že rinil po bohinjskih hribih dobre tri mesece po zlomu. Dosedaj sem s temi čevlji naredil dobrih 5000 m višinske razlike (ker po ravnem ni težav), se pa pozna, da desna noga precej bolj nagaja.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Dva predloga, če noben ne deluje pa zamenjati:
1. razhoditi vlažne - razmehčane čevlje (ali zjutraj-rosa, ali pa kar čez potok)
2. Ustrezne nogavice (pohodne, elastične, ki se dobro oprijemajo noge in se ne "zmočijo")

Če ne eno ne drugo ne bo delovalo... menjat.

mmc

Pripravnik
10. mar 2009
281
0
16
Jaz dam ponavadi dvoje nogavic gor. Na vrhu pa svež dvojni par gor, izmučene pa v vrečko
smile-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
cevlje si ze zdavnaj uhodil. ne pasejo tvojim nogam in pika. garmont ima nasplosno zelo nizko peto.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Nisem hotel tega slišat, čeprav sem si potihem mislil. Upanje umre zadnje.
cry12bpy.gif

Kaj pa potem sploh je še primerno za ene 200 €? Za polavtomatske dereze morajo imeti nastavek, ter trd podplat, da lahko normalno stopim na skale, ker so tudi moji gležnji razmajani zaradi mnogih zvinov. Karkoli drugega sem takrat probaval, ni bilo nič kaj mehkejše, pa še manj je pasalo mojim nogam. Ti Garmont so še najbolj sedli, seveda pa nisem obredel vseh trgovin.

Ja vem, tavelk kripelj sem, samo kaj ko je v hribih lušno "i ljeti i zimi".
smile-1.gif

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
ma ni še sile, ne obupat. če te samo žulijo, je velika verjetnost da se bodo shodili. če je kopito čevlja napačno za tvojo nogo, potem pa res ni rešitve. sam pri napačnem kopitu ni žuljev, temveč bolečina.
če ti rečem, da obuj 4 štumfe, ne ta debele, ta normalne bombažne, fajn zategni vezalke do konca, na mestih kjer te žulijo namaži čevelj z solejo, pol pa na turo in ni vrag da se ne bi shodili. pač več nogavic obuj gor.
jaz imam 4 gojzarje in sem do sedaj vsake mogo shodit, pa vse sem tudi shodil tako da ne žuli nobeden. ene alpinine, ene la sportiva, ene trezeta in ene reichle.
po moje se bodo shodli, sam vztrajat morš...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
No, bomo probal taktiko z več štumfi naslednjič, torej v ponedeljek, če bo vreme.

Saj, dokler so še enodnevne ture, ni hudega, ko bomo pa prešaltali na dvo-, tro- in mogoče celo večdnevne ture, bo pa treba imet mir (ali pa vzeti tastare zmahane čevlje, ki niso delali problemov)

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
cevlje si ze zdavnaj uhodil. ne pasejo tvojim nogam in pika. garmont ima nasplosno zelo nizko peto.

točno to. nima veze tudi če so bli dragi. to ne pomeni da so vredu za tvojo nogo.
ni preveč priporočljivo gledat na firmo in izgled pri kupovanju gojzarjev.
res ne vem kako lahko hodite v večih nogavicah?? to mi nikol ne bo jasno. kupi prave hribovske z ojačano peto in mora biti vredu.

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:
Citat:
Uporabnik ggg pravi:

točno to. nima veze tudi če so bli dragi. to ne pomeni da so vredu za tvojo nogo.
ni preveč priporočljivo gledat na firmo in izgled pri kupovanju gojzarjev.
res ne vem kako lahko hodite v večih nogavicah?? to mi nikol ne bo jasno. kupi prave hribovske z ojačano peto in mora biti vredu.

saj več nogavic imaš samo enkrat, takrat da jih razhodiš. potem imaš normalno samo ene nogavice. verjamem pa da je hudir, dobri gojzarji niso poceni, v trgovini ne žulijo, ko pa pride prva tura pa imaš krvave žulje. pol jih lahko samo vstran vržeš? za probat je, da jih raztegneš,oziroma omehčaš z več nogavicami.

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
sj ne smeš kupit prve ki jih daš na nogo...pa tud če se ti zdijo vredu.
obvezno morš poizkusti več modelov in več firm.
tolk pa že imaš občutka kateri so najbol primerni za tvojo nogo.
tud ne vem zakaj bi jih uhodil z več nogavicami...potem dobiš žulje že od tega....več plasti...zašvicaš na polno...nogavice se nagubijo..in žulj je tle.

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
glej, jaz samo pravim kaj sem jaz naredil z svojimi. 12 let sem v alpinizmu, veliko dni sem preživel v gojzarih in vse štiri pare ki sem jih kupil sem na začetku moral shodit. prvič sem pri vsakem fasal žulj.taprav gojzar je trd, ni gibljiv kot sportni copat in težko verjamem da na začetku koga kaj ne ožuli ali tišči. sploh če imaš čevelj za polavtomatske dereze, ta ima še bolj trd podplat, v njih hodiš kot v pancarjih in res moraš imet srečo da te ne ožuli. in shodil sem jih tako da sem jih "raztegno" z več štumfi prvič, pol je bilo pa vredi. takšna je moja izkušnja z gojzari.
če pa je govora o kakšnih najlonskih gležnerjih samo za poletne ture pa verjamem da jih ne rabiš shodit. za zimske pa se splača potrudit, drugače jih lahko menjaš veliko parov, preden boš našel ene za tvojo nogo.

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:
sj ne smeš kupit prve ki jih daš na nogo...pa tud če se ti zdijo vredu.
obvezno morš poizkusti več modelov in več firm.
tolk pa že imaš občutka kateri so najbol primerni za tvojo nogo.
tud ne vem zakaj bi jih uhodil z več nogavicami...potem dobiš žulje že od tega....več plasti...zašvicaš na polno...nogavice se nagubijo..in žulj je tle.

kako pa preizkusiš več modelov in veš firm??? saj v trgovini še nikogar niso ožulili. sposojajo jih pa tudi ne. in če daš za fajne šuhe 350 al pa 450 evrov, te pa na prvi turi ožulijo, kaj potem jih vstran vržeš in greš po nove al kaj?
ne razumem, govorimo o čevljih z nastavki za dereze in ne o najkicah...

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
ne vem, ampak jst imam tolk občutka da ko dam gojzar na nogo, vsaj približno vem kako mi sede na nogo...
kot vidim je on kupil model ki ni spet tako exstermno trd...

ja, če bi me po prehojenih 5000vm še vedno žulile, bi jih vrgel stran oz prodal komu.
ker s takimi res nimam kaj za početi.

a najkice te ne morjo užulit?