Zračna rja

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
395
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
mtl: Ja fak... mehansko s plastelinom si res globoko v laku odstranil nečistočo ja.
bonk.gif
Ravno obratno, če že taka kontaminacija bi moral potem odbit vse kar se da s plastelinom, potem pa še kemijo čez, da razžre rjo, ki je že prodrla v clearcoat in s tem postala nedosegljiva plastelinu.

Skratka.. plastelin je super, odstrani 90% robe a ne 100% in naredi mikro praskice, ki so sicer neproblematične sploh na beli. Za take hude primere zračne rje bi pa jaz vsekakor kupil flašo odtranjevalca in pihnil po plastelinu najbolj kritične dele. Če tekočina ne bo reagirala, potem super, je vse naredil plastelin in pač iron out uporabiš za feltne buhu za 10€ in juhu za čiste feltne.
tongue-1.gif
Vidim, da imaš spet probleme z mano in mi vsiljuješ neko svojo 100% resnico.
Tole si malo preberi:
http://www.hotbodywax.com/ClayBars.html
Za lažje razumevanje ti bom pa še slikco nalepil:
Chart2b.jpg

No vidiš, tako plastelin (pa ne tisti s katerim se otroci igrajo
grims-1.gif
) potegne ven vso nesnago z barve. To potrjujejo moje praktične izkušnje na kar nekaj avtomobilih.

Kot rečeno pa, nisem pameten glede kemikalij in nisem proti njim. Čeprav me res zanima, kako bi kemikalija stopila milimetrske železne opilke.
Vsak naj pač izbere svoj način, ni mi pa potrebno solit pameti glede nečesa, kar sem praktično sprobal in vem, da deluje. Po mojem postopku. Ne bom trdil, da je za to 100% zaslužen plastelin, ampak moj postopek (vključno s poliranjem in zaščito) zagotovi, da bo barva kot nova in gladka kot dojenčkova rit. In seveda, to kar si tudi že ti napisal: zaščitena za naprej.

PS: Se ne mislim več prepirat in merit kur... na to temo. Svoje sem napisal, bralci naj si pa izberejo, kar njim bolj paše.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
ampak sem nekako skeptičen, da kemija potegne ven tisto pravo

Probat ni greh. Mogoče potegne napačno in se izkaže da je bilo pravo
wink-1.gif
.

Na naših avtih je teh delcev, ki jih sicer ne vidiš s prostim očesom, čutiš pa po pranju avta ko greš s prsti po plehu kar precej...največ (po moje pripomore) sosed na koncu ulice (cca. 50 metrov stran) ki ima s.p in cele dneve zunaj fleksa (čez zimo se malo umiri
grin1.gif
).

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
hysterical-1.gif

Daj link še do topshop produkta pacient en.
stupid-1.gif

Maš verjetno magic claybar? Zakaj si sploh poliral potem.
confused-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Seveda ne veš, kako bi kemija kaj takega naredila saj si popoln teoretik, praktiki se le redko spravijo na tvoje poste, ker jih samo zasuješ s sranjem potem pa kot že doživeto od Alterjevca, da se je zasmejal in ni želel več odgovarjat, ker ma kaj bolj pametnega za počet.

Potem pa ravno ti rikvercaš, da se ne misliš prepirat o določeni temi.
bonk.gif

Itak, da te bom prcal če pišeš debilizme, samo da bi imel nekaj prav oz. končno besedo japi en. Tolk padeš notri v zavajanje in nabijanje, da sploh ne veš o čemu je debata in kje je trik. Forum je za pomoč sploh ta podforum in ravno ti, ki tako rad pomagaš z lapanjem zaserješ temo, kjer ni blo nobene potrebe po tem.

Clay je super, odstrani kontaminacijo vendar ima tudi pomankljivosti.

- bolj kot je umazan večje rise dela v lak, če je kdo to kupil po nasvetu lapanja mtla bo na temnem avtu lahko zelo negativno presenečen, ker bo ugotovil, da je lak gladek na otip, na soncu je pa en kup novih mikropraskic in se svinjarija na lak še bolj obeša. Simpl fix je postal plačilo poliranja za 150-200€.
- bolj kot je clay umazan dražji je. Dober claybar niti ni poceni, če se spraviš na umazano površino en clay ni za en avto, ker se dela škoda. Potem imamo tukaj še lubrikant za večino claybarov pa smo spet par eur "lažji" in spet odstopoma od dobre pomoči foruma, ker smo predlagali navidez poceni postopek za velik napredek dejansko pa povzročili škode ali pa samo stroške in delo avto pa še vedno ni spoliran in zaščiten.

V primeru, da laik kupi nek kemijski odstranjevalec rje, lahko BP potem uporabi še clay in ga tako skoraj nič ne umaže in uporabla over and over again, odstranjevalec rje ima pa za feltne pucat parkrat letno.

PS. mtl poglej si kak video ni treba bit kemik, da vidiš da kemijska reakcija fakin deluje.
smirk-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Ima kdo izkušnje s tem čistilom SONAX Xtreme Čistilo za platišča??
http://www.sonax.si/Izdelki/Xt...ilo-za-platisca

V šparu stane 8€ in je pol cenejše od odstranjevalca zračne rje.
Glede na YT posnetke zadeva kr dobro deluje na platiščih.

Ker me zanima, ali se ga lahko uporabi kot odstranjevalec zračne rje na plehu ali ne, bo kaj učinka...? (nikjer ne piše, da ne sme pridet v stik s plehom)
Pobarvata se oba v vijolčno, kar je vrjetno samo "vau efekt".
Ne vem pa, če vsebujeta res tolk različne sestavine, da se splača dat tolk več samo za rjo.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Glej količine, tole je enaka cena kot kak odstranjevalec rje specializiranih firm.

Deluje pa OK sem ga mel kar dolgo nazaj, samo je pomoje sam nova embalaža. Deluje pa specializiran še malo bolje. Vijolica ni vau efekt, ampak dejansko raztopljena rja. Pošpricaj nekam kjer jo ni, pa ne bo nič vijolično, tud na čisti kovini ni nič vijolice.

Lahko pošpricaš tudi drugje, saj je vse isto. Alu feltne so barvane, avto je barvan... gole kovine na alu feltnah skorajda ni.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ne bo držalo glede cene.
V šparu je odstranjevlaec v isti pakungi (500ml) 16€.
na operi avto je CARPRO IRON-X 14€
za tega, ko pa jst sprašujem je pa 8€
vsi so 500ml.

glede vijolčne sem mislil, da bi vrjetno lahko bila tudi zelena al pa rumena.... da so vrjetno samo dodali barvilo, da zgleda kot od kake profi firme...

pa hvala za info iz prve roke.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.595
480
83
če bi folk od novega avta uporabljal samo tole in kak FUSSO 69 vosek ali kak primerljiv, bi bili avti še po 10 letih kot novi. Brez poliranja

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Litrske so ponavadi 15-20€ jaz sem mel Bilt Hamberja za 16 ali 18€ in je sigurno močnejša stvar kot ta sonax.

Je pa Sonax ugoden ni kaj... še v kaki akciji kak eur dol pa je super deal za feltne 3-4x letno.
zmaga.gif

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
Za zracno rjo najboljsi produkti Carpro Ironx. ostali mu pa sledijo kot npr. Bilt-Hamber korrosol, Gtechniq Iron Remover ter Gyeon Iron. Sonax je poceni predvsem v Sparu (8€ pa ce se das kupon za 25% ga dobis za 6 evrov), odlicen za feltne, na plehu sem ga ze probal, deluje, vendar ne tako dobro kot zgoraj omenjeni. Ce se ti gre, da ne bos dajal veliko denarja potem vzemi Sonax. Za splosno odstranjevanje pa si kupi krpo za odstranjevanje rje Krpa , stane 24€, ampak jo imas lahko za vsaj 50x tretma.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Pri krpah in disku rabiš odličen lubrikant, ki pa je spet drag. Potem je že veliko cenejši clay pa tudi nič težji za uporabo.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.080
1.034
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Pri krpah in disku rabiš odličen lubrikant, ki pa je spet drag. Potem je že veliko cenejši clay pa tudi nič težji za uporabo.

S krpo gre bistveno hitreje(večja površina), pa ni panike če ti na tla pade, ...delo z njo je res milna.....lubrikanta tudi gre nekaj , ...npr.za limuzino srednjeg razreda sem porabil cca 3-4dcl(ali jo veliko ali malo ne vem,....ker sem s tem prvič delal), vendar je treba je vedet , da tudi pri clayu rabiš lubrikant.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.103
4.097
113
Bilt-Hambert clayu, ki ga uporabljam, zadostuje voda, kot lubrikant.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Tole sem našel v garaži http://www.amazon.de/Nigrin-73921-NIGRIN-Flugrostentferner-500ml/dp/B002EP9SYS
Se mi zdi, da sem kupil pred letom ali dvemi v šparu.
V glavnem ne dela sploh!
Sem čez vikend probal in bil zelo pozoren, pa se mi zdi, da kot bi z vodo šprical.

bom izkoristil temo
Ali je kdo pri kitajcih našel take krtače? http://www.operi-avto.si/krtace-in-rocaji-za-pranje/1687-chemical-guys-wheel-woolies.html
55€ pa res ne dam za tole!!
Dost bi imel samo tavelko. Imam feltne s "115" luknjami in je tečno s krpico na roke. Sploh, če je treba dva avta oprat.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
haha...pa res! Nisem dobro prekontroliral. Samo do 'flug' sem prišel.