Zopet zažgali strunjanski križ

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Eden od dvojice umetnikov, ki sta pred leti že zažgala strunjanski križ, je ponovnil ta 'podvig'. Ob tej priliki je v kamero izjavil, da ne razume, koga bi lahko motil goreči križ...

Hm, recimo milijone ameriških črncev, ki še niso pozabili na ku klux klanovce, ki so pri svojih manifestacijah redno počeli prav to- zažigali križe...

Burning-cross.jpg

Jaz verjamem, da ta slovenski umetnik ni imel enakih namenov kot klanovci in njegovo spraševanje pripisujem nevednosti in nepoznavanju zgodovine. Prepričan sem, da če bi vedel za klanovsko zažiganje križev, bi raje izbral kakšno drugo umetniško 'instalacijo'.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Jaz pa verjamem, da nilijoni ameriških črncev sploh še niso slišali za Slovenijo in se jim gladko jebe za to.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Eden od dvojice umetnikov, ki sta pred leti že zažgala strunjanski križ, je ponovnil ta 'podvig'. Ob tej priliki je v kamero izjavil, da ne razume, koga bi lahko motil goreči križ...

Hm, recimo milijone ameriških črncev, ki še niso pozabili na ku klux klanovce, ki so pri svojih manifestacijah redno počeli prav to- zažigali križe...

Jaz verjamem, da ta slovenski umetnik ni imel enakih namenov kot klanovci in njegovo spraševanje pripisujem nevednosti in nepoznavanju zgodovine. Prepričan sem, da če bi vedel za klanovsko zažiganje križev, bi raje izbral kakšno drugo umetniško 'instalacijo'.

Zažigat križ ni umetnost, je debilna provokacija pod krinko umetnosti.
Če imaš prav, da ne ve za KKK in zažiganje križev, je to res lahko umetnost na intelektualnem nivoju pobalinskega osnovnošolca, kar bi tako početje še nekako opravičilo.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Res ne vidim neke silne umetnosti v tem. Kot bi se po tednu vojaške kuhinje z ritjo postavil pred mikrofon in trdil da pojem serenade.
stupid-1.gif

Moongoose

Pripravnik
12. apr 2008
718
1
16
41
Kako že pravijo, nekaj postane umetnost tisti trenutek, ko nekdo reče da, to pa že ni in ne more biti umetnost
grin1.gif

Drugače pa, resno dvomim, da tip ne ve za KKK, po drugi strani pa nimajo biti teoretični ameriški črnci se kaj za pritoževat čez tole. Drugi kontinet, druga kultura, druga zgodovima.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Zažigat križ ni umetnost, je debilna provokacija pod krinko umetnosti..
Umetnost je to, da spičkaš 800 miljonov pa se ne ve kam so šli.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.777
6.553
113
kriz.jpg

»Upam, da mi bodo verjeli, da moj namen ni bil žaliti verska čustva ljudi, ampak čisto umetniško sublimno dejanje. Ta kraj je izredno lep, fascinanten in križ tudi. Nikoli ne želim prikazovati uničenega križa, ampak križ v ognju, ker je tak lep. Ne vem, zakaj bi bil goreči križ moteč. Koga lahko to žali, če je tako izredno lep? Ne razumem. Ta kraj in križ spoštujem. S tem dejanjem ustvarim privid, ki mine, ko obloga na križu zgori. Želel bi, da mi verjamejo, da to ni bil napad na krščansko religijo. Vsaka religija bi lahko razumela moja dejanja,« je dejal Verzel novinarjem po dogodku.

...

Tudi uradni predstavniki koprske škofije so se vzdržali komentarjev. Božo Rustja je dejal, da o vsakem takšnem dejanju proti Cerkvi mediji množično in obširno poročajo, ko pa Cerkev pripravi dogodek ali prireditev, pa nič. »Gre za diskriminacijo,« je dejal Rustja.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik stieber pravi:

Burning-cross.jpg

Odlično, toplo pozdravljam.

Upam, da bo naslednji umetniški podvig zažig spomenika v Dražgošah - koga bi vendar motil goreči spomenik.

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.100
2.888
113
Nisem veren, sem pa absolutno proti takemu izražanju "umetnikov" banda kvaziumetniška, ki nima kaj za počet razen furat se na "umetnost"

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
ksz

Če bi tip postavi svoj (za potrebe "umetniške instalacije") križ, zaradi mene lahko tudi repliko pravega, ga zažgal in potem odpeljal, nimam nič proti. Sploh če bi bile "produkt" kakšne hude fotke.

Če pa gre tip v krajinskem parku zažgati zaščiten kulturni spomenik, je navadno nekulturno teslo in sramota za vse prave umetnike.

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.100
2.888
113
Absolutno postavi križ na svojem vrtu in delaj kar češ ne pa počet tega na javnih krajih in spomenikih.