Zlepljena vrata zaradi mraza

markopo

Pripravnik
3. feb 2010
91
1
6
Pozdravljeni. Zjutraj opažam, da se mi zaradi mraza zlepijo vrata na avtomobilu in jih ne gre oz. se s težavo odprejo. V trgovini sem videl, da prodajajo od sonaxa nekaj(kot labela pakirano) - sestavin ni navedenih, razen da vsebuje jelenjo mast ter da si z njo namažeš tesnila.

Ali to pomaga? Ima kdo izkušnje?

Hvala!

Nazadnje urejeno:

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.099
455
83
45
dolenska
Zmrzne zaradi vlage/vode. Nobena žauba ne pomaga bolje kot suha krpa. Perem tudi pozimi avte, pa še nisem imel problemov. Ves trik je, da taste gume in vrata na suho spucaš.

markopo

Pripravnik
3. feb 2010
91
1
6
sem kupil to od sonaxa...namažem...ni se lepo razmazalo, sem še z prsti vterjeval..zdaj pa zgleda guma kot da je splahnela oz. da je oksidirala - so sivine od te labele; prej pa je bil videz gume (tesnila) lep črn, kot nov...upam da še to vpije kaj.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
lahko ap uproabiš kaj na bazi silikona.

Najboje pa bo če vzameš krpico/servet in tesnila pošeno očistiš (da bojo suha) ker če ni vode tudi zmrznit nima kaj.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.387
5.662
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
lahko ap uproabiš kaj na bazi silikona.

Mast za bremze ( je silikonska ker zdrži 1100 stopinj).......sam mora bit una brez bakrenih delčkov- ne smeš bakrmasti vzet!

Obstajata obe........navadna silikonska al pa silikonska z delčki bakra za boljšo toplotno prevodnost ( bakermast)

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
ksz

kako pa bi rešil primrzovanje "kosmate" gume okrog roba vrat? Namreč ne primrzuje mi glavna tesnilna guma, ampak guma, ki teče po robu vrat in je na delu, ki se stika s karoserijo malce "kosmata". Mazanje ne vem, če bi se obneslo, ker ima takšne mini dlačice ...

sad

Guru
24. avg 2007
21.191
9.818
113
Pobriješ pa je
smile-1.gif
.

Matjaz1974

Fizikalc
10. okt 2007
1.734
33
48
50
Nekje po sloveniji
Obišči stran
Js sem mel pa na prejšnjem avtu drug problem in sicer so se mi vrata normalno odpirala, ampak pri hudem mrazu se niso hotela zapret. Ko da bi tistega mehanizma sploh ne bi bilo. No, po enih par km držanja je mehanizem zagrabil.
Na srečo tistega avta nimam več...

markopo

Pripravnik
3. feb 2010
91
1
6
danes nabavil glicerin v lekarni - glicerol 85%. je to zdaj ok? imam 2dcl...moram razdredčiti z vodo ali ni treba? govora je bilo da naj bi premočan koncentrat razžiral gumo-tesnilo.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Če je pregost oz kepast ga nekoliko zmešaj z vodo...pa ne vsega, ker ga boš porabil zelo malo...v bistvu samo malo vode dodaj in močno premešaj toliko da bo lepo tekoče

pa fino je če so gume suhe pred mazanjem...da niso vlažne ali mokre...zbriši jih s kako cunjo
zmaga.gif

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Nič ne razžira.....ko operem avto in so gume mokre, dam ravno ta glicerol nerazredčen na gobico in razmažem po gumi. Ker ko je guma mokra se mi najbolje razmaže, tako mi ni treba ga redčit.

Na gumice na vratih pa sem namazal na suho z gobico, počakal 4-5 urc in potem pobrisal s papirnato brisačo kar ostane na gumicah.