zlato - prodaja?

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Sicer je ze nekaj casa od nakupa nkbm ampak vseeno: nakup je bil okol 27 eur konec leta pa okoli 50 eur za prodajo.
Zdej kdo je bil pohlepen tiste case...

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik lalan pravi:
In kam daš?

V omaro? Hladilnik? Na podstrešje? Kotliček? Klet? Trezor? To ni papir, da bi bil prostor problem. Če ga imaš pa toliko, da doma nimaš dovolj prostora, potem pa ne bi tule spraševal.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
In ko prijatelj od froca en dan "slučajno" s sabo odnese....pa kaj?
(razen trezorja)

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Kakšni glupi argumenti, saj ne daš prihrankov tamalemu med lego kocke menda?

Jaz bi bolj zaupal svoji družini kot pa banksterju.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
A ti kot otrok nisi prebrskal vsak kot stanovanja in grunta (ter pol soseščine)?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik stein pravi:
A ti kot otrok nisi prebrskal vsak kot stanovanja in grunta (ter pol soseščine)?

Potemtakem ti nimaš ročne ure, denarnice, nakita, telefona... česarkoli, kar bi lahko sosedov/tvoj mulec odnesel?
Neumnosti kvasiš.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
V denarnici nimam ravno kup petstotakov noter...

(pri meni ne hodijo sosedovi mulci)

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
V glavnem ne morem verjeti, kakšne argumente si folk ne zmisli(š), vsak hitro teče v banko in da denar na depozit in si misli, evo zdaj sem pa varen. Potem pa še za inflacijo ni.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Glej, ti lahko daš plošček vreden 5000 EUR na omaro, takoj v hodniku.

Jaz sem pa mnenja, da to ni pametno.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
A resno misliš, da ljudje dajo zlate palice v predale s ključi, takoj pri vhodu?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Glede na to da je 5000€ vreden plošček po sedanjih cenah približno 125g težak ga lahko nosiš s seboj tudi v tazadnji
hysterical-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Lahko ja, imaš tudi tako oblikovane zlate palice, ker so jih včasih na ta način švercali.

Citat:
Rounded Edges for Smugglers
Almost all tola bars are the cast type with rounded edges. This type of bar was always popular with Indians smuggling the bars into India, often concealed inside the body. Please don't ask us for details about which body cavities, we will leave this to your imagination. Please note that if you buy tola bars from us, we will send them in a plain cover!
The coined or stamped tola bars are often used in Pakistan incorporated into jewellery, particularly bridal pieces.

vir: http://www.taxfreegold.co.uk/goldtolabars.html

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Pa da se še jaz vključim v debato, ker sem tudi sam začel gledat kovine kot naložbo. Moje mišljenje je tako: raje vsak mesec kupim 1g zlata in ga imam doma v predalu, kot pa da vsak mesec plačujem rentno zavarovanje recimo eni Merkur zavarovalnici. Ker čez 30 let bo zlato/srebro/platina še vedno v predalu, za zavarovalnico pa nisem prepričan da bo še vedno živela. Potem če čez 14 let nujno rabim denar, ga bom z lahkoto vnovčil. Tisti, ki ste kdaj imeli posla z rentnimi zavarovalnicami verjetno veste kako je z dvigom denarja, v krajšem roku kot je zavarovana doba. Ne rabim razlagat da v polovični zavarovani dobi dobiš več ali manj samo prst v rit in nekaj drobiža.

Drugače se strinjam da se splača vlagat v zemljo, saj je kmetijska danes zelo poceni in lahko se kar hitro zgodi da bo cena zrastla čim bo povpraševanje po zdravi hrani večje kot je danes. Ampak kako naj za 50 - 100 eurov na mesec kupim kako zemljo. Ne poznam junaka, ki bi mi prodal 25 do 50 m2 zemlje. Namreč to je denar, ki na koncu meseca ostane, in se ga splača nekam naložit.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Pa še en fenomen sem opazil.
Prodajna cena 1g je dosti dražja kot prodajna cena recimo 1kg (gledano cena/g). Seveda velja tudi obratno, da je prodajna cena pravtako višja. Zanimivo pa je to, da je odkupna cena za 1g večja kot prodajna za 1kg (gledano cena/g). Torej se zelo splača kupit 1kg, ga raztopit na 1000x 1g in ga pridat. Verjetno to ne more vsak delat vsak doma v garaži, ampak teoretično bi to bil zelo dober bizniss, ha?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
1g zlata precej preplačaš, morda bi bilo bolj optimalno kupovati srebrnike ali prihraniti cca 160€ in potem iti po
3,4909 g, Zlati dukat – enkratni / 1 Dukat , ki je 10€/g cenejši od gramskih paličk.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Kaj pa srebro? Se splača kupovati naložbene kovance ali je v vsake primeru boljše zlato. Gre pa za nekih 100 eur na mesec.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Pa da se še jaz vključim v debato, ker sem tudi sam začel gledat kovine kot naložbo. Moje mišljenje je tako: raje vsak mesec kupim 1g zlata in ga imam doma v predalu, kot pa da vsak mesec plačujem rentno zavarovanje recimo eni Merkur zavarovalnici. Ker čez 30 let bo zlato/srebro/platina še vedno v predalu, za zavarovalnico pa nisem prepričan da bo še vedno živela. Potem če čez 14 let nujno rabim denar, ga bom z lahkoto vnovčil. Tisti, ki ste kdaj imeli posla z rentnimi zavarovalnicami verjetno veste kako je z dvigom denarja, v krajšem roku kot je zavarovana doba. Ne rabim razlagat da v polovični zavarovani dobi dobiš več ali manj samo prst v rit in nekaj drobiža.

Drugače se strinjam da se splača vlagat v zemljo, saj je kmetijska danes zelo poceni in lahko se kar hitro zgodi da bo cena zrastla čim bo povpraševanje po zdravi hrani večje kot je danes. Ampak kako naj za 50 - 100 eurov na mesec kupim kako zemljo. Ne poznam junaka, ki bi mi prodal 25 do 50 m2 zemlje. Namreč to je denar, ki na koncu meseca ostane, in se ga splača nekam naložit.

Kdo pa pravi da moraš vsak mesec nekaj kupit? Šparaj denar in kupi 1x letno nekaj zemlje, 1x na 2 leti itd.. do takrat pa mej na vezani vlogi... tudi če gre banka u 3 krasne se ne boš sekiral za tistga jurčka dva..