zimske gume - ojačane?

Palcek

Fizikalc
15. dec 2007
729
75
28
zivijo
zanima me naslednje, na sharanu morajo po homolomo biti Xl gume (se pravi ojačane) pa nosinost tudi visja, je kak problem ce vzamem 91T recimo in ne ojačane dimenzija je205 55 r16. kar se indexa hitrosti tiče se 190 tako na bomo vozili ,edino teza pa tist rob? (razlika v ceni je pa 40€ na gumo - gledam contija t830,
Torej je res kaj na tem da je ojačana in da je to to ali ne bo nič narobe če je klasika (letne imam sicer ojačane) pozimi pa vseeno dinamika vozje je drugačna
za vse nasvete in odgovre se zahvaljujem

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Imam jaz isto na merivi, samo da ni toliko razlike cenovno med 84 in 88xl.
Ne vem odgovora. Jaz imam zimske 84, letne sem si pa privoscil 88. Najraje bi dvignil profil iz 60>65, vendar ne bi naredil homolomo. 65 ima namrec 88 nosilnost. Ce se veliko vozis polno obtezen pa se kaka prikolica potem kar vzemi mocnejsi. Ce pa se sam vozis oziroma se kak otrok, bodo pa najbrz tudi obicajne zdrzale. Meni so prejsnje zimske zdrzale normalno bp. Mogoce sem jih kako destinko bolj pumpal.
Ne vem pa koliko so policaji natancni pri pregledu gum ce se vanje zapici. Na tehnicnih mi ni nikdar utrujal, pa sem vedno s zimskimi delal tehnicnega.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Je off topic ( mogoče celo spam???) A le zakaj Slovenci slečejo svoje gate, da si kupijo "moškost" na 4. kolesih potem pa zanemarijo vso varnost sebe in drugih, da bi živeli v lažni "moškosti"?

PS- kakšen manjši avto, kateri mogoče ni "mačo" ima gume katere stanejo manj kot 40€. To je znesek, katerega bi ti rad prihranil na račun varnosti sebe in drugih.

Nazadnje urejeno:

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Podpis...

Veliko je takih, ki si z obrokom lizinga v višini 220 € kupijo vau avto, potem pa iščejo najcenejšo možno varianto, kar se tiče vzdrževanja. Pa zavarovanje seveda na 12 obrokov, ker drugače ne gre.
bonk.gif

Če se že omenjajo ojačane gume... Jaz bom na svoj avto dal ojačane Continentalke TS830 215/55/R16 (na Mimovrste so sedaj 139,80€)
Predvsem zaradi tega, ker pri nama ni razlike v kilometrini in obremenitvah avtomobila (letno obdobje - zimsko obdobje), pa se mi posledično ne zdi škoda dat 100 € več za "obutev".

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Problem je vcasih v tem, da je tako slaba ponudba ojacanih da glava boli. Pa ne sedaj gledat internetne ponudbe kjer pise "preveri zalogo" ali kaj podobnega. Sem letos na tak nacin preverjal za letne. Turanze ali kaj podobnega nisem dobi, potem sem vzel conti pri sverc dilerju(vsi ponujal navadne, ali kake kitajske ojacane ali pa samo 2...). In sem slekel gate. In smo srecni.

Palcek

Fizikalc
15. dec 2007
729
75
28
hehe, celo ni na prvem mestu odgovor da ''sparamo'' .....no ni fora v sparanju in za 100€ razlike me ne bo konec, niti malo....pa ja registracija ni na obroke......se tega ne posluzujem, niti nimam moskosti v avtu ampak avto za tocno to kar rabim...

pa da se vrnemo na temo, bolj kot ne se mi gre za to ker ni na zalogi XL gum, in zato sprasujem ce je dejansko opazna kaka razlika!!!

amak je itak smo na alterju in smo pametni tam kjer ni vprasanje...

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.337
303
83
39
Ljubljana
Mi mamo na Galaxyju tudi predpisane ojačane gume, samo je ene par vulkanizerjev reklo, da je to mišljeno samo v primeru, če bi vedno vozili natovorjen avto.

Smo vzeli normalne in ni problemov
grin1.gif

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Ojačane so ravno namenjene temu, da se obujejo na avto, v katerem se vozi precej tovora. Za vsakodnevno uporabo po mojem ni potrebe po ojačanih gumah... Razen, če ima nekdo ženo težko 150 kil, pa še 160 kilsko taščo, ki jo je potrebno vsakodnevno vozit na preglede...

@palcek
Tisto o lizingu ni bilo namenjeno tebi, ampak na splošno takim kljukcem, ki tako dejansko delajo. Jih poznam precej... Še en moj sorodnik je bil tak, da je imel nov avto (previsok rang za njegov standard) do prvega zavarovanja, ker potem mu je bil kasko previsok zalogaj (prvo leto mu ga je plačala avtohiša), da ne govorim o tem, da je bil obrok nakupa avtomobila na meji njegovih zmožnosti.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.833
5.933
113
Malo pretiravate s tem... imajo policaji na svojih službenih vozilih tudi kake ojačane gume (ko vemo, koliko krame vedno vozijo s sabo) ?

Palcek

Fizikalc
15. dec 2007
729
75
28
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
Ojačane so ravno namenjene temu, da se obujejo na avto, v katerem se vozi precej tovora. Za vsakodnevno uporabo po mojem ni potrebe po ojačanih gumah... Razen, če ima nekdo ženo težko 150 kil, pa še 160 kilsko taščo, ki jo je potrebno vsakodnevno vozit na preglede...

@palcek
Tisto o lizingu ni bilo namenjeno tebi, ampak na splošno takim kljukcem, ki tako dejansko delajo. Jih poznam precej... Še en moj sorodnik je bil tak, da je imel nov avto (previsok rang za njegov standard) do prvega zavarovanja, ker potem mu je bil kasko previsok zalogaj (prvo leto mu ga je plačala avtohiša), da ne govorim o tem, da je bil obrok nakupa avtomobila na meji njegovih zmožnosti.

hej,
no sej velika večina nas se razume
smile-1.gif
eni pa pac ne morejo iz svoje koze....
predvsem ne bi rad v zadnjem momentu iskal gum in zato posledično vprašanje ali je kaj na ojačanih ali ne - ker itak točno določeno tako ne zna nihče povedat, nosilnost izračunat ni problem, iz izkušenj vem samo to da letne sm kupil ojačane in top gumo, prejsnjo zimo ko sem pa avto vzel je imel pa zimske klasične gor, pa sem se tiste 3 mesece normalno vozil, ko je prisla letna sezpona sem imel tudi se stare gume z dosti profila ki bi se komot zdrzale sezono, pa sem vseeno raje vzel nove da vem točno na čem sem...zato mam zdej samo dilemo al iskat XL al bo tudk klasika ok ( ker klasika je dobavljiva takoj, ojačane pa nihče nima, in teden dni dobave je res al ap ni...15 bo tuki tuki
smile-1.gif
:)

pa hvala ostalim za normalne komentarje in tebi
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
NDM avta vemo koliko je!
Koliko ena guma nese tudi vemo. Ponavadi kar na gumi pise. Se pravi nosilnost gume mnozimo s 4 in vidimo koliko pod NDM avta smo.
Sicer pa je ojacana guma samo kaksnih 5% mocnejsa. Da ne boste tisti ki pljuvate po sparovckih mislili koliko reskiramo.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik Ytbnd pravi:
Malo pretiravate s tem... imajo policaji na svojih službenih vozilih tudi kake ojačane gume (ko vemo, koliko krame vedno vozijo s sabo) ?
Glej, od dobrih 30.000 km, ki sem jih naredil od marca do danes, jih je več kot 20.000 na AC-jih. Od tega je več kot polovica AC kilometrov ob polno naloženem avtomobilu (vseh 3000+ litrov prostora je zapolnjenega do zadnjega kotička). Bremenitve gum so pri meni kar konkretne, zato bom dal gor tiste, ki imajo povečano nosilnost. Ni mi do kakšnih komplikacij na cestah... Rajši dam nekaj € več za gume, pa sem ziher. Ne vem, saj mogoče bi bile dovolj tudi klasične pnevmatike, ampak tega ne bom vedel...
wink-1.gif