želodčna kislina

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
s čim si umiriti želodčno kislini, da ni konstantnega filanja z raznimi rupuruti, rutacidi in sodo bikarbono?

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
jagermeister1.jpg

tongue-1.gif

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Donat!
zmaga.gif

Sicer pa, če imaš konstantne težave, si lahko malo bolj pozorna na to kaj ješ. Veliko kisline povzorčajo orehi, rum, vse kisle stvari, vse mlečne stvari, pjača z mehurčki (izjema donat)... Konstantno dviganje kisline razžira požiralnik, bezgavke, grlo. Ne čudi se, če boš na stara leta jedla čez (oprosti) rit.
d055.gif

Jaz sem imela isti problem...sedaj vem, da ne smem jest kruha (oz. vse pšenice), orehov, mleka, ...

Nazadnje urejeno:

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Ja, jegr pomaga
smile-1.gif

Baje je magnezij dober, slišala sem tudi, da naj bi na tešče bilo dobro piti naraven korenčkov sok, ali pa žlička cimeta z medom, pa počakaš, da se cimet napne.

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Donat ja, samo ga moraš prej pustiti nekaj časa odprtega, da grejo mehurčki ven.

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
prvi bo donat
grin1.gif

med odpade, ker mi ne potegne, kruha skoraj ne jem, orehov sploh ne, ojoj mleko, neeee, temu se ne odpovem
grin1.gif

bomo še malo bolj spremljali stanje

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Citat:
Bazična hrana
(našteta od močno bazičnih do malo bazičnih)
Vse stročnice, surovi mandeljni, jabolka, pesa, brokoli, avokado, banane, zelje, cvetača, robidnice, borovnice, zelena, melone, češnje, kumare, koruza (sveža), dateljni, zeleni fižol, fige (sveže), grozdje, ohrovt, liči, morska trava, limone, zelena solata, proso, gobe, javorov sirup, mango, gorčična semena, okra, čebula, nektarine, peteršilj, pomaranče, drobnjak, ananas, feferoni, breskve, krompir, hruške, redkev, rozine, rabarbara, maline, jabolčni kis, špinača, bučke, kreša, lubenice, sladki krompir.

Kisla hrana
(našteta od malo kislih do močno kislih)
Alkohol, aspirin, črni poper, sladice, konzervirana hrana, globoko zamrznjena hrana, rafinirani kosmiči, čokolada, kava, koruzni škrob, črni ribez, žita, med, leča, orehi, testenine, pokovka (koruza), slive, beli riž, sol, alkoholni napitki, sladkor, kis, črni čaj, beli kruh, konzervirano sadje iz pločevink, vsi živalski izdelki.

Kisla hrana povečuje želodnčno kislino, bazična jo umirja. Samo tele zgornje lestvice ne razumem najbolje, kako je lahko limona bazična
shocked-1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
DOnat ali radenska, brez mehurčkov. Peče pa tudi zaradi stresa, tako da malo razmisli tudi o tem. DA se ne sekiraš preveč za kakšno stvar.

LP

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
mehurčkov itak ne maram
uf-1.gif
tko da donat brez.

ja sam koliko časa se bo pa vleklo še to zarad stresa, ker zdej tega sekiranja ni več že 3 tedne, men se je pa glih pred tremi tedni pojavl
bonk.gif

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
pa za to je treba h dohtarju po recept
uf-1.gif
mogoče mi pa rata naslednji tedn it do njega.

No, zaenkrat hvala, neki bomo slej ko prej sigurn zrihtal, pa magar h dohtarju.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.985
6.159
113
Jaz imam enake probleme, zato sem se enkrat oglasil zdravniku. Ta me je napotil h gastroskopiji, da se ugotovi če za nastale težave ni kriva bakterija. No pri meni bakterija ni krivec. Mi je pa zato zdravnik predpisal nexium. Ko imem težave, ali ko v naprej vem da je na sporedu kakšna čaga/piknik/pijanica vzamem zjutraj tableto 30 min pred jedjo. Potem načeloma nimam problemov vsaj dva dni, neglede na to kaj in koliko pojem in spijem.

Tako da ti res priporočam obsik zdravnika, da se ti pregleda če krivec ni razjeda da želodcu ali dvanajsterniku zaradi bakterije. Se pa je vsekakor treba kdaj čemu odreči, prvo pa iz dnevnega reda črtaj črno kavo. Tista iz praškov in avtomatov ni tako kritična. Potem pa seveda orehi, žganje, itd. Jaz se načeloma mleku ne izogibam, in ga zaužijev vsako juro kakšno šalco. Sem pa ugotrovil da mi paše kamilični čaj, oziroma planinski čaj, ki vsebuje veliko kalmilic.

Edina stvar ki se ji težko odrečem pa je pivo. To razvado pa res črtam če je res kriza.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
"Težave z želodčno kislino" so samo simptom. Pomembno je poiskati vzrok, preden se diskutira naprej o terapiji.

Seveda je vsa nemedikamentozna (torej brez recepta) terapija precej nenevarna in mirno najprej poizkusiš enega ali dva "domača" recepta.

Vsekakor pa črtaj alkohol... ki je eden izmed pomembnih krivcev za povečano izločanje želodčne kisline.

Če ne bo po parih tednih bolje, pa je na mestu obisk pri zdravniku. Osnovne krvne preiskave, test za H. Pylori, morda gastroskopija... Zdravila za zmanjševanje izločanja kisline so dandanes zelo učinkovita in z minimalnimi stranskimi učinki.

Če bi opazila kakšne spremembe na blatu (temna barva, vonj), pa pod nujno k zdravniku.

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
na gastru sm bla nekje pol leta nazaj (mesec gor, mesec dol) in je čist vse u redu, brez bakterij. je pa edini problem pri meni mišica zapiralka, ker je ohlapna.

ta teden bo sicer obisk zdravnika odpadel, naslednji teden se bomo pa potrudil, pa da vidmo kakšen je novi dohtar.

hrane pa te, ki na veliko povzroča kislino, nekako ne jem full, pač je nekaj izjem.

mislim, da ma kr shift prav, da je stres največja katastrofa, ker zadnji mesec je bil ubijalski.

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
a potem če še naprej lajšam in upam na izboljšanje z rutacinom, ne bo panike?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Panike verjetno ne bo, dokler govorimo o dnevih ali tednih.

Ko govorimo o mesecih, se pa spravi k zdravniku...
smile-1.gif

North_face

Fizikalc
31. mar 2008
1.500
0
36
www.alter.si
KSZ

Škorp, jest mam enak problem, tista mišica zapiralka je preslaba, ... ampak, pri meni ne gre drugače, kot da na vsake pol leta pogoltnem škatlo Ultopa ...
Drugače se pa poleg vsega naštetega izogibaj cigaret ... cigaretni dim je močan dražitelj ...

p.s. sej ne vem, mislim, da kadiš ... matr, si nism zapomnu od zadnjič, sej veš ...
evil.gif

Nazadnje urejeno: