Zbirni centri za odpadke in teženje

I

Izbrisan uporabnik 474

Tudi v Radvanju pri Mariboru so nekaj časa prav pošteno težili - položnice, kubatura, razvrščanje, jamranje... Potem se je stanje normaliziralo (zamenjava delavca?)...

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Ravno včeraj sem nekaj peljal na deponije Barje v Ljubljani, pa ni nihče nič težil.

Prišel pogledat kaj mam, sem ga na hitro vpršala za kar nisem vedel in to je bilo to.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Težave? Odvoz in deponija smeti pač ni zastonj, s tem se sprijaznite čimprej.

Za večjo količino BP lahko najameš kontejner (stane pri nas okoli 100EUR) in notri zmečeš par kubikov smeti. Povdarek je na temu da "plačaš", ker pač delaš več smeti kot pa je standardno.

Poleg alternative da pomečeš vse za prvi grm imate tudi alternativo da ne delate sploh odpadkov za na deponijo!
grims-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik _robi_ pravi:
Nič ne težijo, je pa res da nism še nikol pripeljal večje količine. Odrezki in ostalo jih ne zanimajo. Dec pomaga zložit oz. pove kam odložit. Sevnica

Isto KK, Kostak. Vozil svojo in kolegovo kramo brez problema.Tako v karavanu kot na prikolici.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Za pol karavana za 1x letno naj najamem kontejner? Kam bi ti dal karton, ki je ostanek praktično vsega malenkost večjega, kar kupiš čez leto?
Nimam problema zadevo shranjevat doma, sortirat, nalagat v avto in peljat na za to predvideno odlagališče, ter tam zložit ven in zmetat v zato namenjen zabojnik. Da mi pa tam en teži, ker sem pripeljal 1,5 kubika namesto do 1 kubik je pa neumnost, še posebej, če pridem 1x letno. Lahko računa zaradi mene. Naslednjič bo zadevo pobiral izpred rampe.
Njegovo delo obsega teženje za odrezek, odpiranje rampe z daljincem, da ti pokaže kam zapeljat (imajo itak table) in mogoče, da pomaga, če ne veš kam kaj vreči. Mislim, da se ne bi pretrgali, če si zapišejo človeka iz odrezka in to je to, rešeno.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.244
7.044
113
Takšni ljudje so pač ološ. Ker se jim ne da malo potrudit raje zmečejo nekam v naravo, da bi vsaj recimo pred vrata snage zapeljali...

Še prenizke kazni so in premalo preganjano.

Grim

Pripravnik
8. jul 2013
137
0
16
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
zbirni centri bi morali biti prosto dostopni za kosovne odpadke in elektronsko kramo... ne pa da če pripelješ več kosovnih odpadkov te pošlje na vago (V ljubljani)... potem pa se ljudje čudijo, zakaj zadeve obležijo v gozdovih...

Samo tole je pa bullshit. Pri nas ne komplicirajo sploh, pa je kljub temu cel kup svinjarije po gozdovih. Zato ker so ljudje prašiči in se raje zapeljejo 3 km stran, v gozd in fuknejo vse skupi v eno luknjo, kot pa da bi se zapeljali 5km v drugo smer in pustili na deponiji. Ali pa zjutraj, ko se peljejo v službo čez en gozdiček. Doma hitro en star TV v prtljažnik, pa mimogrede ven vržejo. Škoda časa z odvozom na deponijo, če lahko naredijo mimogrede, na poti v službo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Za pol karavana za 1x letno naj najamem kontejner? Kam bi ti dal karton, ki je ostanek praktično vsega malenkost večjega, kar kupiš čez leto?
Nimam problema zadevo shranjevat doma, sortirat, nalagat v avto in peljat na za to predvideno odlagališče, ter tam zložit ven in zmetat v zato namenjen zabojnik. Da mi pa tam en teži, ker sem pripeljal 1,5 kubika namesto do 1 kubik je pa neumnost, še posebej, če pridem 1x letno. Lahko računa zaradi mene. Naslednjič bo zadevo pobiral izpred rampe.
Njegovo delo obsega teženje za odrezek, odpiranje rampe z daljincem, da ti pokaže kam zapeljat (imajo itak table) in mogoče, da pomaga, če ne veš kam kaj vreči. Mislim, da se ne bi pretrgali, če si zapišejo človeka iz odrezka in to je to, rešeno.

1. to kar ti pelješ na deponijo se zaračuna v vsakem primeru, konkretno so komunale v občinskih rokah in se skrbi da dobički niso preveč veliki tako da položnica ki jo plačujem jst kot občan vsebuje stroške deponiranja smeti iz vse občine

2. če sva oba občana iste občine in ti voziš 1x mesečno na deponijo 1 kubik robe, jst pa 1x letno očitno jst plačujem za tvoje smeti

3. meni kot občanu je v interesu da tisti k... na deponiji teži vsakemu ki prinese preveč smeti oz. ki dela strošek saj se meni pozna na položnici

Sicer ne vem kako je v vaših občinah, ampak pri nas imamo še vedno kosovne odvoze (in odvoze nevarnih snovi) 2x letno v kraju in tam se lahko prinese malodane vse. Zraven kontejnerja sicer stoji komunalc in gleda kaj kdo meče noter ker dobiš bedake ki mečejo nevarne odpadke ipd., določeni pa ven jemljejo kar je uporabno.

Sicer pa ne vem kaj imate toliko kosovnih odpadkov? Kar je večje robe, gospodinjskih aparatov, ležišč ipd. imaš sedaj povsod opcijo odvoza starega ob nakupu novega in sam se tega poslužujem (večinoma je brezplačno, drugače pa rade volje plačam 5 EUR da mi izpred hiše odpelje takoj ko pripelje novega in da ni treba meni doma gledat pa potem še vozit kam). Ostale robe je pa bolj malo (katere ne moreš spravit v kontejner za mešane odpadke), mogoče edino če imate doma mularijo ki ima en kup plastičnih igrač ki jih mesečno uničujejo ali pa če menjate računalnike vsake pol leta?!
17758-icon_confused.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
še enkrat utiševalec a ti razumeš, da posledično ljudje odpadke vozijo v hosto...

Ni problema, bo treba meni manj plačat pa njih ko dobijo jih bodo tudi olajšali za nekajkratnik dejanske deponije!
evil.gif

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Jaz vedno peljem na deponijo, vendar po svoje razumem tudi enega starega "Janeza", ki fukne vse skupaj za vogal v gozd in je to to. Če gledam našo deponijo, mora Janez, ki ima mogoče težave že z vsakodnevnim življenjem in je zraven še malo kramarja, kar pomeni, da se mu nekaj robe nabere, ki bi se jo rad znebil narediti naslednje:
- plačati položnico in shraniti odrezek (vsak mesec sproti),
- nabirati robo doma, jo sortirati in paziti kam gre karton, plastika (mehka ali trda), stiropor, papir, elektronika, kosovno,...
- ko se je nekaj nabere, pripraviti avto, podreti sedeže
- znositi vso robo v avto
- peljati na deponijo, kjer ti na rampi en teži kaj to voziš, koliko je tega, kako vsi pripeljejo preveč itd.
- parkiraš, znosiš vso robo ven, vse posortiraš in zmečeš v zabojnike, vmes ti tip še vedno teži kako bo računal.
- nato te le spusti ven.

Vse to zato, ker se je Janez želel pravilno znebiti odpadkov in mu res ni, da bi šel čez tole 2x mesečno po malo, namesto 1x letno. In potem se čudite, da raje v temi vrže vse v gozd? Jaz se ne.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.076
113
v lokalni ostariji
no, verjetnost da koga dobijo je zelo mala.

ljudje pripeljejo na deponijo in tam namesto da bi jim delavec pomagal jim teži, jamra... naslednjič pa raje vrže v hosto.
sej enkrat ne komplicira enkrat pač.... jaz sem imel z snago kar konkreten boj... no na koncu sem doazal svoj prav;) se pa je šlo za kosovne odpadke...

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Kot ponavadi seveda ne razumeš kje je sploh problem in zavijaš vse po svoje.

Jaz pripeljem 1x letno 1,5 kubika. Meni tip teži na polno. Drug pripelje 1x mesečno 1 kubik je pa vse po pravilih in vse prav. Ti imaš raje tistega z 1 kubik na mesec kot tistega z 1,5 kubika na leto?

In sploh nisem govoril o kosovnih odpadkih, pač pa o kartonu in tega se nabere nekaj. Meni se sploh ni zdelo veliko (pol karavana v enem letu), ker se nabere tudi od pohištva itd. ALi bi bilo bolje zakurit in zasmradit okolico, je to bolje?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Glede na to da poznam pri nas problem deponije, 5% folka pripelje 50% odpadkov. Torej na splošno pri smeteh 10% folka naredi 90% odpadkov in komunala to zaračuna vsem.

Če bi bilo po mojem bi enostavno ukinil pavšal za smeti vsaj kar se tiče tistega kar se da merit individualno (od občine do občine različno). Potem pa bi se vagalo vse od domačih smetnjakov do prevoza na deponijo, plačal bi pa po porabi. S tem bi se skrbelo da bi pridelal čimmanj smeti, ker danes tega skoraj noben ne dela (naj dvigne roko kdo kupi izdelek X ker je manj odpada kot pri izdelku Y?! noben, je pa to osnova ekologije).

Glede skrbi za okolje, stari ati in starejša generacije še vedno meče povsod. Ampak mlajše generacije so dokaj lepo vzgojene in tega ne delajo, pa tudi če vidijo hitro zatežijo. Torej mislim da je naša "družbena" zavest že na dokaj visoki ravni da bi se lahko šli tudi take zadeve.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Kot ponavadi seveda ne razumeš kje je sploh problem in zavijaš vse po svoje.

Jaz pripeljem 1x letno 1,5 kubika. Meni tip teži na polno. Drug pripelje 1x mesečno 1 kubik je pa vse po pravilih in vse prav. Ti imaš raje tistega z 1 kubik na mesec kot tistega z 1,5 kubika na leto?

In sploh nisem govoril o kosovnih odpadkih, pač pa o kartonu in tega se nabere nekaj. Meni se sploh ni zdelo veliko (pol karavana v enem letu), ker se nabere tudi od pohištva itd. ALi bi bilo bolje zakurit in zasmradit okolico, je to bolje?

Ja ampak težijo pa zaradi tistih ki vozijo 1x na mesec polno prikolico. Sem napisal kakšna je situacija pri nas.

Glede pohištva, striroporja, kartona ipd. pri nas ni težave ker gre to vse v peč!
grin1.gif

Pa BTW karton gre v papir, tja ne gre samo trdi karton t.i. lepenka.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
ker danes tega skoraj noben ne dela (naj dvigne roko kdo kupi izdelek X ker je manj odpada kot pri izdelku Y?! noben, je pa to osnova ekologije).

Katere dva izdelka, ki sta drugače enaka, pa imata blazno različne embalaže? Da bi lahko šel izbrat tistega z manj odpada, kot praviš? Jaz izbiram izdelek glede na kvaliteto in, da ga bom uporabljal čim dlje, kar je tudi dobro za eokologijo, kot, če zamenjam izdelek 3x na leto, namesto 1x letno (in tudi, če ima izdelek 1 manj odpada to skupno ekologiji ne koristi nič, če ga porabim več).

Kje se skrivaš, da te ne ukradejo?

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Prikoličarji me ne zanimajo, jaz sem govoril za prevoz v samem avtu, kot to dela večina povprečnih državljanov.

Mhm, vse gre v peč....prej si govoril o neki ekologiji?

Boš v mali zabojnik z majhno luknjo šel tlačit karton od večje embalaže? Jo prej zrezal in tlačil v tisto luknjo?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Govorim o temu ali vzameš recimo paradižnik 500g od lušta pakiran v kartonasti embalaži, zavit v pvc foljo ali pa tistega iz gajbice in ga po možnosti stehtaš ter daš v skupno vrečko z ostalo zelenjavo?

Embalaža od TVja je pi... dim v primerjavi s smetmi ki se jih porablja vsakodnevno.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.244
7.044
113
Če pripelješ samo 1x letno, pa te tudi tako ne more bolet, če moraš takrat pač plačat položnico na pošti, da imaš dokaz o plačilu.

Drugače pa...si preveril pod katero komunalo sodi ta vaša vaška in se obrnil direktno na njih? Sem skoraj ziher da je del ene večje, iz večjega mesta, kjer takšnega kompliciranja ni in bodo ziher ukrepali v smeri ali menjave zaposlenega ali mu jih malo odpeli.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Boš v mali zabojnik z majhno luknjo šel tlačit karton od večje embalaže? Jo prej zrezal in tlačil v tisto luknjo?

Ja glej glede teh zabojnikov je itak svojevrsten fenomen, sem tudi že trgal karton da sem ga stlačil v luknjo pa razno embalažo bo kmalu tudi potrebno že doma razrezat ker delajo vedno manjše luknje. Tako da se strinjam da je včasih problem če imaš kaj večjih dimenzij.