Jaz sem si šiht dobil preko razpis na zavodovih straneh. Ma ne enega ampak oba, ki ju opravljam. Sem bil pa za prvega prijavljen na zavodu malo več kot eno leto. Pa sem moji svetovalki rekel, da bom pošiljal prošnje na tisto, kar se bo nanašalo na moj poklic in na tisto kar sem bil še usposobljen.
Prvega sem dobil po malo več kot enem letu, za drugega sem pa sedaj pred kratkim za štos napisal prošnjo in so me vzeli honorarno.
Je pa res, da te zavod ne nauči pisati prošenj, te ne pripravi na razgovore. Vem da ena mojih prvih prošenj je bila katastrofa (če sedaj gledam) in ko me je s kadrovske klicala, me je prvo nahrulila da kakšne prošnje si upam pošiljati naokoli. Ampak se me je zapomnila in sedaj ko so spet iskali moj kader, so mi poslali vabilo da naj pošljem prošnjo. Ampak tretjega dela pa res ne rabim...
Če boš vztrajen, te bo zavod pošiljal (in financiral) razne tečaje (računalniško usposabljanje, dobiš papir več za k prošnji dodat), mene so na koncu vtaknili v Klub za iskanje zaposlitve, ampak sem ga zapustil po dobrem mesecu... Tam so nas naučili pisati prošnje, kako se obanšati na razgovoru. In to mi je res zelo pomagalo, saj mi sedaj ne predstavlja noben problem napisati prošnje za delo ali pa it na razgovor. Samo sem moral svetovalko povprašati kako in kaj, če obstaja kakšna taka stvar...
Tako da mislim da če bo nekdo malo samoiniciativen bo znal iz zavoda izvleči veliko več kot pa samo socialno podporo! Ker če boš čakal, da ti zavod dobi delo, verjemi da ti ga ne bo! Prošnjo boš moral le sam spisat in sam it na razgovor!
Plus to, da če si prijavljen na zavodu in te delodajalec vzame, dobi delodajalec neko finančno donacijo od države (ki jo potem z davki vrne, ampak to je druga zgodba...)...
To je moja štorija z zavodom... Je pa res veliko ljudi, ki je na zavodu, ker se jim bolj splača vleči socialno podporo in zraven še kje fuša... Sej po eni strani je res... Zakaj se je*at 8 ur na dan na liniji za tistih ušivih 380€ neto, če ti jih da država za popolno nedelo (mislim da) 200 ali 250? Ampak tisti ki hoče delati bo delal...
lp