Zavarovanje hise

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.845
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
zakaj men agent zavaruje nekaj na 350k kar potem ne more izplačat?

rekuperacija, peč na ne vem kaj gor al pa dol. gradbena vrednost je taka. to je cenilec ugotovil. nmormativ je pa nekaj drugega. in po normativu se da. poglej razliko med standard in nadstandard

Preberi si kaj točno piše na Triglav policah in splošnih pogojih.... če je agent za kaj, ti gotovo ni rekel da je zavarovano za 300k,
če pa ni in ne pozna svojega programa, pol ga pa zamenjaj... rezne če je hiša res toliko velika da ustreza ZV 300k.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.845
113
Za Triglav pokliči na tja ali pa vprašaj Softiča, ker zgleda da kot gradbenik ne more več nategovat folka in bi sedaj rad svoja znanja in prevare v prakso sprevljaj drugje. Bo očitno dober naslov za to.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.845
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
kdaj pa

je hiša res toliko velika da ustreza ZV 300k

saj res pravijo, da ni nemunih vprašanj ( to se čisto ne strinjam) ampak da obstajajo samo neumni odgovori...
vendar če sta to dva vprašanja, res ne vem kaj točno bi rad, če pa je eno, si pa lahko sam izračunaš po
gradbenih normativih, za Trigla pa, ti veš...

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Takole je to. Zavarovalni zastopnik za izračun zavarovalne vsote rabi podatek o kvadraturi kleti, morebitni kleti, urejene v bivalni prostor, etaže, mansarde in podstrešja. Tudi o tem, koliko je uporabne površine za bivanje.

Jaz zastopam več zavarovalnic in ne bom nobene izmed njih kritiziral kar počez (to se na žalost dogaja v tem forumu), temveč lahko rečem, da poznam le razlike med posameznimi kritji.

Sicer sem pravnik in lahko zagotavljam, da če je kritje, zavarovalnica mora izplačati škodo. Svojim strankam pomagam tudi pri uveljavljanju zahtevkov.

Tudi znotraj posamezne zavarovalnice so npr. skoraj pri vseh: osnovno, standardno in nadstandardno kritje. Pogledati je potrebno tudi, kako je s kritjem pred poplavami, indirektni udar strele, potresom itd. tako za hišo kot opremo.

Jaz sem iz Ljubljane, če rabiš, se lahko obrneš z zasebnim sporočilom.

LP

Invest d.o.o.

popay

Pripravnik
27. jun 2011
66
0
6
Lani sem v Ljubljani na elitni lokaciji kupil stanovanje za ljubico in za njega plačal 350.000 eur (70m2). Za prav toliko je tudi zavarovano (nova vrednost). Æe stanovanje zgori bom dobil kolk? Valjda ne manj kot sem plačal zanj.... Lp

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik popay pravi:
Lani sem v Ljubljani na elitni lokaciji kupil stanovanje za ljubico in za njega plačal 350.000 eur (70m2). Za prav toliko je tudi zavarovano (nova vrednost). Æe stanovanje zgori bom dobil kolk? Valjda ne manj kot sem plačal zanj.... Lp
Seveda boš dobil manj. Dobil boš gradbeno vrednost, ne pa tržno. Pa z nakupom stanovanja si ti kupil tudi parcelo in razlika med cenami stanovanj (ti to imenuješ elitna lokacija) je prav na račun plačila parcele, tako da za uničeno stanovanje ne bi dobil praktično nič več kot nekdo z identičnim stanovanjem v Murski Soboti.

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Zavarovalna vrednost (nova vrednost) etažne lastnine je gradbena vrednost nove etažne lastnine po krajevnih tržnih cenah. Gradbena vrednost nove etažne lastnine je cena, ki obsega stroške gradbenih, obrtniških, inštalacijskih del vgrajene opreme.

Tale odstavek je iz splošnih pogojev. Upam, da si ga razumel. Niæ ne piše, da je tu pomembno, koliko si ti plačal. Poglej si pojem gradbena vrednost.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.845
113
Kot sta povedala že Pbutec in Mare2, dobil boš toliko kot je gradbena vrednost, to je toliko da si na novo #zgradiš/obnoviš" stanovanje na isti lokaciji... in to je odvisno oz dogovrjene vrdnosti na m2, v osnovi se to vrti okrog 1000€ lahko pa se poveča če so vgrajeni boljši nadstandarni materiali (lokacija pač nima veze s tem).

Če pa si plačal zavarovanje z toliko povečano zavarovalno vsoto (zaradi lokacije) ga preplačuješ, ker v primeru škode dobiš izplačilo na osnovi gradbene vrednosti. Se pa dogaja da hoče banka zavarovanje za polno vrednost (prodajno) in to tudi naredijo, vendar buna bihče nič od tega razen zavarovalnica pokasira več premije, katero pa tudi ni dolžna vračat... ko pa pride do škode pa dobiš izplačano spet toliko kot stane vzpostavitev na prejšne stanje. Lokacija je še zmer ostane pa naj bo kar če
cheer.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Hvala vsem za odgovore, ko bo pa zadeva dovolj dalec se pa s kom se na pivu dobim pa mi mal razlozite al pa izracunate.

girisan

Pripravnik
3. sep 2007
525
18
18
Citat:
Uporabnik Mare2 pravi:
Zavarovalna vrednost (nova vrednost) etažne lastnine je gradbena vrednost nove etažne lastnine po krajevnih tržnih cenah. Gradbena vrednost nove etažne lastnine je cena, ki obsega stroške gradbenih, obrtniških, inštalacijskih del vgrajene opreme.

Tale odstavek je iz splošnih pogojev. Upam, da si ga razumel. Niæ ne piše, da je tu pomembno, koliko si ti plačal. Poglej si pojem gradbena vrednost.

Tole je bistvo, ki bo vplivalo na izplačano zavarovalnino v primeru totalne škode...

Nekdo je omenil, da je kupil stanovaje v Ljubljani za 350.000 EUR. Popolnoma enko oziroma ISTO stanovanje v Murski Soboti bi stalo cca. 100-150.000 EUR. Cena v Ljubljani je toliko višja zaradi lokacije - recimo ji tržna cena. Tržna cena pri izplačilu zavarovalnine ne igra vloge! (p.s.: takšno razliko v ceni sem navedel namenoma, da se vidi, da obstaja razlika v tržni ceni med kupovanjem nepremičnin v MS in LJ - da se ne bo kdo takoj vtaknil, kje si našel take cene ipd.)

Kako torej postaviti ustrezno zavarovalno vsoto za tako ISTO stanovanje v LJ ali MS? ZV mora odražati NADOMESTNO GRADBENO VREDNOST. V LJ to zagotovo ne bo 350.000 EUR temveč bo ta vsota kar nekaj nižja, tudi v MS ne bo na nivoju tržne cene temveč nekoliko nižja (odstopanje zavarovalne vsote od tržne cene bo precej manjše v MS). Mora pa biti zavarovalna vsota ISTEGA stanovanja v LJ še vedno nekoliko višja od zavarovalne vsote stanovanja v MS. Zakaj? v zgornjem citatu piše: ''po krajevnih tržnih cenah''...Sklepamo lahko, da so cene gradbenih, obrtniških in inštalacijskih del višje v LJ kot v MS.

Seveda so potem tu še načini zavarovanja od katerih je odvisno ali se ob škodi upošteva še amortizacija oziroma obrabljenost... Ampak za sam začetek bo (upam da) zgornja razlaga zadoščala...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
in kaj smo sedaj ugotovili? da je premija enaka ceni metra krat kvadraturi pri čemer je cena metra precej drugačna od tiste, ki si jo plačal, na katero je ocenjeno in da, ko pride do sranja, boš dobil prst v rit. čeprav si plačal zavarovanje za 300k, boš dobil 200k. a smo to ugotovili. smo.

a slučajno nismo?

popay

Pripravnik
27. jun 2011
66
0
6
Glej. Boš dobil vsaj 200k, če bo zavarovano. Če ne pa dejansko tisti tvoj prst v.......

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Citat:
Uporabnik softi pravi:
a maš zavarovano na novo?
DA
največ kar dobiš za novo je 700+ za m2 nadstandardne stanovanjske in 500+ za klet...izračunaj kvadrate in to je to.

Pride mi 180 000€. Meni je to ok. Pri prodaji hiše na 1000m2 zazidljive parcele trenutno ne bi dobil niti toliko.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
To je res, Bog ne daj da bajta zagori, ti vsak kolikor toliko dober špirovc odštejejo!
Zaenkrat imam z zavarovanjem na novo vrednost dobre iskušnje. Mi je pred leti pozabljeno olje na štedilniku zakurilo še napo. Zavarovalnica je plačala vse kar je bilo malo bolj črnega od dima na novo vrednost. No napo sem kupil novo, omarice sem pa samo pomil čeprav mi jih je zavarovalnica plačala na novo vrednost. Pa še demontažo starih in montažo novih omaric so mi plačali.
Posebej so mi nakazali še za čiščenje kuhinje in pranje zaves
smile-1.gif
.

popay

Pripravnik
27. jun 2011
66
0
6
No vidiš zaradi takih goljufov kot si ti pa jaz plačujem tako premijo. pa se hvališ se okoli.....