zavarovalnica maribor - življensko

Speedy

Pripravnik
31. jul 2007
724
0
16
37
CENTAR LJ
Obvestilo o neupravičeno prejetih denarnih sredstvih. Dobil sem domov pošto ki pravi da so mi nepravilno dvakrat nakazali znesek. Da je prišlo pri njih do tehničnih napak in naj denar vrnem. Danes me kliče ob 12.15 neka gospa iz zavarovalnice maribor če lahko do novega leta denar nakažem, ker so banke zaprte tega nisem mogel narediti. Denar BOM TAKOJ PRVI DELOVNI DAN VRNIL, samo ker so tukaj sami ekspreti me zanima na podlagi katerega člena sem jim dolžen vrniti denar saj je prišlo pri njih do napake
evil.gif

Upam da nebom imel sedaj kakšnih problemov s tem ker danes nisem mogel vrniti denarja. Kaj bi pa bilo da bi sam takoj dviginil vse in zapravil in jim denarja ne bi mogel vrniti?

Lp

Srečno novo leto vsem
cheer.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Seveda jim lahko vrneš denar AMPAK povej da za svojo poštenje pričakuješ nagrado. Da denarja ne rabiš, naj pa ti dajo kakšne ekstremne ugodnosti pri zavarovanju
wink-1.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Saj si že sam odgovoril v prvem stavku ... "neupravičeno prejeta denarna sredstva".

Speedy

Pripravnik
31. jul 2007
724
0
16
37
CENTAR LJ
AutoFun: hvala za odgovor, na tole nisem pomislil
smile-1.gif
Poskusiti ni greh. Gre se pa za niti ne tako majhno vsoto.

@Pbutec: Ja neka ženska je 2x znesek vpisala. Seveda bom vrnil vse, saj nimam druge
smile-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Saj si že sam odgovoril v prvem stavku ... "neupravičeno prejeta denarna sredstva".

Res je in hkrati gre za nevestno delo v službi kar je kaznivo dejanje, naš Kahl je tudi tega obtožen pri Patrijah
hysterical-1.gif

B81

22. jul 2007
37.006
10.535
113
Mislim, da je on dolžan vrniti zaradi morale, drugače pa ne. Mi z nobenim kupcem nimamo v pogodbi napisano, da če oni dvakrat nakažejo, da moramo vrnit, pa so zapisani taki členi s takimi podrobnostmi, da glava peče.
To so neupravičena denarna sredstva IN TUDI neupravičeno nakazana denarna sredstva
smile-1.gif

@avtor: Sicer pa vrni, drugače bojo tisti, ki je plačala, odbijali od plače (sklepam).

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
obligacijski zakonik:

3. oddelek: NEUPRAVIČENA PRIDOBITEV

190. člen

(1) Kdor je bil brez pravnega temelja obogaten na škodo drugega, je prejeto dolžan vrniti, če je to mogoče, sicer pa nadomestiti vrednost dosežene koristi.

Obseg vrnitve

193. člen

Kadar se vrača tisto, kar je bilo neupravičeno pridobljeno, je treba vrniti plodove in plačati zamudne obresti, in sicer, če je bil pridobitelj nepošten, od dneva pridobitve, drugače pa od dneva vložitve zahtevka

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Zakaj pa je potem na elektronski banki opozorilo, da če narediš zajeb da je samo od dobre volje prejemnika odvisno ali ti bo nakazal sredstva (neupravičeno pridobljeno) nazaj?
Ali so nekateri spet bolj enakopravni kot drugi?

Sicer sem mnenja da je potrebno to vrniti, ampak zakaj ima npr. finančna ustanova pravico zahtevati terjati in zarubiti sredstva, ki so bila nakazana po malomarnosti njihovega zaposlenega nazaj (tudi s pomočj/uslugo banke) , ti kot fizična oseba pa si prepuščen dobri volji "nagrajenca"?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Sklepam da lahko finančna ustanova (menda ciljaš na banko) reče da je prišlo do tehničnih težav in ne do napake iz malomarnosti in ti denar brez vednosti in vprašanj potegne nazaj...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Kaj pa veš, počakajmo še na več odgovorov bo morda odgovoril kak pravnik
smile-1.gif
Sicer pa ko je obrambno ministerstvo pomotoma nakazalo enemu Mariborskemu mojstru milion ali dva €urov je bilo treba vse vrnit... sicer nevem če je že vse vrnil ampak so šli nad njega z izvršbo..

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Velika razlika je, če "pomotoma" nakažeš fizični osebi, ali pa "pomotoma" nakažeš pravni osebi. Zakon določa tudi obvezno sklenitev pogodbe, v kolikor je ena od vpletenih oseb pravni subjekt. Če ni pogodbene podlage, je kakršna koli pridobitev tako protipravna.

Pri fizičnih osebah pa ni treba vedno pogodb, s tem pa je tudi protipravno pridobitev težko ali nemogoče dokazovati.