Zaščita avtomobilskega laka

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik asteliks pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Zakaj bi zaščitil avtomobilski lak, če pa funkcijo zaščite opravlja prav lak sam?

Mu pač avto pomeni največ
evil.gif
, ne zgolj prevozno sredstvo
Podobno kot tisti, ki v novi avto takoj namestijo neke ciganske prevleke za sedeže? In že od novega gleda totalno grde prevleke na avtu, zato da bodo sedeži čez 10 let pod prevlekami še vedno novi, čeprav jih nikoli v življenju ne bo videl. Namesto, da bi prevleke namestil še le takrat, ko bodo sedeži res grdo zglodani ... čez 15 let ...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
To ti namestijo nalepkarji ala Dr. Glass in konkurenca.

In ne kvaliteta ni ok kar tko nekaj kitajskega, mora bit kar prava roba. 3M ma polno različnih debelin in je vse kakovostno.

Jaz bi dal nov avto malo polepit spredaj...sam kaj ko nikoli ne bom kupil novega avta.
tongue-1.gif

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.776
2.597
113
Ja folija mora biti OK. Sem se pogovarjal z enim, ki je dejal, da po ene 2 letič, če daš/ko daš folija dol je razlika v odtenku barve!
Sam sem za in iščem prozorno za na mesta, kjer je malce več kamenčkov - stebriček. ko se končajo vrata, kakšni robovi, po cca 10x3 cm.
Torej kakšem konkreten naslov, napotek ...

Nazadnje urejeno:

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
395
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik brane_new pravi:
Sem se pogovarjal z enim, ki je dejal, da po ene 2 letič, če daš/ko daš folija dol je razlika v odtenku barve!
Sem ravno kakšen mesec nazaj vlekel prozorno zaščitno folijo dol iz srebrnega avtomobila. Na njem je bila slabe 3 leta. Nobene razlike v barvi.
Res pa je, da je bil avto več ali manj vedno garažiran in z zelo malo prevoženimi kilometri, kar seveda vpliva na spremembo odtenka barve. Pa tudi navadne barve so po mojih podatkih bolj občutljive na to, kot metalik.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Citat:
Uporabnik boc pravi:
Kako zaščitim dela avtomobila (blatnik, vrata, ...) pred morebitnimi praskami?
Sem nekaj posrfal in sem prišel do raznih folij.
A to je za kaj? Kako se to namesti?

boc

ja če si kaj ročen boš lahko sam nalepil. na ravne dele. Problem je potem to lepo obrezati, da ne greš po laku. Jest uporabljam od Oracala namensko folijo, je debelejša kot ostale, in tudi precej gumijasta, tko da jo kamenček ne strga kar tako in naj ne bi porumenela... pa mislim da je cenjša kot tale na Conradu.

Če si malo ročen, nalepi najprej eno navadno folijo, in lepo obriši, kjer bi rad da pride zaščita in si naredi vzorec. potem pa tisto proti kamenčkom lepo obrežeš po vzorcu. Seveda jo lepiš na vodo... izogibaj se kotov...

se mi je že zgodilo, da je bil avto barvan, na novo polepljen s to folijo, in ko sem jo trgal dol, je odtrgalo še barvo z avta... ne vem kakšne barve to ličarji zadnje čase uporabljajo...

böc

Majstr
1. avg 2007
2.390
451
83
Hvala!

A lahko daš link do te Oracala folije. A se da vse (tudi to folijo) limat z vodo.
Pri meni bi jo dal samo en pas, samo ravno tam so neki znaki/črke tako, da bo nerodno prav urezat ....... verjetno je pa videti rob ...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Najboljše folije so 3M, Avery, Hexis pa še kaka.

Vsak izmed teh ima prozorno v ponudbi in prav vsaka zadošča za 90%+ zaščito, bi moral res žeblji letet ali pa kamni, ki razbijejo steklo. Dobi se pa tudi take kot opisuje senjur, jaz jo imam od 3M in jo je tudi rezat težko, rabiš res skalpel. Samo to bi jaz nalepil samo tam, kjer tolče kamenje, ki leti od gum redno (na karoserijske dele).

Dr. Glass in ti ki temnijo, lepijo razne folije, imajo to stalno na zalogi pomoje. Druga varianta je ebay pa kupiš malo več.