Žarnice - obvezna oprema?

pinKING

Pripravnik
1. sep 2007
522
8
18
ORANGEland
www.trenutkiveselja.si
Hmm.... a nima Volvo tudi nekako tako? Ker jaz prevzamem Volvota S 40 samo za nekaj dni in valjda crkne zarnica. Mislim umret zraven ob menjavi le te in pride kolega pa pravi: to tu odtegnes pa to ven pa zamenjas. Jaz pa
stupid-1.gif

Ja me like volvo
tongue-1.gif

Bavarec

Zelenc'
13. feb 2010
4
0
1
Policijo sem vprasal in sem odgovor dobil:
Citat:
Zakon o varnosti v cestnem prometu (ZVCP - 1) v 1. odstavku 59. člena določa, da mora vozilo imeti BREZHIBNE PREDPISANE NAPRAVE IN OPREMO.

Z globo 120 evrov se kaznuje voznik, ki ravna v nasprotju z 1. odstavkom 59. člena ZVCP - 1.

Podrobneje je obvezna oprema urejena v PRAVILNIKU O DIMENZIJAH, SKUPNIH MASAH IN OSNI OBREMENITVI VOZIL TER O OSNOVNIH POGOJIH, KI JIH MORAJO IZPOLNJEVATI NAPRAVE IN OPREMA NA VOZILIH V CESTNEM PROMETU, kjer je v 91. členu določeno: "Motorna vozila, razen motornih koles, traktorjev, trolejbusov za mestni promet in avtobusov za mestni in obmestni promet, morajo imeti na vidnem mestu rezervne žarnice najmanj za polovico žarničnih mest podvojenih naprav za osvetljevanje ceste in za dajanje svetlobnih znakov ter po eno žarnico za nepodvojena žarnična mesta, pri katerih je mogoča zamenjava samih žarnic".

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Skratka - če kupiš novi A8 z LED paketom potem rezervnih žarnice ne rabiš, ker so same ledice - tega pa sam ne moreš menjat ... Še če ne vzameš LED paketa, ne rabiš rez žernic, ker je razen ksenonk vse ostalo LED (tudi luči za reg. tablico).

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Strogo po zakonu rabiš v vsakem primeru. Xenon, nitka, LED, sneg... nima veze. Imaš primere avtomobilov s halogenkami, pri katerih (uradno) menjave ne moreš opravit sam, ampak moraš avto zapeljat na servis. In če naletiš na tečen organ in nimaš rezerve bo padla kazen.

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
Če si prebereš bavarčevo sporočilo do konca piše "pri katerih je mogoča zamenjava samih žarnic" , torej ne rabiš žarnic za tam, kjer menjava ni mogoča (LED, etc.), vsaj jaz tako razumem to zadevo.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Ne skrbi, sem ga prebral. Če crkne LED "žarnica", ti jo zamenjajo ali moraš kupit nov avto?

V predpisu ni govora o tem ali jo lahko zamenjaš sam ali samo na servisu s posebno opremo, in to je pravno formalno gledano irelevantno. Pomembno je samo, da je menjava možna (kar pa je itak pri vseh svetlobnih telesih). Predpis je pač star 25 let in takrat si vse žarnice lahko menjal doma.

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
176
63
38
Meni je tud to v oči padlo. Pri meni je na cesti nemogoče zamenjat žarnico. Še v garaži je težko (odbijač dol). Sicer mam sam tud rezervno xenonko, ampak zgolj zato, ker sem menjal obe, crknena pa je bla samo ena. Pa sem dobro dal za vsak slučaj v prtljažnik.
wink-1.gif

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
"Žarnice" pri led lučeh ne menjaš, menjaš celo luč ali pa vsaj s panelom vred.
cool-1.gif
Če ne drugače, s pritožbo tukaj sigurno prideš skozi.

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.044
442
83
tam ko se terc po tori rola
Poglejte, -predpis je, da rezervne žarnice morajo biti. A jih je tako težko imeti en komplet iz Spara noter v prtljažniku (čeprav ima avto LED, xenon,... luči)? Zaradi ljubega miru pred pikolovskimi policaji. Pa pokažeš, kep je pa čisto happy ko vidi vse.
Jaz jih imam v motorju, pa odsevni brezrokavnik, pa še marsikaj kar sploh ni obvezno, je pa fajn imeti. Nikoli ne veš, kdaj si Hrvati namislijo kak tak predpis.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Ne skrbi, sem ga prebral. Če crkne LED "žarnica", ti jo zamenjajo ali moraš kupit nov avto?
Ledice ("žarnice") se ne menja, menja se cel modul na katerem jih je več. Torej ne moreš sam zamenjat samo žarnice. Zgodba zaključena.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik motofrik pravi:
Poglejte, -predpis je, da rezervne žarnice morajo biti. A jih je tako težko imeti en komplet iz Spara noter v prtljažniku (čeprav ima avto LED, xenon,... luči)? Zaradi ljubega miru pred pikolovskimi policaji. Pa pokažeš, kep je pa čisto happy ko vidi vse.
Jaz jih imam v motorju, pa odsevni brezrokavnik, pa še marsikaj kar sploh ni obvezno, je pa fajn imeti. Nikoli ne veš, kdaj si Hrvati namislijo kak tak predpis.

Vprašanje ni bilo kaj je fajn met, ampak kaj zahteva predpis.
Hrvati si predpisa ne morejo izmislit, ker so podpisniki Dunajske konvencije.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Vse lepo in prav, dokler ne naletiš na d.ebila v uniformi.

Sosedom se je že yebalo za dunajsko konvencijo in refundacija neupravičene kazni je šla preko MZZ. Čas, stroški...

Isto velja ža žarnice in "žarnice". Zgodbo boš lahko zaključil kvečjemu na sodišču.

Če imaš smolo, seveda. Kot se je dogajalo pred leti z vozniki novih avtomobilov s 3. zavorno lučjo, ko je zakon zapovedoval, da mora biti število luči parno. Ali pa s prvimi avtomobili s kitom za filanje predrte pnevmatike, ki na ta račun niso imeli rezerve.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Od kdaj pa je žarnica žarnica?

Po novem je sijalka.

Če pa že žarnica - potem je to element z žarilno nitko. In HID in LED pač odpadeta.

Da poizkusimo potegnit črto: že zgoraj je nekdo omenil, da je verjetno najbolj siurno imeti pri sebi najcenejši paket halogenk. Tehnično gledano tudi s tem nisi zihr, ampak možnost, da te yebejo, je minorna.

Če pa kdo misli, da ga miličar ne more drkat v glavo, ker nima rezerve in vozi nežarničast avto - pa se imo moti.

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.319
21
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik ishtar007 pravi:
Tudi na Focusu II gre tako, da odstraniš luč, pa potem menjaš žarnico. Samo gre zadeva precej hitro, ker moraš odviti samo en vijak in sprostiti 2 zatiča, pa je luč zunaj. Simple as that.

Res je
smile-1.gif
Pa hitreje jo zamenjam, kot sem jo prej na astri.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Od kdaj pa je žarnica žarnica?

Po novem je sijalka.

Če pa že žarnica - potem je to element z žarilno nitko. In HID in LED pač odpadeta.

Da poizkusimo potegnit črto: že zgoraj je nekdo omenil, da je verjetno najbolj siurno imeti pri sebi najcenejši paket halogenk. Tehnično gledano tudi s tem nisi zihr, ampak možnost, da te yebejo, je minorna.

Če pa kdo misli, da ga miličar ne more drkat v glavo, ker nima rezerve in vozi nežarničast avto - pa se imo moti.

Če je tak bedak, da te bo j..., te bo tudi, če žarnice v kompletu ne bodo pasale na avto.
Si pač po predpisih brez in greš na sodišče (proti policaju pa po tem, ko zmagaš, seveda sprožiš ustrezen postopek).

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.637
4.369
113
No lepo, da še zaradi enega debila lečeš po sodišču in se drkaš z pritožbami. Eh nimamo vsi časa za to..

Sicer ti pa [censored]če če ti je slučajno crknila žarnica lahko pokliče vlečno službo in ti avto odpelje ,do servisa ki pa je po možnosti v tistem času zaprt.