Zanesljiv zunanji disk za arhiv

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
To je že off topic, ampak res, a v dedka mraza tudi verjameš?
smile-1.gif

Slabo ali nobeno varovanje. Pa ne samo v računalništvu. Zadnjič je nekdo (ne nujno na tem forumu) pisal, kako varovalne naprave namontirajo samo, če se inšpektor napove, sicer pa nimajo. (pa gre za naprave, ki žive ljudi varujejo pre poškodbami ali celo smrtjo) (pa žicka namesto varovalke...)

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Eno je varovanje zaposlenih, drugo pa je varovanje za podjetje ključnih podatkov.

Jasno je, da se ne bi smelo pri ničemer šparat, ampak pri drugem je za lastnike precej večja motivacija.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Sem za eno firmo postavljal ene masine in SW in za celo poslovanje (krepko desetletje) niso imeli niti enega samcatega backupa. Prvi je bil, ko sem vsebino za svaki slucaj posnel na dvd. That's it! Kaj bi bilo/bo ko/ce odleti disk, na katerem so vse baze? Verjetno zurka
hysterical-1.gif

Sam pa svoje dokumente in fotografije shranjujem na vec mestih. Dokumente lokalno na disku, zunanjem disku za backup, na usb-kljucku, na strezniku na moji in na strezniku na drugi lokaciji. Fotografij je pa zal prevec, da bi jih kar takole prenasal in so (SAMO) na lokalnem, zunanjem disku ter na dvd-jih na drugi lokaciji. Pa menim, da bom v kratkem dodal se en disk na drugo lokacijo.. Paranoik? Ne vem, mogoce, ampak dolocene zadeve so mi pac pomembne... Za filme in podobno mi je pa vseeno, ce disk odleti..

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
339
83
Po mojem mešamo jabolka in hruške: na eni strani govorimo o statistični možnosti napake pri zapisovanju v mirroringu in kako je to lahko "nevarno" za backup, na drugi strani pa itak vemo da arhiviranja v pravem pomenu na disk ni - recimo da pride do posrednega udara strele in ti pač skuri kompleten raid (pol rabiš še arhiv na remote lokaciji ipd.). Tako da pod črto: če ti je tveganje odpovedi diska v raidu premalo, potem o diskih sploh ne bi smel razmišljati kot o primernem mediju. Skratka, če ti raid poraja dvome v zanesljivost potem je mogoče čas da se sploh ne razmišlja o diskih, oz. vsaj ne o eni lokaciji (z varnostnega vidika), sicer pa kar mirno ubodi prvi NAS ki ga najdeš na trgu, bo čisto ok za tvoje potrebe.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.628
722
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Sem na hitro narisal, kako imam jaz stvari pošlihtane:

Sicer popolnoma neprimerno za poslovno rabo, ampak za personal use se mi zdi bolj ali manj varno (razen, seveda, pred bit-rot-om).
Lepo urejeno
zmaga.gif

Kakšen SW uporabljaš?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
OT: pozna kdo kaksno odprtokodno oziroma freeware cudo za risanje takih stvari (diagrami poteka itd.) za Windows ? Ni treba nobenih barv, 3D pogleda, nepotrebnih dodatkov a'la predvajanje (da diagram raste v casu, npr. za predstavitev) ali cesarkoli drugega, samo da se da gor na "mrezo" polagati pravokotnike, rombe, kroge itd., jim spreminjati dimenzije, vanje vpisati tekst. med njimi vleci puscice in tudi ob puscice kaj napisati - za osnovno riosanje diagramov pac.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Heh, na OOo sploh nisem pomislil, pa redno uporabljam Writer in Calc (od drugih delov samo obcasno pozenem predstavitveni modul za kaksno zadevo pogledat). Bom pogledal, hvala !