Zamenjava kolesnega ležaja

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.056
204
63
Ko se enkrat menja kolesni ležaj, je najbolje zamenjati oba ali celo vse štiri. menjaš enega, slej kot prej bo šel tudi drugi.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.553
37
48
45
To pa sploh ne drži sorry. Ja enkrat bo šel ja, mogoče čez 50 tisoč, 100 tisoč...

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.056
204
63
Da ne? Ležaj ima določeno življensko dobo, in ob predpostavki, da so vsi menjani istočasno, bodo tudi podobno spustili dušo... seveda ne čisto istočasno.
Je pa tudi veliko odvisno od kvalitete ležajev, obremenitve posameznih koles...
Meni je pri štirih avtih v roku dveh mesecih šel najprej en, potem še drugi. Nikakor pa nisem prevozil 50000km.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Ne spomnim se, da bi mi pri kakšnem vozilu crknil zadnji ležaj. Prvi so pa seveda crkavali, odvisno od znamke. Najslabši so bili pri Renoju, drugje pa tako-tako. Pa ponavadi gre desni, tudi zaradi slabih cest.-bankin.

Dr_S

Pripravnik
22. avg 2007
899
6
18
Tako kot je Gatto rekel. ponavadi je desni, zaradi "odličnih" slo cest.

Drugače pa dvigneš avto z dvigalko in zavrtiš kolo na roke in slišiš na kateri strani ropota.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.082
1.038
113
Citat:
Uporabnik Dr_S pravi:
Tako kot je Gatto rekel. ponavadi je desni, zaradi "odličnih" slo cest.

Drugače pa dvigneš avto z dvigalko in zavrtiš kolo na roke in slišiš na kateri strani ropota.

kaj pa če ne ropota ??

Letos tik daljšim potovanjem (1000km
smile-1.gif
) sem imel problem, ko sem ležaj slišal(rahlo brenčanje) nihče(različni mehaniki !) pa mi ni upal zagotovo reči kater ležaj je slab niti koliko km bi še zdržalo. Zadeva se je slišala na začetku le pri višjih hitrostih npr. >80km/h,nazadnje tudi pri nižjih ....recimo >50km/h....
Bilo je nekako tako , da se je ležaj slišal pri vožnji na ravnost, v levem ovinku je brenčanje (lahko tudi) ponehalo(odvisno od ovinka)...
Pri prevrjenju in vrtenju koles na roke se ni slišalo, niti čutilo NIČ.

Na koncu smo ugotovili tako, da smo avto dvignili (kolesa od tal) potem pa ...gasa 1-2-3-4-----100km/h ---sklopka in izklop motorja.....
Mehanik je stal spodaj in poslušal.....,ko so se kolesa hitro vrtela se je vse skupaj v delavnici kar konkretno slišalo,dosti bolj kot med vožnjo.

Diagnoza: sprednji levi goden za takojšno menjavo(bil že menjan cca 20 000km nazaj
shocked-1.gif
), desnega se je tudi malo slišalo vendar še nič kritičnega(... še vedno se vozim z njim in ga ne slišim)

Govor je o prednjih ležajih.

Nazadnje urejeno: