zamenjana plomba -> bolečina

22. jul 2007
13.439
1.679
113
124
Dobro da vem, ker ravno to mene j..e
tongue-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Kako ločiti dobrega od "dobrega"? Sem mislil, da je moj dober, ampak sedaj mogoče nisem več 100%. Čeprav me po zamenjavi plombe ni nikoli bolelo, oziroma tudi drugih težav nimam. Ampak kaj bo pa cez x let?

Težko. Jaz občasno zamenjam, če dobim občutek, da kvaliteta (ali trud) pade oz. da me probajo skubit (se zgodi). Pa malo pogledaš, kako delajo (materiali, tehnike ipd ...). malo prebereš naokoli (tudi na Alterju), pa vidš, kako kdo kaj dela. Recomo moja prejšnja je bila zakon za kamen pucat - na koncu super spolirala, držalo je 2x dlje kot pri enem pred njo in 20x dlje kot pri državnem pucanju kamna. Ampak je začela težit z neumnostmi, vsiljevat stvari in lomastit s termini. Pa smo najdli bolje čez čas.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.725
6.734
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:
Način dela in odnos do stranke oz. pacienta pomojem marsikoga odvrne od rednih obiskov.
467716-post_slo.gif

Mislim da sem imel v osnovni in srednji šoli tako zobarco. Pa ne rečem da imam sedaj zobarja ranga kilakhan samo nekako nimam več kot toliko težav z zobmi kot pri 20.
So pa njegove fotke najboljša reklama. Ker tole je očitno res kar znanost... V primerjavi z amalgansko, ki jo še salabajzersko naredi. Res da je v ozadju višina plačila ampak...

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.137
314
83
ksz.
Tudi sam sem imel enkrat cel mesec bolečnio ob menjavi plombe. Zobozdravnik je rekel, da je to normalno. Bolečina je pa s časom res izginila.

Bom pa še tu napisal moje izkušnje z zobozdravniki.
Osnovna in srednja šola šolski zobozdravnik, zadnjih 20 let zasebna zobozdravnika. Pred 15 leti menjan amalgan z belimi plombami (se spomnim s starimi plombami je bil žvečilni 'Orbit' siv po 5 minutah uporabe sedaj žvečilni ostane bel). Žal imam pa tudi že cca 10 mrtvih zob ampak na srečo še vse.

Za moja prejšna dva zobozdravnika (obiskoval zadnjih 20 let) bi tudi dal roko na ogenj, da sta top. Oba z rentgenom v ordinaciji, zadnji tudi zob s povečevalno kamero pofotkal, da je videl detajle, za plombo sem dobil garancijski kartonček, diplom polna stena ....
Kljub temu:
Sem dobil porcelan na neočiščen mrtev zob.
Porcelan z zelo debelim železom, kar zelo oteži odstranitev.
Zalita korenina s cementom.
Stiki zob - naleganje površin z novimi plombami ne dovolj dobri, tako da kasneje pride do problemov v sklepu čeljusti, ter zobje gredo mal po svoje.
Skratka po vsakem naporu so mi zobje utripali. Pojavljale in izginjale bolečine random lahko le za nekaj sekund.

Skratka sedanja zobozdravnica mi je rekla, da mi v privat ordinaciji nebi smeli tako narest kot so mi.
Moje amaterski povzetek sedanjega zdravljenja:
Da se spucajo korenine mrtvega zoba lahko traja več več mesecev in več 10 obiskov (hodim že pol leta vsaj 2x na teden)
Ravno tako balansiranje ugriza.
Že za čas zdravljena korenin ne čitim več utrujenosti v spodnjem delu oči.

O imenih ne bom pisal. Pišem zgolj zato, da veste kaj lahko pričakujete od svojih zobozdravnikov.

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.137
314
83
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Citat:
Uporabnik ozze pravi:
Že za čas zdravljena korenin ne čitim več utrujenosti v spodnjem delu oči.

Ne me je...
tongue-1.gif

Ne vem kaj bi še napisal, bilo je kot da sem ves čas zaspan nekaj v tem stilu. Sedaj je ta občutek izginil.
Med zdravljenem šestice zgoraj mi je pa prišlo do zvonenja (hreščanja kot če daš zvočnike preveč na glas) v ušesih.
Tako da zdravje zob vpliva še na marsikaj drugega.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Brez debelega železa dostikrat ne gre. Lahko igraš samo še na karto sreče,

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Ker je potrebno dogradit kar manjka? In ce je govora o keramiki mora biti ta dovolj podprta s kovino sicer se lahko zgodi, da zacne pokat, letet stran.

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.458
346
83
34
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
Zakaj mrtev zob boli, če z nohtom tleskaš po njem?

ker ni vredu zrihtan...

Pri socialnem lahko rečem, da kar zaboli, pri samoplačniškem pa začutim samo narahlo. Mogoče pa le nimam tako fajn privatnika..

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Brez debelega železa dostikrat ne gre. Lahko igraš samo še na karto sreče,

Dejansko dajete v usta železo???
confused-1.gif

Ne, železa se ne uporablja
smile-1.gif

Se pa uporabljajo različne zlitine od krom-kobalta, do žlahtnih zlitin - Auropal, Midor in Dentor (razlikujejo se v % vsebnosti zlata).

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
A se pogosto zgodi, da pridejo pacienti nazaj na "korekcijo" plomb? Včeraj mi je menjal spodnjo in zgornjo desno šestico pa je funkcionalnost zob zato izjemno zmanjšana. Čeprav se mi pod jezikom zdita plombi dobro oblikovani, je občutek ob ugrizu vse drugo kot pa prijeten. Med žvečenjem sem dobesedno pozoren na vsak grižljaj, ker se mi zgodi, da vedno preveč stisnem in imam občutek, da mi bo počil zob. Pač po občutku deluje, kot da je plomba previsoka.

Se še malo počaka ali kar v akcijo? Nekako kar dvomim, da je to normalno.

Pa čudno, zdravnik naj bi bil 10/10.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Pobrusi toliko kot mu pokaže signir in koliko mu poveš. Jaz vedno težim, da pobrusijo do konca, da se plomba ne čuti.

• Všeč mi je
Reactions: Runo

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Aha! Ker mi je rekel, da moram na to izrecno opozoriti. Med samim postopkom sem težko ocenil (čeprav mi je 4x rekel, naj ugriznem), zdaj me pa zelo moti. Kot bi imel nek kamenček med zobmi. Zelo neprijetno.

Killa, ste še tu?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.482
5.023
113
Verjetno boš moral nazaj. Najbolje je, da zobozdravnika, ki je delal pokličeš in vprašaš za nasvet. Ali bo rekel, da bo takoj popravljal, ali pa, da poskusiš še nekaj dni s privajanjem.

• Všeč mi je
Reactions: Runo