Zakaj se voda v peči ne ogreje dovolj?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Imamo 40 let staro peč za centralno kurjavo. Zaenkrat dela še normalno, razen, da je izkoristek verjetno porazen. Ampak, ker se kuri samo nekajkrat letno, to ni problem.
Problem je, da kljub več dnevnemu kurjenju, sanitarne vode ne morem ogreti več kot na 45 stopinj (bojler/kotel za sanitarno vodo je v sami peči). Prav tako je tople vode nenormalno malo, po minuti ali dveh tuširanja, teče že skoraj hladna voda.
Drugače pa temperatura v peči naraste tudi do 100 stopinj (če tako hočem) in radiatorji grejejo povsem normalno. Problem je samo sanitarna voda.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Mogoce poln bojler kamna? Pa deluje kit izolator hkrati pa ni vec nobene kapacitete.

Poglej ce se da na peci preko kake prirobnice pokukat noter...a bos rabil novo tesnilo. Ce se bo dalo se mi zdi da bos sokiran.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Imaš na ceveh zadaj na vrhu odzračevalni lonček? Če ni avtomatski moraš malo pomagat - ker običajno peljejo cevi iz ogrevalnega kroga v bojler nad kuriščem je povsem možno da so polne zraka.

Peipni sliko zadnjega dela peči pa bo bolj jasno.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Na vrhu peči je "pokrov" okrogle oblike, premer cca. 30 cm in privit z mislim da 8 vijaki. No, skozi ta pokrov poteka še dovodna cev (mrzla voda) in odvodna cev (topla voda). To bom verjetno (starost 40 let) lahko razstavil samo s fleksarco
evil.gif

Ne bo rad kaj polomil, ker potem sem brez kurjave in brez vode.Očitno, bom moral pustiti tako kot je, dokler bo sploh še kaj tople vode.

igi

Guru
13. okt 2007
5.606
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik JosipBroz pravi:
Imamo 40 let staro peč za centralno kurjavo. Zaenkrat dela še normalno, razen, da je izkoristek verjetno porazen. Ampak, ker se kuri samo nekajkrat letno, to ni problem.
Problem je, da kljub več dnevnemu kurjenju, sanitarne vode ne morem ogreti več kot na 45 stopinj (bojler/kotel za sanitarno vodo je v sami peči). Prav tako je tople vode nenormalno malo, po minuti ali dveh tuširanja, teče že skoraj hladna voda.
Drugače pa temperatura v peči naraste tudi do 100 stopinj (če tako hočem) in radiatorji grejejo povsem normalno. Problem je samo sanitarna voda.

Zdaj nekaj ne razumem. Boljer je v sami peči, praviš, da se ne segreje na več kot 45 stopinj. Temperatura peči pa naraste na 100 stopinj. Kje pa to meriš?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Nekatere peči so imele bojler sicer na peči. ampak do njega vodijo cevi kot sem napisal. Če po njih ne kroži voda, se bojler ne segreje. Slika bi povedala veče oziroma ali imam prav.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Zelo podobno izgleda kot na sliki, ki jo je priložil Samojed. S tem, da gresta v, oz. iz bojlerja samo dve cevi. In to na vrhu peči. V bistvu sploh ne vem, ali je v peči bojler na tak način, kot na sliki, ali pa je zgornji del peči kot nekakšen "bazen" za sanitarno vodo.
Temperaturo v peči, meriš s termometrom, ki je prišraufan na čelni strani peči. Temperaturo vode pa meriš s termometrom, ki je na zgornji strani peči in je z vrha prišraufan v "bojler".

Na ceveh, ki grejo iz peči (cevi z vodo za radiatorje), pa imaš ventil, s katerim določaš ali greješ samo sanitarno vodo, ali pa tudi vodo za radiatorje.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Slike ne morem dati, ker bom spet v tej hiši šele čez kakšen mesec.
Me pa zanima čisto teoretično: je možen še kakršen koli drugi razlog, ali je krivec zgolj vodni kamen?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Mešalni ventil je odprt, oziroma cev od mešalnega ventila do bojlerja je vroča ko je peč vroča?
A drugega v tej hiši ni, da bi ti poslal fotko?

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
Citat:
Uporabnik JosipBroz pravi:
Na vrhu peči je "pokrov" okrogle oblike, premer cca. 30 cm in privit z mislim da 8 vijaki. No, skozi ta pokrov poteka še dovodna cev (mrzla voda) in odvodna cev (topla voda). To bom verjetno (starost 40 let) lahko razstavil samo s fleksarco
evil.gif

Ne bo rad kaj polomil, ker potem sem brez kurjave in brez vode.Očitno, bom moral pustiti tako kot je, dokler bo sploh še kaj tople vode.
To je peč z vgrajenim bojlerjem, kateri se ogreva preko plašča bojlerja, na katerem se je nabral debel sloj vodnega kamna. Predvidevam, da je tudi pretok vroče vode že delno omejen, ker se je tudi v dovodni cevi nabralo precej tega kamna. Jaz sem ga enkrat uspešno očistil skozi to prirobnico, ter zamenjal tudi dovodno cev, katera gre s te prirobnice do dna bojlerja.
Največji problem bo, če bojler z notranje strani ni emajliran. V tem primeru lahko peč samo zavržeš, ker je pod plaščem kamna rja.
LP Janko

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.117
4.088
113
Če imaš res sistem kot je zgoraj na sliki potem rabiš po ceveh dotok vroče vode v spiralo. Glede na to da je tlačna razlika minimalna se skoraj zagotovo za dober pretok rabi pumpo + jasno pravilno obrnjene mešalne ventile.

.. včasih se je pri vsem materialu šparalo tako da je pogosto pumpa za cel sistem samo ena, posledično imaš toplo vodo samo ko greješ radiatorje (pumpa omogoča pretok vode)! Pozimi to načeloma ni problem, poleti pa tudi ne ker zapreš ventil ki gre v radiatorje in voda tako po njih ne kroži, moraš pa jasno potem mehansko obračat ventile.

Če ima peč direktno gretje sanitarne vode bi lahko bil problem pa vodni kamen oz. usedlina na dnu bojlerja. Ampak vseeno po enem dnevu gretja ni hudič da se voda ogreje na več kot 45C!
tongue-1.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Sem pred leti imel podobno peč (Radiator Zrenjanin) z bojlerjem nad pečjo v skupnem ohišju. En del grelne spirale je bil direktno vključen na pač, drugi pa je bil povezan na cevovod pred/med/za/pod...(smo pač eksperimentirali) mešalni ventil. Voda v bojlerju je bila topla, pa spet ni bila, pa smo odzračevali, pa menjali, pa... Nato sem za hišo kupil frekvenčno regulirano črpalko, staro črpalko pa dal na bojler. Od takrat je bila tople vode več kot preveč, če smo le v peč zakurili.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
peč je nekaj takega...

SDC13624.JPG

priklop vode z vrha.

Tu sam mešalni ventil nima veze, ker le za spušča vodo naprej...a če kaže kazalec na peči da ima voda (radiatorksa) 100 stopinj, v bojlerju pa hladno...je opcija edino da ali je zrak noter ali pa toliko kamna.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Peč je zelo podobna tej na sliki, še barva je enaka. Je sicer širša, a tudi precej nižja. Na cevi, kjer gre iz peči radiatorska voda je ventil (ročka), ki pa nima druge funkcije kot to, da spustiš toploto v radiatorje ali pa ne. No kadar pretiravaš s kurjavo in je temperatura v peči čez 100 stopinj, potem moraš zadevo odpreti v radiatorje
evil.gif

Vse bolj se mi dozdeva, da bo res vodni kamen. Kajti pred leti nam je peč malenkostno puščala, vendar se je s kurilno sezono puščanje ustavilo. Če grem odstranjevat vodni kamen, bo pod njim samo še rjast obod in peč bo za v smeti. No, to je že sedaj, vendar za nekaj kurjenj letno bomo pač iz peči iztisnili maksimum, jasno, da ne grem v novo investicijo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Za nekajkrat na leto si postavi električni bojler in ga vklopiš ko rabiš. Cena od 50-100 evrov. Za 50 ti dam jaz enega gorenje 80l, ne rabim več, greje sonce in peč 300l , prej pa je bil pri prejšnjem lastniku električni bojler za poleti.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Hvala za ponudbo. Moram predebatirat še s solastniki. Tam kjer je bila prej instalacija za električni bojler, je sedaj tuš kabina. Bi moral ploščice preštemat.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ampak trmast pa si no. Raje kot sliko pripet greš po nov bojler.

Ne rečem da vince nima povsem prav, ampak v 80l bojlerju imet 70 litrov kamna - pa kaj je peč v rudniku ali kje?

Kakor želiš, denar je tvoj (vsaj delno).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Obstaja verjetnost da bo bojler ”spustil” ko bo začel dregat v njega, oziroma bo vsaj nekaj stroška s pobiranjem kamna.
Lahko pa kupi kakšno rabljeno peč za 100 evrov, samo bi rečeno da bo boljša kot ta. Poleg tega za nekajkrat na leto?