Zakaj računalnik 'zmrzne' ko začne brat CD/DVD?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
To me je že od nekdaj zanimalo, pa nikjer ne najdem vsaj razlage, če že ne rešitve.

Torej ko vstaviš CD ali DVD računalnik zmrzne dokler ne prebere medija. Zakaj? Se da to kak odpravit?

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Se pridruzujem vprasanju. Pa mogoce se to, zakaj, ko se dvd snema (8x hitrost) cela masina dela hudicevo pocasi. Pa ni ravno slaba (Intel Core2duo, 4gb ram, disk na sata, pekac na ide)

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
ker so to pač pc-ji in diskovne enote nimajo svojega procesorja in delajo vse preko int 13.
tudi če ti kak disk zašteka se zgodi isto

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kaj pa če bi kupil SATA pekač?

Najbolj glupo pri vsem skupaj je, da nekateri računalniki zmrznejo celo ko CD ven in not daješ
rolleyes-1.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
ne bi vedel, ker se s tem ne ukvarjam več, oz ne uporabljam teh jajc
včasih tudi ni bilo pametno imeti pekač in disk na istem kablu ( razen če je bil to scsi ). ne vem če so to že porihtali
boš moral koga ki ima sata vprašati kako mu deluje

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
KSZ: ne spomnim se, kdaj se je nazadnje zgodilo, da bi PC za trenutek zmrznil pri vstavljanju in nato branju CD/DVD medija.. Pa imam prav bogo mašino z Win XP, Cel 1.6GHz, 512MB RAM...

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
ja, ja, saj je OK vsa ta mašinerija. brez nje itak ne gre več. imajo pač svoje finte
pihaja do odstopanj med strojno opremo, gonilniki in op sistemom. če to ni vse 100 % usklajeno, kar pa ponavadi in pač malo zašteka
potem pa so tu lahko še strojne težave, kot malce slabši kontakti, slabo stabiliziran napajalnik, el magnetne motne na kablih in kaj vem kaj še
potem pa so tu še težave z biosi oz firmware na strojni opremi. gonilniki testirani na eni verziji, dejansko pa imaš neko drugo verzijo v svoji mašini. minimalna odstopanja, ampak se lahko pozna
se je tudi dogajalo, pa se verjetno še, da če pečeš nek medij na polni hitrosti in vmes kaj pametnega - oz memorijsko in procesorsko intenzivnega delaš zapisovanje crkne
se ne smeš preveč sekirat.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
To me je že od nekdaj zanimalo, pa nikjer ne najdem vsaj razlage, če že ne rešitve.

Torej ko vstaviš CD ali DVD računalnik zmrzne dokler ne prebere medija. Zakaj? Se da to kak odpravit?

Zmrzne čist vse, ali le nekatera okna?

Saj veš, kak ugotoviš , če je kriv SW ali HW...

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Vse zmrzne, samo kurzor lahko premikaš. Še zvok zna zmrznit pri kakih starejših kompih. Pa to se dogaja pri veliki večini računalnikov.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Citat:
Vse zmrzne, samo kurzor lahko premikaš. Še zvok zna zmrznit pri kakih starejših kompih. Pa to se dogaja pri veliki večini računalnikov.

Del resnice je že povedan, HW kontrolerji večinoma zažirajo proc kar je vsaj pri starih mašinah velik problem. Drugi problem pa je "triger", ki se zgodi ob vnosu diska v pogon ... v sistem se mora disk "mountat", določijo se mu parametri, prebere vsebina za prikaz imena pogona, ikonce ... ne pozabit da ti pogon vrže na namizje, zažene kakšen auto-open, požene antivirus za security check. Več programov imaš, več opcij se lahko zgodi in to vse naenkrat, jasno da računalnik malo "počepne". Koliko počepne pa odvisi od parametrov kot so HW zmogljivost in pa sam sistem (nastavitve) ..

Sam sem že par let na linuxu in tu ni nobene upočasnitve tudi na slabši mašineriji - če še izključiš razne auto-mount opcije sploh opaziš ne da bi CD kaj šaril po sistemu. Pa včasih se spomnem, da je na prvih pentiumih in SCSI kontrolerju deloval PC kot urca četudi si kopiral CD na disk ali pa snemal z 2x hitrostjo!
grin1.gif

Torej če hočeš pohitritve ob insertu ploščka najprej izkjuči vse opcije v Winsih, ki se kličejo ob tem dogodku. Če izkjučiš še AV program in kakšno ostalo programje ki stalno brkla po CD/DVD pogonu (Nero vem da je tak), potem težav nasodobnem PCju ne bi smel bit.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ja, če laufa na teh PC-jih.

Je že Utiševalec napisal:
- Win9x - šteka že po svoji naravi
- XP - šteka manj
- Vista/7 - baje šteka še malo manj
- Linux - baje šteka skor nič

wink-1.gif

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Ce recimo poslusam glasbo v Winampu in obenem odprem Adobe Audition, mi zacne vse stekati. Mislim, da so krivi driverji, ker mi SW kar nekaj sam zaznava novo prikljuceno opremo na zvocno. Ceprav je vedno enako... Kupis masino, da bo vse delovalo ok, pol imas pa take probleme. Aja.. driverji so tazadni.
wink-1.gif

Pa tole z DVD/CD je tudi kar nekaj...
bonk.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ja seveda, vsakodnevno se srečujem s Win 95
rolleyes-1.gif

No jaz imam na svojem kompu Win XP. Kot sem že prej napisal je disk na SATA, pekač sam na IDE. Dokler ne prebere CD (par sek) zmrzne vse razen kurzorja. Pa je nova matična, procesor in disk, samo pekač je starejši. V ozadju dela vse naprej (recimo download se ne prekine), samo teh par sekund je neodzivno vse.

Sej verjetno bo res nekaj na tem, kar je napisal Utisevalec - OS ''zamrzne'' vse skupaj, da lahko v miru mounta pogon. Ampak zakaj pa nekatere kište zmrznejo medtem ko se odpira ali zapira tray, pa verjetno ve samo sveti Jožef
tongue-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Prej preverit, če DMA dela.
Če ni, sicer PC ne zmrzne (naj vsaj ne bi), ampak vsako pisanje/branje na CD/DVD upočasni PC do živčnega zloma (uporabnika).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
No jaz imam na svojem kompu Win XP. Kot sem že prej napisal je disk na SATA, pekač sam na IDE. Dokler ne prebere CD (par sek) zmrzne vse razen kurzorja. Pa je nova matična, procesor in disk, samo pekač je starejši. V ozadju dela vse naprej (recimo download se ne prekine), samo teh par sekund je neodzivno vse.
Alt-tab tudi ne dela? Torej recimo če imaš odprt, Notepad, ali še boljše, Command Prompt, ga ne moreš aktivirat in vanj tačas nič tipkat? echo test ?

Nazadnje urejeno: