Zakaj nujno rabim LTE

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
Evo da ne bomo debatirali v novo pri Tuši odpiram novo temo,..
Zakaj človek nujno rabi LTE? Pustimo ob strani razvoj,..
Ena od možnosti za uporabo LTE ja je pokrivanje ruralnih delov z internetom,.. vendar ni nujno da je LTE,..
Za katero storitev je LTE neobhoden,.. razen za voip kot je že ugotovil KDOZ,..
b

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Nalaganje kakega videa na youtube, 25mbps na LTE se pozna, kot recimo 2 do maksimalno 4mbps na kakem Telemachu če nimaš optike. Pozna se tudi pri brskanju zaradi hitrejsega dostopnega časa. Facebook nalaga zelo hitreje. Ne vem, LTE je res superioren nad 3G, pa čeprav se mogoče na prvi pogled ne zdi tako, ko ga uporabljaš se navadiš.

Vem da to ni nujno, ampak po drugi strani tudi novi procesorji v telefonih niso nujni pa smo vedno veseli ko dela hitreje, pri vsej tehnologiji.

Nazadnje urejeno:
22. jul 2007
13.440
1.679
113
124
J...š tako tehnologijo za katero je potrebno še dodatno plačevati, naj raje zrihtajo da bo 3g spodobno deloval vsepovsod potem se pa bomo lahko pogovarjali o razvoju ne pa merili tiče, kateri ima daljšega oz. kdo je postavil prvo LTE bazno postajo.
Dokler ni tehnologija dostopna množicam ne velja prav veliko, pri tej je pa še obvezna menjava telefona
bonk.gif

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Meni trenutno popolnoma zadošča HSPA+, niti moji trenutni terminali ne podpirajo kaj več.... (eden HSPA+ 21, drugi HSDPA 10)...

LTE je seveda boljši, a kaj ko je zaenkrat še relativno pomanjkanje terminalov na trgu, pa tudi pokritosti še niso takšne kot bi morale biti, sploh si.mobil je izredno počasen pri tem...) Da ne pozabimo, da so zaenkrat LTE terminalni še užasno dragi...

Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik WeWatchingYou pravi:J...š tako tehnologijo za katero je potrebno še dodatno plačevati, naj raje zrihtajo da bo 3g spodobno deloval vsepovsod potem se pa bomo lahko pogovarjali o razvoju ne pa merili tiče, kateri ima daljšega oz. kdo je postavil prvo LTE bazno postajo.
Dokler ni tehnologija dostopna množicam ne velja prav veliko, pri tej je pa še obvezna menjava telefona
Povsem enako je bilo s 3G. Mislim, da je bilo nekaj časa dodatno plačljivo, takratni telefoni pa še zdaleč niso vsi podpirali novih zmožnosti.
Zgodovina se ponavlja.
Operaterji so družbe, ki morajo ustvariti maksimum dobička. Dokler se za neko novo stvar da računati, je super. Potem je pač potrebno izmisliti nekaj novega. Ker novih uporabnikov skoraj ni več možno pridobiti, morajo bolj ali manj študirati, kako od povprečnega uporabnika pobrati 15 ali 20 €. Ko pa je tehnika amortizirana, pa lahko padejo cene.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Odvisno kako nekdo opisuje neobhodnost. Nekoč smo imeli dialup z 33 kilobiti in bili strašno veseli - dokler nismo dobili prvega telefonskega računa.
Danes pa EU širokopasovni priključek opisuje kot tisti, ki omogoča hitrosti nad 30 megabitov na sekundo in Slovenija je na dnu EU glede širokopasovnega interneta.

Pojavljajo se nove potrebe, nalaganje podatkov v oblak in podobno. Ne uporablja se internet samo za pošto in surfanje po Alterju. Pa tudi ena povprečna spletna stran je iz 50 kilobajtov 15 let nazaj, narasla na 5 megabajtov in več samo za prvo stran.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Nekoč (dobrih 20 let nazaj) smo na najeti liniji 9,8 kbps gonili 15 VT100 terminalov in en tiskalnik na 20 km oddaljeni lokaciji. Linija je najbrž stala celo premoženje.
Ampak kot si rekel, časi in zahteve se menjajo. Danes je ceneje dobiti boljši HW kot ne vem kako optimirati SW. Ker se poslovno okolje in SW spreminja vsak dan.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Jaz sem mel prvi modem Smart Quake 2400 za BBS-je, prvi internet mi je pa poganjal Zoltrix 28800 in je za tisti čas zadeva delovala zelo hitro...

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Dokler sem imel pri mobitelu bolj švoh povezavo tam okol 1 mega sem prišel skozi z NEOMEJENIMI 30 giga na mesec. Sedaj ko mi podatki letijo tam okol 10 mega pa ne pridem več skozi z NEOMEJENIMI
10.gif
30 giga na mesec, ker ko klikneš na kakšen video ti ga hitro nalagačeprov samo mal pokukaš v njega in ga v stvari sploh ne želiš celega videti...pa še otroc tako delajo in se vse skupaj glih zaradi močnejše povezave teh kiksov nabere na mesec ziher za več kot 10 giga podatkov.
Če bi bla povezava pa LTE bi seveda bilo porabe še več saj ti še hitrej nalaga čeprov si sam mal kliknu da vidiš kakšna vsebina je gor na videu...in tam pri LTEju bi se pa nabralo teh podatkov ziher za 20 giga
write.gif

Torej je to dvorezen meč...

Pa teli NEOMEJENI
10.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
...in verjemite, da pri LTE ne bo nič boljše. Kot da komaj čakajo, da bodo za 20-30€ dali pakete z neomejenimi podatki.

Sicer pa operaterji nič ne zamižijo tega, da bodo omejili hitrost, samo treba je prebrat še malo manjši tisk kot besede ''neomejeno'', ''zastonj'' itd.
wink-1.gif

Azgard

Pripravnik
5. feb 2011
688
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Dejansko potem ne potrebujemo klasičnega internet dostopa in domačega wifi omrežja, v čem jaz vidim ogromno prednost.
Najverjetneje, da bo v prihodnosti kdaj res tako. AMPAK to bodo dosegli tako, da bodo dali mikro LTE oddajnik v vsako bajto.... Torej tehnično ne boš več imel WiFija doma, ker ga bo zamenjal LTE oddajnik(ki bo najverjetneje v lasti operaterja in ne bo treba nobenih WiFi gesel vpisovat). Seveda bi lahko cenovno prišel dosti bolje skozi, če namesto mikro LTE oddajnika preprosto daš WiFi oddajnik, ki uporablja SIM kartico za avtentikacijo(to že obstaja)

Fizika prav da kaj drugega ni mogoče, v zraku je preprosto tako malo frekvenc, da rabiš lastni oddajnik v stanovanju z frkvencami samo zase.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Mislim da tebi fizika ni najbolj jasna. Torej če ima vsak lokalni LTE oddajnik, kako pa potem ta komunicira do zunanjega sveta? Če je tvoj odgovor preko optike, zakaj bi sploh rabil lokalni LTE če pa je dovolj že WIFI. Če pa je odgovor "po zraku" pa si sam s sabo v konfliktu, saj se potem vsi ti mikro LTE oddajniki med sabo kar precej motijo (kot si sam ugotovil, frekvence so omejene).

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
...in verjemite, da pri LTE ne bo nič boljše. Kot da komaj čakajo, da bodo za 20-30€ dali pakete z neomejenimi podatki.

Sicer pa operaterji nič ne zamižijo tega, da bodo omejili hitrost, samo treba je prebrat še malo manjši tisk kot besede ''neomejeno'', ''zastonj'' itd.
wink-1.gif

Pa keti so itak že narejeni...+ za vklop LTE dodatno 5 €

manjši tisk....NEOMEJENO
10.gif

Potem grem v mobitelovo prodajalno , mu vržem prenosnik na pult in mu reček kaj za vraga je narobe da vleče podatke kot bi se mu sanjalo
10.gif

Pa vrjamem da je takih pacientov kot sem bil jaz takrat še ogromno po sloveniji ker se čudijo zakaj jim naprimer youtube šteka in vse probavajo od zunanjih anten , servisa računalnika če bi potem kaj bolj vleklo
hysterical-1.gif

Sj pravjo..če bi bil človek vedež potem ne bi bil revež.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik cvinga pravi:
Sj pravjo..če bi bil človek vedež potem ne bi bil revež.

467716-post_slo.gif

Saj jih je že ZPS opozoril, naj ne zavajajo s paketi 'neomejeni', 'unlimited', 'brezmejni' ipd. Ampak legalno gledano pa verjetno lahko to počnejo.

frikenej

Pripravnik
19. nov 2010
723
5
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:

wink-1.gif

Se popolnoma strinjam!

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Samo tehnično gledano paket nima omejitve koliko lahko preneseš na mesec, temveč ti zaradi ne-fer uporabe le malenkost priprejo pipico. In če nekaj nima omejitve, je po logičnem sklepanju neomejen
tongue-1.gif

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Omejitev je. Saj če ti pipico priprejo na 0,38 Mbit/s, lahko izračunaš, koliko podatkov lahko še preneseš po tistih 30 GB. Čeprav boš stalno prenašal,24ur dnevno, vse preostale dni, ne boš več kaj dosti prenesel.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Omejitev je. Saj če ti pipico priprejo na 0,38 Mbit/s, lahko izračunaš, koliko podatkov lahko še preneseš po tistih 30 GB. Čeprav boš stalno prenašal,24ur dnevno, vse preostale dni, ne boš več kaj dosti prenesel.

Saj tudi če omejitve ni, si še vedno omejen s samo hitrostjo tehnologije
tongue-1.gif

Je pa res da lahko takrat preneseš kar precej več podatkov.

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Vse povsod berem: meni TRENUTNO zadošč, meni je ZAENKRAT hitrost v redu, meni ZADOSTUJE hitrost...

Trenutne brzine vam zadostujejo, ampak čez leto ali dve pa hitrosti(tudi kapacitete) ne bodo več dovolj, takrat bo pa v prednosti operater z največjo/najhitrejšo LTE mrežo.

Sam bi rekel, da je UMTS na koncu z svojimi brzinami, LTE pač na začetku, tisti operater, ki še ne načrtuje LTE-ja je praktično mrtev (če ne planira romaing-a seveda).

Izjava v stilu, saj je UMTS čisto dovolj, je kot bi BMW rekel, saj je trenutna serija 5 čisto OK, pa naj takšna ostane 15let?
confused-1.gif

Sploh pa ne razumem izjave Borovnice... Simobil je z velikim pompom lansiral prvo komercialno LTE mrežo, sedaj pa samsebi pljuva v mrežo da je brezveze? A vas je minilo že na polovici poti al kako?