Zakaj me je obrtna zbornica sama včlanila..?

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
..torej po enem letu, odkar ima žena s.p. je dobila (sedaj že drugo) položnico za plačilo članarine v obrtno zbornico. Nikoli se nikamor ni prijavila. Prvo položnico smo vrgli stran, sedaj je dobila drugo, kjer so navedene neporavnane obveznosti iz prejšnjega obdobja + redna članarina = 40 eur.
Ali ni članstvo prostovoljno in ali je potrebno kaj narediti, da prenehajo to pošiljati? Da ne bodo na koncu imeli nek izterljivi dolg, ker se nismo pritožili..

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
ob odprtju s.p. je bilo včasih avtomatska tudi vpisnina v obrtno. pomoje po novem zakonu ni več tako... Je pa čudno da je dobila šele po enem letu... jest sm vsak mesec dobival.

naj plača bo mir... to je tko, kot da bi se krega z rtv da ne gledas in poslušaš njihovih programov.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Saj nihče ne grize.....

Telefon v roke, pokličeš obrtno zbornico, dober dan "MUC" pri telefonu imam eno vprašanje. Če se ne motim po novem članstvo v vaši zbornici ni več obvezno. Pred kratkim sem prejel položnico za članarino in me zanima na kakšni podlagi je bila izdana?

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
Sem poklical, menda so se zmotili.
Po mojem je takih "pomot" precej, zgoraj je bil še en komentar v stilu.. kar plačaj..

Japajade
smile-1.gif

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Torej ti kot resen in uspesen podjetnik nimas od tega nobene koristi. Si samozadosten ter nic se ti ne mora zgodit.

ja pa ja de

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
Ja, res tako mislim, da nimam prav nobene koristi od njih..
Se pa pustim prepričat v nasprotno.. ker priznam, da prav veliko se pa s tem nisem ukvarjal.

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Ko sem se zanimal in jih hotel pouprasati dolocene stvari glede bodoce obrti... mi je tam zaposlena rekla da informacij ne dajejo brezplacno in ce hocem naj pridem tja placam 25€ in potem bodo kaj povedali..... Tako da sem jih odpisal ze pred vsakim zacetkom cesarkoli.

B81

22. jul 2007
37.005
10.535
113
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
Torej ti kot resen in uspesen podjetnik nimas od tega nobene koristi. Si samozadosten ter nic se ti ne mora zgodit.

ja pa ja de

DOkler jih ne potrebuješ, zadnje čase imam kar veliko koristi od njih....kot primer, blaga v Rusijo ne morem izvozit, če nimam potrjenega cenika od trgovinske zbornice (sklop GZS)....

Zdaj ko prihaja nova uredba o označevanju živil, prekontrolirajo vse in nimaš skrbi in stroškov še s tem.

In vedno ko kaj hočeš, pogledajo če si član ali ne. Tako da čisto za brezveze ravno niso tam.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Nisem pravnik, sem pa obrtnik. OZ ima močno pravno podporo - jo vzdržujemo še iz 70. let. Brez tega, našega obrtništva v bistvu že zdavnaj ne bi bilo več. Kako se je v novih časih zbornica izrodila - tako kot se je tudi vsa slovenska javna uprava, čeprav OZ ne sodi čisto tja.

Če si si zaželel biti obrtnik, ti Obrtno dovoljenje izda ravno Obrtna zbornica. Brez njenega privoljenja obrtnega dovoljenja ni!
Plačuješ članarino in oni te ažurno obveščajo o zakonskih posebnostih in spremembah, glede obrtniškega dela.

Ne vem no, meni se splača dati tistih 27 Ejev na mesec. Imam celo nekaj prijateljev, ki imajo doo in so se izpisali iz gospodarske zbornice in šli v obrtno, ker pač več nudi.

To je tako kot Zavarovalnica Triglav (ali katerakoli druga pri nas). Dokler ni problema, vse laufa. Ko se pojavi problem, je pa hudo.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Aja, v naslovu imaš, "zakaj me je obrtna zbornica sama včlanila" .

Če hočeš biti s.p., moraš biti tudi član OZja.
Obrtna zbornica je tista, ki ti izda obrtno dovoljenje. Torej te ni ona samovoljno včlanila.

Nazadnje uredil moderator:

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
Ne bo držalo, za precej dejavnosti ne potrebuješ obrtnega dovoljenja..
Kakorkoli, verjamem, da marsikomu pride članstvo prav, meni pa res ne.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ok, bom v ponedeljek vprašal na naši, kako je po tanovem. Do lanskega leta je bilo tako, da ti je OZ izdala obrtno dovoljenje. Sedaj ko je prostovoljno članstvo, zna pa resda biti drugače.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Nič ni bilo tako do lanskega leta. Sp sem odprl pred 5 leti brez obrtne zbornice. In za moje pojme zbornica ni vredna popolnoma nič.
So redke izjeme ki imajo kakšno korist od njih. Smo se tudi 2x obrnili za pomoč na njih v drugi firmi, ki je bila članica in niti odgovora nismo prejeli

I

Izbrisan uporabnik #9334

Hmm, torej kot že rečeno, nisem pravnik, sem pa obrtnik in to od 90. leta dalje.
Dobro vem, kako so me šraufali ob ustanovitvi glede dejavnosti in koliko pravic so si pri tem pripisovali.

Ko smo imeli kasneje na upravnem odboru ob sestankih vsakokratno temo, kaj naj naredimo z neplačniki članarine, sem izjavil, da če ima OZ moč za izdajo obrtnega dovoljenja, ima menda tudi moč za odvzem, kajne?! Pravnik je bil tiho kot rit!

Zadeva je izrojena, itak!

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ok, bom v ponedeljek vprašal na naši, kako je po tanovem. Do lanskega leta je bilo tako, da ti je OZ izdala obrtno dovoljenje. Sedaj ko je prostovoljno članstvo, zna pa resda biti drugače.

Veliko dejavnosti ne potrebuje obrtnega dovoljenja! Hvala bogu, tudi moja ne (vec), saj mi glede na prihodke (popoldanska), vseeno tistih nekaj € pomeni dovolj.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:

Če hočeš odpreti s.p. za katerega rabiš obrtno dovoljenje, ga brez njega seveda ne moreš. Zdaj a moraš biti pa za vedno član obrtne zbornice po tem, ko ga enkrat dobiš pa nebi vedel.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Ta izmišljen/zlobiran kos papirja je pa tudi edino kar večina članov dobi od zbornice, ki je sama sebi namen.