Zaaranje stanovanja v bloku, ki se še gradi

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
Živjo,

zanima me pravni vidik. Blok še ni dokončan. Jaz pa naprimer zaaram stanovanje. Kako sem zaščiten za primer, da med gradnjo bloka podjetje gre v stečaj in jaz ne ostanem brez vsega?? Predznambo lastninske pravice itak ne moreš naredit, ker, če blok še ni končan, ni še narejene delilnega načrta etaž in tako ni pogoja v predznambo po moje. Kako si torej zavarovan? Lp

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Nikakor, lahko boš le prijavil svoje terjatve v stečajno maso. Koliko boš od nje dobil, pa najbrž veš.
LP!

Shaban

Fizikalc
14. apr 2010
1.001
1
36
Lahko se pritožiš v takem primeru npr: Sončni upravi.... Sprašuješ gluposti (a da nisi ti mal lačn)
hysterical-1.gif

pa vidš kaj se dogaja? Zbiljski gaj še ni rešen, Celovški dvori.. itd. in ti zaaraš flet ki je še v gradnji
shocked-1.gif

Svaka čast, si pa pogumn
zmaga.gif

Shaban

Fizikalc
14. apr 2010
1.001
1
36
nop, Zbiljski gaj naj bi se polegu ampak Zaključen pa še ni
rolleyes-1.gif

Celovški dvori? Un del do brigad spoloh še ni vseljiv pa še stoji... (podizvajalci še niso dokončal vsega)
uf-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
aha..ne sledim..zbilje je zdej neki na fronti med notarji..a ni

dvori pa..neprofitna so vseljena, ostalo ne vem..ne vem tudi kako bodo reševali zamakanje itd.

pač..potonilo je vse, sam denar je splaval v zepe

Shaban

Fizikalc
14. apr 2010
1.001
1
36
Jp, notarji... odvetniki...odškodnine... pritožbe ... itd... Kok se bo še vlekl ja pa tud vprašanje
rolleyes-1.gif

Celovški, folk enostavno vrača stanovanja k zamakajo pa gretja niso mel itd...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
sranje...mi je zanč prpelal beton s hruško..4 osni..pa nalepke na vratih..spodi se pa vidi vegrad. je firma kupila akr delavce s stroji

ni mi pa jasno..kako so si predstavljali..ma ne..kje se jim je zalomilo..sej rvc so mel dober..strigli so anrod ko ovce..čoporativno..

mah

pod črto

za nekaj kar ne moreš prijet, se takoj vpisat v ZK se ne da denar.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Strinjam se s Companyem; če gre podjetje v maloro, lahko samo zahtevaš svoj denar iz stečajne mase.
Je pa treba vedet tudi kaj ara pravzaprav pomeni. To je samo tvoja zaveza, da boš stanovanje (ali karkoli drugega) kupil in prodajalčeva zaveza, da to proda ravno tebi (ali pa ti vrne dvakratno vrednost are). Ščiti te samo pogodba (ali predpogodba) in nič drugega. In samo v pogodbo lahko zapišeš dodatne "varovalke". Odvisno za kakšno firmo pač gre ...

Sicer pa, če ti je stanovanje (no, predpostavljam da lokacija) tako všeč, se pač da "zdravje" firme tudi preveriti.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik Shaban pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:

za nekaj kar ne moreš prijet, se takoj vpisat v ZK se ne da denar.

Tako je!!!

Are ne moreš vpisat nikamor (razen v pogodbo). Za 10 % vrednosti (ali manj) se ti (ni mišljeno osebno) po moji lastnini že ne bi pasel. Bo pa treba pokazat nekaj več denarja. Če pa zavališ celo kupnino naenkrat po prvem ogledu stanovanja pa se ne pogovarjamo več o ari. Ali pač ..?!

Verjela vidva fanta ali ne, ampak tudi kupci znajo nategnit prodajalca (ali pa celo verigo njih). Videl v živo (no, bolj od daleč)...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik softi pravi:
a ni zbiljski gaj zakljucen...

in kaj je s celovskimi dvori?

Zbiljski gaj niti slučajno še ni zaključen. Zadeva se še vedno vleče po sodiščih, čeprav je večina vendarle vpisana v zemljiško knjigo. Fizično pa en del še vedno ni zgrajen in je prava podrtija.

ON: pri toliko že zgrajenih in vseljivih stanovanjih in hišah, ki so danes na trgu želiš ravno še nezgrajeno?

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Sej tudi če gre podjetje v stečaj, ga bo prec prevzel drug gradbenik, zavleče se za 3-4 mesece, nato pa je načeloma narejeno še
boljše kot bi bilo s prvotnim, glede nato da je stabilna firma ki prevzame, oz. še ni crknila, medtem kot pa taprvi je.

V vsakem primeru na četrt postavljen blok nebo tako obstal za 5 let, hitro se najde izvršitelj. Sicer pa kok are je tu v igri? Predvidevam
da ne kaj več kot jurja-dva. Če je zahtevana ara več, pa je načeloma dobro, saj saj se gre za "zanimiva" hitro prodaljiva stanovanja.

Nenazadnje jaz osebnio nebi aral v primeru da nimaš točno specifičnega stanovanja v mislih, recimo točno tretji štok, tolko da ni previsoko in tolko da vidiš čez krošnje dreves, sončna stran, bla bla. Ti samo mej dinare perajt, vseh stanovanj nebodo takoj zaarali,
kajšele razprodali.

Kompleks v miklavžu grajen pred dvema letoma je še danes napol prazen, lokacija je izredno zanimiva, ampak enostavno ni kupcev.

Kompleks v dupleku diagonalno nasproti OMV, poarejali dovolenja, zgradili, sedaj so jih čapnili, grozili da bo treba zrušit, hop, se je
zaradi dobre lokacije hitro našlo dovolenje in sedaj so že debel kos stanovanj prodali.

Lokacija Betnava, 40 stanovanj je praznih. Enostavno negre v promet, govorimo pa za vse cene za nove gradnje, dobre materiale,
izdelano z zadnjimi paletami materialov ki so na izbor, skratka top zadeve, garsonjera 40, enosobno 45, dvo 75, tro 100k in navzgor,
cene dosegljive in popolnoma primeljive s cenami na Pobrežju v 30 let starih blokih. Enostavno ni denarja, banke ne dajajo kreditov kot pred petimi leti, skratka moj nasvet je da ne araj, skušaj z "taglavnim" prit v stik zberi si stanovanje, napišita 500 are, in čao.
Za 500 pa te nebo hudič pobral, pa tudi če je to mesečna plača, glede nato da kupuješ flat.

Za moje pojme pa si lahko brez bojazni, samo jaz jih brezobresnio nebi kreditiral, mej dengije pripravljene, kak pridejo v prodajo,
isti dan araš.

Kolega ima v kranju 200m2 penthouse, ki ga je bil prisiljen vzet v kompenzacijo, sicer bi ostal praznih rok, prodaja ga za 1k po metru,
kar je smešna cena glede nato da je res pravi penthouse, imel do zdaj 10 ogledov v enem letu. Ni varjante da proda. Mu pa piranje
ponujajo 140-160, ampak nemore it pod tisto ceno ki je kompenziral.

Če koga zanima, tel preko PM.

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
Ja gre za stanovanje na obali. Stara stanovanja po večini smeti, al pa so cene 300K navzgor. Firma je med zglednejšimi na slovenskem trgu kar jih je sploh še preostalo. Jah ni kej, bo treba čim nižjo aro dat. Sicer pa nasvetov ala, da je odlična stanovanja za male pare na trgu ogromno ne rabim. Niti ne kupujem prvič stanovanja, trg nepremičnin pa spremljam 10 let. Sej bom verjetno še kakega pravnika prej zahakljal, pa vendar sem predhodno počekiral, če je tu med nami slučajno kaka kompetentna glava, pa vidim da nas je kar nekaj. Hvala bogu. Ej mate srečo gor na štajerskem - stanovanja za đaba. Sam stari si ga pa mem usekal z aro 500€, tu na obali lahko za tak dnar zaaram kvečjemu kak APN 6.
grims-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Če boš zaaral, zahtevaj bančno garancijo za tvojo aro. Če se bodo slučajno zgovarjali, da je to drago (kar ni), jih vprašaj za stroške in nato ponudi, da stroške garancije kriješ ti.
Če je firma resna z bančno garanciujo ne bo težav, če pa vmes propade, dobiš denar nazaj.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.114
6.942
113
pri taščici
Jaz v teh casih ne bi aral, sploh pa ne 10%, razen ce je stanovanje res cisto po tvojem okusu, potem bi dal cim manj are. Nokturno (200+) stanovanj neprodano, pod njim pa se nekaj tisoc (do 30; let starih) bolj ali manj prazno. Sprehodi se v vecernem casu, pa opazuj koliko luci je v blokih.
Ce imas vsaj dve, tri stanovanja ki soti vsec, potem ne dajaj are.