Z-Z-Z-Zoomerji!

2. jul 2020
5.221
6.736
113

Skoraj ne mine tedna brez, da bi kdo šimfal brokolije (kot jih jaz kličem zaradi frizur).
Tega smo bili deležni tudi mi. Menda pa so najslabša generacija dosedaj. Ambicije v življenju, da bodo youtuberji ali OF content kreatorji, nesposobni za karkoli več kot visenje na telefonu... pa vsak je že vsaj trans če ne že kvir.

Kakšne so vaše IRL izkušnje z njimi? Jaz nekih hujših nisem imel, definitivno delajo večje kretenizme boomerji.

• Všeč mi je
Reactions: Marxon

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.235
1.215
113
Med generacijami so vedno bili konflikti.
Se je treba pa zavedat, da so mlade generacije v to vzgojile ravno generacije, ki se nad njimi najbolj zgražajo.

Največji problem pa postaja negativna demografija.
Piramida prebivalstva postaja vsako leto bolj invertirana.
Kar pomeni, da kot se bo prebivalstvo staralo, bo večina starih, vsak dan bolj odvisna od manjšine mladih. Za vse. Od filanja penzjon blagajne, do brisanja riti v domu za ostarele.
Isto bo v gospodarskih firmah. Ne bo več mulcev, ki se želijo izkazat za minimalca.
Že za kadrovske štipendije ni več skoraj nič kandidatov. Mulci že vedo, da se jim ne splača bit vezan vnaprej.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.509
1.928
113
na temni strani lune
So "zoomerji" res toliko slabši od boomerjev in generacije x?

Morda imajo starejše generacije prednost pri delovnih navadah (ne nujno). So pa mlajši dosti bolj iznajdljivi. Lenoba je gonilo napredka.

Sam z mlajšimi generacijami niti nimam nekih težav ("milenijec" letnik 84). Se pa z njimi definitivno lažje povežem in kaj naredim kot z starejšimi, sploh v sektorjih kot je kreativnost in "razmišljanje izven okvirjev".

So pa mlajše generacije definitivno bolj oportunistične in niso pripravljene požreti vsega samo da bi obdržali nek šiht.

• Všeč mi je
Reactions: sixpower

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.538
4.651
113
Problem mlajših je predvsem v labilnosti. Nimajo obstanka, pričakujejo ogromno, v zameno pa ne dajo nič pametnega. Navajeni so nekih hitrih zgodb in se niti ne znajo poglabljat v probleme, učit na dolgi rok, si poiskat dela, brskat, itd. Pričakujejo dober denar, rokico, ki jih konstantno vodi in jim govori kaj naj delajo ter jih sproti močno hvali in takoj ko jim kaj ni všeč, že iščejo izhod.
Ne prevzemajo odgovornosti, nimajo niti občutka kaj odgovornost je (do strank, sodelavcev, šefov,..), ni samokritike, hitro odnehajo.

Posledično so že v osnovi precej dragi, delodajalec pa za to ceno ne dobi niti približno take kvalitete kot jo je včasih, še manj pa lojalnosti/volje.
In, če nekoga plačuješ precej, ne dobiš pa nazaj dovolj, dodatno pa niti nisi siguren, katera kaplja ga bo pognala v beg iz firme, se začne slaba volja tudi na strani delodajalca. In krog se vrti, nezadovljna sta pa oba.

Saj so starejše generacije naučili tudi kaj dobrega, kot je to, da se vsega pač ne požre, samo so to agendo pripeljali čisto na drug skrajni nivo, ki je kontra produktiven. Trg zdaj raje išče izkušen starejši kader, ki se po novem ceni zelo visoko (pravilno), a imajo še tisti občutek za delo, ki ga mlajši enostavno nimajo.

Še najbolj me moti ravno manjko zagnanosti za delo. Da prideš na delo z mindsetom, da boš tole obvladal, pa če je ne vem kaj. In borbaš, dosežeš/presežeš obstoječi kader, zahtevaš več od delodajalca (pravilno). Sedaj pridejo, se usedejo in čakajo, da vse pride do njih, kar v 90% Slo firm pač ne gre, ker nimaš nad sabo veje ljudi, ki razmišljajo namesto tebe in dajo narisano kaj je za postorit (tisti, ki pa imajo, so to ravno starejši ljudje, ki še vedo kaj delo je).

• Všeč mi je
Reactions: erikson

Corvette

Majstr
6. nov 2008
433
298
63
Problem mlajših je predvsem v labilnosti. Nimajo obstanka, pričakujejo ogromno, v zameno pa ne dajo nič pametnega. Navajeni so nekih hitrih zgodb in se niti ne znajo poglabljat v probleme, učit na dolgi rok, si poiskat dela, brskat, itd. Pričakujejo dober denar, rokico, ki jih konstantno vodi in jim govori kaj naj delajo ter jih sproti močno hvali in takoj ko jim kaj ni všeč, že iščejo izhod.
Ne prevzemajo odgovornosti, nimajo niti občutka kaj odgovornost je (do strank, sodelavcev, šefov,..), ni samokritike, hitro odnehajo.
S tem se kar precej strinjam in imam podobne izkušnje tako v širši familiji kot na šihtu.

Sploh mi je hecno, ko se, appov vajena mladina, ne znajde, ko je treba za eno novo stvar prebrati pisna navodila in slediti postopku, bognedaj naredit kak troubleshooting, ko zadeva ni "plug & play" s prve. Če ni Youtube videa, kako se to naredi, je fertik. Govorim za osnovne zadeve, ki mladim med 14. in 18. letom starosti ne bi smele predstavljati posebnih težav: narediti backup telefona na komp, priklopiti nov TV, razumeti strukturo map oz. directory tree ...

Saj ne rečem, je par svetlih izjem in s takimi je užitek delat. Ampak nekje smo kot družba močno zajebali, da smo vzgojili tolikšen delež funkcionalno nepismenih mladih, na eni strani obkroženi s tehnologijo, na drugi strani pa nesposobni poglabljanja v težje probleme ali celo rešit zadeve, ki so bile nam tehnološko "samoumevne".

Glede ambicij jim dam po eni strani kar prav. Fuck you, pay me. Tako kot smo se mi pustili izkoriščati v določenih pogledih, se oni ne bodo in ne bodo opravljali bulšihtov za mizerne plače. Žal je to šlo preveč v drugo smer, bejbe bi bile "kontent kreatorke" na OF, fantje pa YT in kripto easy money :)

Tudi v šolah so videli, da se ne splača pretegnit na polno, lep primer je obrnjena situacija na obeh gimnazijah v Kranju: včasih si za Gimnazijo Kranj rabil super ocene zaradi omejitve in je bila Gimnazija Franceta Prešerna brez omejitve, zdaj je pri mladih obratno: "Uči se, da ti ne bo treba na Kranjsko" ... ker sedaj zaradi upada nima omejitve, tadruga jo pa ima, ker dijaki "lako prođejo" :)

• Všeč mi je

tomi

Guru
1. sep 2007
18.640
9.840
113
40
MB

Posledično so že v osnovi precej dragi, delodajalec pa za to ceno ne dobi niti približno take kvalitete kot jo je včasih, še manj pa lojalnosti/volje.
In, če nekoga plačuješ precej, ne dobiš pa nazaj dovolj, dodatno pa niti nisi siguren, katera kaplja ga bo pognala v beg iz firme, se začne slaba volja tudi na strani delodajalca. In krog se vrti, nezadovljna sta pa oba.

Saj so starejše generacije naučili tudi kaj dobrega, kot je to, da se vsega pač ne požre, samo so to agendo pripeljali čisto na drug skrajni nivo, ki je kontra produktiven. Trg zdaj raje išče izkušen starejši kader, ki se po novem ceni zelo visoko (pravilno), a imajo še tisti občutek za delo, ki ga mlajši enostavno nimajo.

Še najbolj me moti ravno manjko zagnanosti za delo. Da prideš na delo z mindsetom, da boš tole obvladal, pa če je ne vem kaj. In borbaš, dosežeš/presežeš obstoječi kader, zahtevaš več od delodajalca (pravilno). Sedaj pridejo, se usedejo in čakajo, da vse pride do njih, kar v 90% Slo firm pač ne gre, ker nimaš nad sabo veje ljudi, ki razmišljajo namesto tebe in dajo narisano kaj je za postorit (tisti, ki pa imajo, so to ravno starejši ljudje, ki še vedo kaj delo je).
no ampak pomanjkanje kakršnekoli osebne odgovornosti je nam prirojeno, od enih drugih časov, in če ti isti ljudje vzgajajo te zoomerje, kako naj bodo drugačni?

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.263
2.830
113
Lublana
Obišči stran
Nekaj zoomerjev imam na šihtu ampak jaz nimam nekih stikov in sodelovanja pri delu z njimi. Kakor pa vidim in slišim, delajo v redu.
Jim dam pa prav, da zahtevajo primerno delovno okolje, za opravljeno delo dostojno plačilo in se ne pustijo izkoriščat. To sem v življenju videl, da močno manjka moji generaciji še bolj pa boomerjem. Vse preveč posranetov, ki se tresejo pred šefi in samo kimajo ter rit nastavljajo potem pa zaradi tega postanejo še hinavci in namesto, da bi sodelavci skupaj stopili in kaj dosegli te raje namočijo. Seronje.

Tastari so pa itak tudi nas stalno šimfali, ko smo bili mulci.
Verjamem in vem, da je mnogo zoomerjev zaradi telefonov in družbenih omrežij že nekoliko motenih ampak to opažam tudi pri starih oslih.

• Všeč mi je
Reactions: Trigger
2. jul 2020
5.221
6.736
113
Sploh mi je hecno, ko se, appov vajena mladina, ne znajde, ko je treba za eno novo stvar prebrati pisna navodila in slediti postopku, bognedaj naredit kak troubleshooting, ko zadeva ni "plug & play" s prve. Če ni Youtube videa, kako se to naredi, je fertik. Govorim za osnovne zadeve, ki mladim med 14. in 18. letom starosti ne bi smele predstavljati posebnih težav: narediti backup telefona na komp, priklopiti nov TV, razumeti strukturo map oz. directory tree ...

Meni je hecna nasprotna mantra boomerjev. 30, 40 let že poslovno rastejo z računalniki. Nimajo pa pojma o uporabi. Zadnjič pokažem mapo Prenosi na Windowsih, kamor se shranijo prenešene reči iz brskalnika. Začudenje. Pa to obstaja že od XP dalje. Prenosnik preklopiti na HDMI projektor in nastaviti output nanj. Spremeniti status iz navidezno nedosegljiv na dosegljiv na Teamsih.... pa to je že v MSN bilo...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.125
6.693
113
Tole mene skrbi zdaj zase. Mi pa znamo maile odpreti, fajle na kljucek in pogooglat. To je nekako dost danes, pol pa gledam mularijo... Ce ostanem tu, kjer sem zdaj, pol bom tak kot boomerji danes. Analfabet cisti, ceprav danes moje znanje povsem dovolj in se preko. Tak kot danes simpl task imeti banko na telefonu, drugace pa sploh ni mozno, bo cez 10 let bogvekatero dnevno opravilo, ki ga ne bo slo drugače, kot z nekim novim znanjem in nekimi novimi forami, ki jim nisi cisto sledil.

Milsim, boomerji se niso po MSN valjali, se danes se ne bi, ce jih ne bi nekdo silil, da je treba z ekranom se zgovarjat. To ni njihov MO.

• Všeč mi je

erikson

Guru
25. avg 2007
22.490
6.231
113
Meni je smesno k majo zoomerji izgovor za karkoli, kako je njim blo tezko v casu korone k se niso mogli druzit in kolk so bli prikrajsani za ne vem kaj.
Najbolj so hecni tisti, ki so zelo trpeli zaradi šolanja na daljavo, sedaj pa bi vsi najraje delali od doma. Ampak vsaj na začetku je dobro, da so po nekaj dni na teden tudi v pisarni. Redki so na daljavo enako produktivni kot v pisarni.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.640
9.840
113
40
MB
Tole mene skrbi zdaj zase. Mi pa znamo maile odpreti, fajle na kljucek in pogooglat. To je nekako dost danes, pol pa gledam mularijo... Ce ostanem tu, kjer sem zdaj, pol bom tak kot boomerji danes. Analfabet cisti, ceprav danes moje znanje povsem dovolj in se preko. Tak kot danes simpl task imeti banko na telefonu, drugace pa sploh ni mozno, bo cez 10 let bogvekatero dnevno opravilo, ki ga ne bo slo drugače, kot z nekim novim znanjem in nekimi novimi forami, ki jim nisi cisto sledil.

Milsim, boomerji se niso po MSN valjali, se danes se ne bi, ce jih ne bi nekdo silil, da je treba z ekranom se zgovarjat. To ni njihov MO.
kot si sama ugotovila, je to bolj stvar zanimanja kot pa let.

delam v starejšem kolektivu pa obe ko sta blizu 60 sta popolnoma različni, ena nič, ena pa zna še kako mlajšo kaj pošolat kar se tiče wordpressa recimo :D

maš pa pol take ki imajo do pokoja 15 let pa so popolnoma zgubljeni v času in prostoru.