xella - ytong hiša

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
če si boš izračunal toplotno prehodnost 40cm ytonga boš videl, da je zunanja izolacija še vedno potrebna, če hočeš enake rezultate kot opeka + 8cm stiropora. Šele pri 50cm steni (ytonga) je rezultat približno enak.
Ampak poanta je v tem, da stane dodatnih 10cm ytonga 4x več kot 2cm tervola izolacijski efekt pa je enak.

Tudi sam sem gradno razmišljal o ytongu, pa sem po nekaj računskih operacijah takoj pristal na opeki.

In vsak ki ima dober načrt in popis del, da lahko zračunat obe varianti in bo to takoj ugotovil..... Seveda pri Xelli pač nizko ceno modularca opravičujejo z končnim izračunonom, ko pa pride do resne kalkulacije, vidiš, da ti njihov prst v riti miga 100 na uro....

+ tega da celo nekateri pravijo, da Ytong spušča aluminijev prah (kar sicer ne vem), samo govori se, za navaden cegu, pa gre za naravni materjal......

Svetujem pa vsakemu naj da izračunat po načrtih stroške in bo šele potem odtehtal, kaj in kako in naj ne verjame prodajalcem Xelle, ki zavajajo....

Omenjeni gor, je dal konkretne cene in je dejansko že pri samem ceglu, ogromna razlika. Jest nisem vzel niti poroterma, ker je isto metanje denarja preč, pa še njihovo lepilo itd......

Še enkat, če imate popis del boste videli, da govorim resnico, samo dejte izračunat.....

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Fino, hvala za informacije. Hudo koristno je tole ...

Sam še vedno razmišljam o ytongu, ampk že od začetka o 50 cm. Ko bo prišel čas odločitve, bom vsekakor vrgel zadeve na papir ...
Aja, poleg ytonga mene osebno žgečka še brunarica - kanadski stil ...

Ma, predpostavljam da si, pa moram vseeno vprašat; pri modelarcu si najbrž upošteval malto, pa majstra, pa ekipo za fasado ...?

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
uf pou metra je še bistveno dražje...... moj nasvet nikar... raj dej fasado..

zakaj... ker boš zgubil kup neto površine bajte, komunalc pa je vsaj v našem kraju bagatela. Moj nasvet modularc in 16 fasade... Pocen učinkovito in boljše kot pou metra debela stena....

Okenske police pa boš mu take, da se boš na polico lahko ulegel, kar je malo smešno... Pa še zmeraj boš mogu nekej čez siporex dat...

Če se pa že odločiš za ytong, pa dej isto ponudbo še na gasbeton ki so tudi do 30% cenejši na Xellovo ponudbo, lahko samo zaradi tega, da se boš pr Xelli mu z čim pogajat.....

pa srečno gradnjo......

Za brunarco pa nimam izkušenj, tko da bo kaka Suzy več vedla
grin1.gif

GrandFelix

Fizikalc
15. feb 2011
1.453
0
36
Vsekakor modularc. Siporeks ima baje probleme tudi z vlago.... Sem že pri parih videl. Sem bil tudi sam v dilemi pred kakima dvema mesecema in sem se odločil za modularca in mi vsekakor ni žal.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.975
6.216
113
blizu močvirne prestolnice
Pišete take neumnosti da se kar kadi!
1. na modularc ni treba da ti 16 cm stiropora, tudi sami strokovnjaki priznavajo da je tam od 8 - 10 cm optimalno, ostalo je samo za nevedneža farbat!
2. tako siporex kot modularc imata probleme z vlago, seveda če ni hidro izolacija narejena tako kot mora biti, prav tako da ni toplotne izolacije. Najhije so toplotni mostovi!
3. siporex se lahko omeče z vsemi materiali, seveda razen če padeš na njihove fore češ da moraš le njihove materiale uporabljati, seveda takrat res ni garancije, samo kaj pa če bit narobe? Notri lahko z limom prevlečeš po stikih, nato po vsej površini, sledi le glajena masa.
4. na siporex gre lahko vsak stiropor ali volna, seveda pa ti ne dajo garancije, ti pa da za fasado tista firma pri kateri vzameš material( JUB...)

Kar se tiče cene pa je verjetno tam tam, verjetno če imaš ves material od Ytonga celo dražje, pa fasada mora biti v vsakem primeru vsaj 5cm, ker nikoli ne narediš v nulo.

Nazadnje urejeno:

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
tu pa se motiš s tvojimi strokovnjaki vred
15 cm ali več je optimalna izolacija ne pa 8-10 cm.
siporex ima malo več težav z vlago kot opeka, in je bolj krhek
načeloma to sicer ne predstavlja večjih težav za gradnjo
imajo pa oh in ah super propagando. za amaterski delo se meni zdi super, in sem ha tudi ponekod uporabil
bajto pa sem vseeno naredil iz opeke, ker se gradnja s siporeksom cenovno enostavno ne izide glede na opeko

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.975
6.216
113
blizu močvirne prestolnice
Glede debeline stiroporja nakladaš! 8 -10 je optimalno ostalo je balast. Sami iz JUBA, Baumita ... to povejo, samo zakaj ne bi dražje prodali če lahko folk olupijo!
Seveda če pa se dela vse iz betona pa vsekakor mora biti vsaj 16 cm. Drgač pa cegu debeline 30 - 40 cm plus 8 - 10 dobr lahko tudi 12 cm stiroporja in to je to!

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.114
6.942
113
pri taščici
Jub dela fasade, baje bo sedaj se stiropor zacel delat. Nekaj ze morajo vedet.
Sicer pa ce bom kdaj zidal bo to cegu. Siporex je slabse zvocno izolativen pa manjso akumulacijo toplote ima baje tudi. Da pa bi imel pol metra debele stene mi pa tudi ne disi. 30+cca 10cm se mi zdi cisto ok. Raje cas vlozite v preverjenega izvajalca in resitev detajlov. Titanik se je potopil zaradi slabih zakovic.

Nazadnje urejeno:

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Torej je za mojo 100 let staro, 55cm debelo opečnato steno, dovolj 10cm fasade? Mislil sem obesiti gor 15...

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Mislim da v praksi 8cm ne zadosti več zahtevam novega pravilnika, glede učinkovitosti je pa tudi v praksi na skrajni spodnji meji. Že če gledaš s strani investitorja, je 8cm napram nič ogromna razlika, vendar glede na ceno dela in materiala ti 12cm namesto 8cm ne predstavlja hudega finančnega vložka, tako da je takšna investicija povesm upravičena. Na oko bi rekel da je 12cm povsem dovolj, 15cm je za entuzijaste, 20 in več cm je pa za moje pojme metanje denarja stran, ker je učinek oziroma razlika premajhna za kakšne resne računice.