WTF elektrika?!?!

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.516
6
38
Saj že takoj priznam, da se ne spoznam kaj dosti na štrom ali nič, ampak malo pa vem, in tole danes pri kolegici je bilo WTF? Skratka, na obisku pri njej situacija, ko skuha kavo, me prosi, da jo samo odstavim. Ima star štedilnik, primem džezvo, nekaj rahlo. ruka. Takoj sem trznil, da nekaj ne štima. Grem in najdem faznprifer, ter pogledam vse kar ima v kuhinji priključenega: štedilnik, hladilnik, mikrovalovno pečico, kamor sem dal faznprifer je pokazal štrom. Razdelilec sem izklopil in posamezne naprave priključil direktno na vtičnico, ki pride v kuhinjo. Isto. Faznprifer sveti kot novoletna jelka, meni pa nič jasno. Aja, svetil je celo pri kontaktu z nogo hladilnika?!

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Ja , če želi biti še nekaj časa na tem svetu, naj takoj preneha uporabljati kuhinjo in naj pride električar.

Možno je sicer da se to zgodi zaradi nepopolnega ničenja, lahko pa tudi ne. Poskusi se dotakniti nekaj direktno kovinskega , ne emajliranega , pa to naredi na hitro. Če te močno poboža, naj takoj povsem preneha z uporabo, če pa samo malo poskeli, je pa tudi nujen obisk električarja, ki bo edini znal pravilno izvesti ničenje, oziroma če je ničeno na nulo , ustrezno dodatno ozemljiti zadeve na bližnje vodovodne cevi, radiatorje ipd. Brez strokovnjaka sami boste težko kaj rešili.

Troll

Pripravnik
25. feb 2016
136
5
18
Pustmo to, je postranskega pomena. Mene bolj zanima, kaj se je dogajalo potem, ko sta spila kavo in si odložil fazenbrifer
grims-1.gif

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.606
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Uuu... Jo daš na šporhert in ti 50Hz pomaga do vrhunca...
grims-1.gif

Ne se hecat s takšno inštalacijo! Sicer res lahko samo ena naprava "prebija" pa imaš pi$darijo po celi napeljavi.
Takoj resnega štromarja v hišo, da reši umetnino...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik GSMobil pravi:
Razdelilec sem izklopil in posamezne naprave priključil direktno na vtičnico, ki pride v kuhinjo. Isto. Faznprifer sveti kot novoletna jelka, meni pa nič jasno. Aja, svetil je celo pri kontaktu z nogo hladilnika?!

Nekdo je brikal ozemljitev in fazo ali pa je nekje druge zamenjana faza in nula in pride v vtičnicah ki imajo ničenje do povezave faze in nule. Smrtno nevarno!

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Citat:
Uporabnik Troll pravi:
Pustmo to, je postranskega pomena. Mene bolj zanima, kaj se je dogajalo potem, ko sta spila kavo in si odložil fazenbrifer
grims-1.gif

Je uporabu unga drugega
evil.gif
, ki nabija.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Sem imel podobno z enim štedilnikom. Bolj slabo je delal pa fazenbrifer je svetil. Sem odmaknil štredilnik in je nulo odšmelcalo in potem ti faza preko grelcev pride na ohišje, ker je bilo ničeno.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.090
113
Pred desetletji sem tudi sam imel štedilnik, ki je začel tresti. Panika, varnostno območje... Električar, ki smo ga klicali, se ni preveč vznemirjal, poskusil je z roko, če je res. Podrobnosti sem sicer pozabil, mislim pa, da sta v tisti hiši bili faza in nula povezani, ostalo pa je menda zagotovila korozija oziroma slab stik. Seveda o kakih FID-ih ni bilo govora. Ded je problem hitro rešil in preživeli smo še nekaj let, preden smo se odselili.

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
436
24
18
Gorenjska
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Pred desetletji sem tudi sam imel štedilnik, ki je začel tresti. Panika, varnostno območje... Električar, ki smo ga klicali, se ni preveč vznemirjal, poskusil je z roko, če je res. Podrobnosti sem sicer pozabil, mislim pa, da sta v tisti hiši bili faza in nula povezani , ostalo pa je menda zagotovila korozija oziroma slab stik. Seveda o kakih FID-ih ni bilo govora. Ded je problem hitro rešil in preživeli smo še nekaj let, preden smo se odselili.

Tole ne bo šlo, kvečjemu (in zanesljivo) ozemljitev in ničelni vodnik (zemlja in nula), kar se je uporabljalo pri dvožilnih instalacijah (PPR kabli in podobno). Problem se pojavi, ko ljudje rešujejo težave z mostički na napravah namesto na strani priklopa (vtičnica), sploh pri enofaznih napravah, ki niso direktno priključene, ampak je možno vtikač obrniti za 180 stopinj. s tem namreč na ohišje naprave pripelješ fazo, akr ima lahko resne, tudi smrtne, posledice.
Pri sodobni instalaciji (3 žilni enofazni in 5 žilni trifazni priklopi) so takšne prevezave prepovedane, prav tako pravilno zvezano FID stikalo izklopi napetost v taki situaciji.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ksz

ali bi se ponovila zgodba iz domžal, če bi v tem stanovnju iz prvega posta prijel hkrati dva aprata, ki sta bila pod napetostjo?
Saj, če se prav spomnim je v domžalah bilo tudi to "križanje" usodno?