Bom še jaz dopisal svoje kupovanje prvega resnega kolesa. Začel sem voziti z Rogovim MTB. Ja, tisti stari 18 brzinec, železen, toga vilica. Pa me kolega ves čas nagovarja, pa da naj si že omislim normalen bajk, če že mislim vozit. O.K., sem rekel, pa grem kupiti.Pridem v trgovino (Gorko), izbereva številko kolesa (19'' za mojih 176 cm), spredaj vzmeteno, Deore menjalniki. 27 prestav. Prva vožnja? Wauu, v primerjavi s starim... ne toliko hitrejši, kot udobnejši. Nekako lažja vožnja je bila. Moja vožnja je bila pa nekako 50/50 makadam/asfalt. Po 1000 km mi je šel glavni ležaj, ki smo ga menjali pod garancijo. Na koncu sezone je bilo slabih 6000 kilometrov in čas za letni servis. Sem mislil, zavorne gumice in veriga, pa malo podmazati. Najbrž, ja... Zamenjan je bil komplet pogon (veriga, zobniki spredaj in zadaj in gonilke menjane za kvalitetnejše), zavorne gumice, dve zajli za zavore, temeljito podmazano. Saj je bil res strošek, ampak do danes še ni bilo potrebe menjati kakšnega dela.
Zdaj pa k pomislekom, da bi šel na nos pri zaviranju navzdol... Se mi še ni zgodilo, da bi mi zadnji konec dvigovalo. Pa sem se spuščal še kar hitro -po Mislinjskem grabnu z Rogle po makadamu. Enako z Golice po asfaltu. Edino za po klancu navzgor je fajn možnost lock-outa. Zadnjega amortizerja še nisem pogrešal. Dilema klasične V-brake ali diski? Stvar posameznika. Downhilerji imajo diske, medtem ko MTB tekmovalci imajo klasične V zavore.
Obleka? Malo po malo boš postal strokovnjak tudi sam. Za začetek kupiš letni in zimski komplet. Ni nujno najdražji. Itak se bo s časom nabralo par kompletov. Ne moreš obleči prešvicanega dresa, a ne.. Zato vsaj dva-trije kompleti. Letnega priporočam na dolgo zadrgo. Da si ga ob dolgih vzponih lahko odpreš do trebuha dol... Pa na anorak ne pozabiti, -ko pelješ nekam navzgor, pa se takoj spustiš, zna biti hudičevo mraz.
Ja, pa še sedež. Mogoče ena najpomembnejših reči na kolesu. Če te rit ožuli, ni več veselja. Jaz imam istega, kot ga je Robič uporabljal na RAAM-u. Gel, Specializedov BG. Po 180 km v enem dnevu, pretežno makadam, zadek ni bolel, brez mravljincev, ki se pri navadnih sedežih pojavijo v mednožju.