vrtickarstvo

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.636
727
113
KSZ
ravno imeli debato:

lopatanje, oz. štihanje po domače, koliko kvadatrov na uro velja za povprečnega moškega

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Če boš v 1 uri cca 60m2 preštihal boš pošteno zadihan - seveda je to za povprečno zemljino, če boš kako "ilovco" štihal boš pri polovici odnehal.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Zakaj bi iskal? Gotovo imaš dobre izkušnje pa bi jih delil z nami.

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Tako je, dokler nimaš več izkušenj, je bolje počakati, da se določen delež njiv pokoliči s fižolovkami (ne vem, kako to da je polno fižola v cvingovskih hribih, v dolinah ga vsekakor še ni), potem pa je čas za sajenje.

Ta nizek fižol je že čist povsod posajen ker dobro vem ker mi je žena povedala
cool-1.gif

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Rabiš fižolovke? Kera se ne bo zlomila na tvojem hrbtu jo dobiš zastonj...hehe
evil.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Rajši vprašaj ženo, če je sadila korenje na svojem vrtičku...fižolovke prihrani kar zanjo, če je res.
tongue-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Matic: kak 100 l sod z diht pokrovom na šajtrgo ali pa v avto in gremo. Bolje kot pa vedro.... 100l za 5x5 imaš za več zalivanj....
Čebulna muha: zadnjič nasvet po tv: pozno sejanje(mislim da od sredine maja dalje) potem je muha ne napade.
Med jagode naj bi se sadil česen. Midva sva letos to naredila (kupila nekaj jagod, lani imela samo dve sadike), vmes pa česen. Čeprav jagode naj bi imele zemljo pognojeno, česen pa ne.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Pozno sajenje pomeni manj čebule. Ko se temperature približajo 30 stopinjam se rast čebule ustavlja. Mogoče je to odvisno od sorte, ne vem.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
poznam to foro za rastlinjake, pali tudi pri tunelu za čebulo? Preglomazno se mi zdi, čeprav kaka 136 ali 96? mogoče tudi

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Evo sem kupil danes sadike solate nemorem svojih cakat
smile-1.gif
posejal sem por, nizki fizol, grah, petersilj, korenje, cebula, mlada cebula, koleraba. A sem kaj prezgodaj posadil? Vrt je na juzni strani sonce od jutra do vecera.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
vse skoraj OK - grah, špinača, čebula in česen se sadijo prvi (naša ima čebulo in česen cca 20 cm visoka, špinača je ene 5cm visoka , grah pa okol 10 cm) - mlado čebulo pa drugič raje jeseni posadi (samo droben čebuljček-da ti ne uide v cvet) boš imel okoli 1 maja že pridelek. Nizek fižol pri nas posadimo po špinači (če je posajen Mangold ali blitva ju obtrgava celo leto), grahu zgodnjemu krompirju ,ko se sprostijo gredice, to je okoli kresa.
Če si poflancal solato jo pokrij s kopreno zaradi ptičov in hitrejšega pridelka.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Fižol imate na preklah ali kako drugače.
Midva sva ga lani napeljala na mrežo za ”kumare” to pa obesila na napeto zajlo. Če ne bi konec julija bilo tistega vetra bi zadeva obstala, tako pa mi je podrlo podporo ki sem jo imel na sredini (celotni razmak kakšnih 12m.) Ampak sva nazaj postavila in je še precej naredil.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Odkar sva z našo skup sva še vsako leto sprobavala sistem za fižol, (prvi dopust, ki ga "moram" vzeti je ob pripravi zemlje za "garkl") do sedaj se je obnesla samo klasika - koli, poleg klasike se je še najbolje obnesla "hmelj varianta" med koloma 6mm zajla in potem z nje najlonske vrvice (z vozli in zankami na vsakih 30-40cm) do vsakega kupčka fižola. Je pa edina slaba lasnost tega, da moraš imet več let fižol na istem mestu.
1x sva mela tud tvoj sistem, pa se je nama ravno tako sesul ,samo pr nas je samo 9m razmaka, je pa padlo zaradi treh strganih mrež, naslednje leto smo mreže dali vodoravno (4 x1,3m) jih med sabo prepletli z zajlo pa nam je utrgalo 3mm-sko gornjo zajlo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Raste odlično po tisti pvc mreži, samo jaz sem jo za tako močan veter preslabo podprl na sredini. Tolažim se s tem da v okolici ni bilo strehe ki bi ostala nedotaknjena ob vetru.
Mrežo sem itak v vsakem okenčku prepletel s zajlo tako da mislim da ni variante da jo fižol odtrga.
Je pa res, ko mi je sredinski kol podrlo, da mi je potem na koncu mislim da objemka spustila zajlo. Premalo zategnil, ali pa....mogoče bolje to kot pa da mi podere oporo na strani (rastlinjak, igralo)

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Grah pa fižpl sta prehitra, če bo po vzniku prišlo do pozebe. Tam do sredine maja je to čisto verjetno, pa še kakšen dan čez. Ampak tudi če se to zgodi, boš pač posejal še enkrat. Bo pač takrat ravno pravi čas za setev
evil.gif

Čebula inčesen je pa malenkost pozno. Če bi to naredil pred enim mesecem, bi bilo ravno prav. Pri jesenski saditvi čebule in česna moraš paziti na to, da so to prezimne sorte.