Vrtanje v trd beton

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Če ti sklopka pri eni zagrabi, pri drugi pa ne in vrtaš normalno, potem pomeni, da ima mašinco s slabim dizajnom ker tista sklopka bi ga morala v vsakem primeru rešiti hujšega. Torej če je pri tisti drugi brez sklopke vrtal naprej ali ni bila situacija ista ali pa ima prva zelo slabo sklopko, ki ni vredne imena sklopka. Kajti, če bi bila potrebna sklopka, garantirano tudi z drugo lidl/hobi/baubau varianto brez sklopke ne bi moral vrtati naprej. Saj bi mu jo izpodvilo iz roke, bi imel nateg kit,...

• Všeč mi je
Reactions: gr69
I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne razumem, kako razmišljate. Ko sem bil rosno mlad, sem kupil poceni mašino - z njo nisem naredil nič. Matral sem se en teden, potem sem šel k prijatelju in si izposodil Hiltija - pri katerem je bil - pač počen konus, ki drži sveder. (Takrat še ni bilo SDS vpetij itd , saj je vseeno).

Koštalo me je ejjejjej, pa še malce lastnega egota zraven :rolleyes: .

Potem sem šel kupit mašino, ki DELA !

Da mi pa še delavca nekje na odru navije ... bolje da se ne grem.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.117
4.089
113
Poceni variante (relativno gledano, napram najbolj poceni ki načeloma nima nobene zaščite pred lomljenjem roke) so samo z drsno sklopko, ki od določenega navora popusti. Tam je problem da ti pri večji sili sklopka drsi. Recimo vrtanje z dolgimi svedri (1m+) sploh, ko gre malo v krivino in se poveča bočno trenje je nemogoče ker sklopka začne zdrsavat. Pri teh sklopkah je tudi tako da v vsakem primeru še vedno cukne preden sklopka prime, če ne držiš dobro oz. nisi na stabilni podlagi te sklopka ne reši težav.

Boljši imajo aktivno sklopko preko senzorja, tam zazna potencialni "pocuk" in stvar se izkjuči, hkrati pa ne drsi ko vrtaš z daljšimi svedri. Samo take rešitve so v pro rangu, torej smo pri nekaj stotakih dodatnega denarja kar povprečen hobi uporabnik ne bo plačal.

• Všeč mi je
Reactions: Valhalla in Hanzi

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Ja. In ko ga zagrabi, je tista sklopka zlata vredna. Sploh ko stojiš na neki traverzi 10 metrov visoko.
Pa ne - da "se zgodi". Zgodi se. Vedno . Murphy gor ali pa dol.

Ni bila traverza ampak tram 3m čez zid 7-8m spodaj pa beton.
Z enako kot imam sam sem vijačil "špirovec" in ko je zagrabilo PODLOŽENA!!! sklopka ni spustila :(
Jebelica - koliko imaš dela, ko ti roko čudno navije in sploh ne moreš spustiti stikala pa spotoma se še loviš, da ne padeš dol :rolleyes:
Ampak pametnejši odneha in se je pokadilo iz "mašince".
Potem pa dva tedna nič delat z desno, ker sem še lulat šel težko . :fredi:

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Ne razumem, kako razmišljate. Ko sem bil rosno mlad, sem kupil poceni mašino - z njo nisem naredil nič. Matral sem se en teden, potem sem šel k prijatelju in si izposodil Hiltija - pri katerem je bil - pač počen konus, ki drži sveder. (Takrat še ni bilo SDS vpetij itd , saj je vseeno).

Koštalo me je ejjejjej, pa še malce lastnega egota zraven :rolleyes: .

Potem sem šel kupit mašino, ki DELA !

Da mi pa še delavca nekje na odru navije ... bolje da se ne grem.
JAz pa tebe ne razumem, kako ne razumeš kaj sem napisal. Jaz sem napisal da drek roba pač ni dobra. In da pri drek robi tudi tista sklopka ni dobra.
Daj pojdi še enkrat skozi in preglej. Jaz pravim, da z dobro robo boš prevrtal skozi in sklopka ne bo zagrabila, če pa zagrabi pa pomeni da JE RABILA, ker bi imel pizd.arijo, če ne bi.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Ko sem nazadnje delal s temi mašinami sem kar nekaj svedrov stopil. Ni se to nič ustavljalo.
Smo meli pa večina Makito ali pa Hilti.
Je pa to bilo 7m nad tlemi skoraj na koncu lestve. Pa še mašino si držal kakšnih 50 cm
nad glavo v eni roki. Z drugo si se držal za zgornji del lestve.
Pametnejši odneha - sveder.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.611
713
113
Samo v razmislek!
Hvaljenje z neupoštevanjem pravil varnega dela, je podobno hvaljenju z neumnostjo...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ni res.
Na terenu je vedno hudir. Ti lahko predpišeš boga in pol varnostnih pravil - na koncu pa nič naredil. Na terenu te pa nihče ne sprašuje kaj in kako. Vpraša te, zakaj ni narejeno.

Sorry. Teren je že po defoltu težka kjurba. Zato ni vsak za to delo. Prostovoljno se pa nihče ne bo šel ubit.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Varnostni mi je prišel v delavnico mašine atestirat. In je potisnil prstek pod zaščito na škarjah o_O !

"Jaz lahko tule porinem prst skozi".
" o_O Marš ven s prstom, osel neumni, kaj delaš!"
"Ampak jaz lahko tule porinem prst skozi :D "

MATER ! Čisto nič ni falilo, da ga nisem usekal. Zato pa so ponekod napisi, da je nezaposlenim, bolham in ciganom vstop prepovedan.

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.323
151
63
Varnostni mi je prišel v delavnico mašine atestirat. In je potisnil prstek pod zaščito na škarjah o_O !

"Jaz lahko tule porinem prst skozi".
" o_O Marš ven s prstom, osel neumni, kaj delaš!"
"Ampak jaz lahko tule porinem prst skozi :D "

MATER ! Čisto nič ni falilo, da ga nisem usekal. Zato pa so ponekod napisi, da je nezaposlenim, bolham in ciganom vstop prepovedan.

Jaz uporabljam to kombinacijo. Za beton vrtam s svedri do fi24 (križ) in pride skozi vse (beri ena baterija na 20cm železobetona). Za male luknjice pa ni vredno zgubljati besed. Poezija.

Jernej

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Ko sem nazadnje delal s temi mašinami sem kar nekaj svedrov stopil. Ni se to nič ustavljalo.
Smo meli pa večina Makito ali pa Hilti.
Je pa to bilo 7m nad tlemi skoraj na koncu lestve. Pa še mašino si držal kakšnih 50 cm
nad glavo v eni roki. Z drugo si se držal za zgornji del lestve.
Pametnejši odneha - sveder.
Zadnji stavek vse pove

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.611
713
113
Delavcem se razloži in pokaže, kako se dela in kakšne so lahko posledice, ne pa piše papirje.

Oba veva, da včasih ni bilo opreme in da se na terenu marsikaj improvizira.
Zato statistika pravi, da je delo na terenu in višini med najbolj rizičnimi.

Danes so takšne slabe prakse posledica, da podjetje ne gre v korak s časom.
Starejšim delavcem se gleda skozi prste (saj nikoli ni bilo nič), mladi se navadijo slabih navad, na opremi se špara,...

Ne mi o varnostnih. Povprečni varnosti inženir se pri praksi prej pobije, kot povprečni delavec.

PS: Starega psa ne naučiš novih trikov. ;)

I

Izbrisan uporabnik #9334

Itak.

Ampak na terenu še nikoli ni šlo po p.s. - u. V delavnici lahko urediš delovno okolje, na terenu pa ... vedno so improvizacije. Zato pa hvalabogu za modernejše mašine, ki premorejo npr. sklopko, FID stikala v gradbenih elektroomaricah, ... bla bla bla.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.323
4.139
113
Evo spet ste zasrali temo.
Dedc bi rad en dibl v steno dal vi mu pa prodajate Hiltija za 1000 eur pa sveder za 300 eur.

Hvala vam.

• Všeč mi je
Reactions: luciano

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Noben mu ne bi tega prodal in mu kaj takega tudi ni svetoval. To si samo ti razumel. Svetovalo se mu je naj vsaj spodobno mašino in normalen sveder vzame. Vsaka spodobna mašina ima sklopko in druge varnostne stvari.

PS: Mašina mora sama vrtat z minimalnim pritiskom, ne da se kot slon obesiš na mašino. Ubiješ dve muhi na en mah (sveder + mašino).

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Zadnji stavek vse pove

V pisarni sedet je fajn pa še pameten si lahko.
Ko sem jaz delal se nikoli ni nič zgodilo.

Takoj, ko je prišel en talent pametovat z varnostjo pa sem pristal na bolniški.

Moje mogoče ni bilo po predpisih je bilo pa varno.
Njegovo je bilo po predpisih pa še smrtno nevarno.

Kdo je zdaj tu kriv ?
Jaz ko sem tam delal že 2 mesca po istem postopku brez problema ?

Na koncu verjetno res, ker se mi 2 uri pred koncem šihta ni več dalo ukvarjati z pametovanjem o varnosti.
In sem mu prepustil postavitev. Saj zgledalo je fajn. Ampak samo zgledalo. Opravljalo svojega dela pa ni.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Če svedre topiš in to od makite in Hiltija, se ti zdi to v redu? Ni čudno da je sveder raje odnehal.
Je nekdo.ze.napisal. SDS ne tišči v beton na vso moc

I

Izbrisan uporabnik #9334

To seveda drži, dokler ga ne utrgaš na nekem robu jeklene palice nekje v luknji. Potem pa začneš "tiščati". Ker ti ne bo majster kar takoj prinesel novega svedra.

Nekaj pa je. Hiltijevi svedri imajo štiristransko sekirico in zares mnogo več naredijo, kot vsa ostala konkurenca. Niso toliko dražji, kot imaš lahko sitnosti na terenu, kjer te v bistvu čisto vse zeza. V bistvu sploh niso tako dragi. So pa bili ... nekoč. Za zlato ga nisi mogel dobiti.