Vrtanje GUSa (lito železo)

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Povej.
wink-1.gif

damo

Majstr
4. sep 2007
1.024
153
63
Praviš, da imaš malo nižje spoj. Če spoj nima dihtunge, potem cevko za kondenz z vezico fiksiraš ob žleb tako, da bo kapljalo v spoj, potem pa v notranjost žleba.

Al pa ob zunanji strani :D Če sije sonce na žleb, itak do podna ne bo nič priteklo, ker bo že prej izhlapelo.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.580
113
Marlbor
Gre iz klime precej kondenza. Imam enoto na soncu, pa naredi v dolžino 10m sled po asfaltu.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
lahko bi pa z laserjem poskusil vrtat....
tongue-1.gif

res me zanima, kako vam bo uspelo zvrtat

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
če že ne gre drogače naredi luknjo z elektrodo in varilnim aparatom , sicer pa zganjate modrijo glede tega vrtanja , sem lepo opisal kako in kaj pa še eno skrivnost vam podam pomešaj žveplo v prahu in strojno olje in maži sveder .....

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
U matr doktorat, na šihtu vrtam litoželezne drogove javne razsvetljave (te starinske ki so npr. po parkih v ljubljani)
Navaden sveder, nič mazanja, treba je konkretno pritisnit in zelo malo obratov uporabit (govorim za 10mm luknjo naprimer, prej vrtam s 4)
se prov čuti kako reže sveder. Važno je da ne zdrsne.
In ja tudi na lojtri se da vrtat, z eno roko se primeš za drog/žleb z drugo pa vrtaš in lahko kar konkretno silo uporabiš.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
mislim, da nima smisla odgovarjat. Postopek vrtanja si čist OK napisal. Samo sveder pravilno nabrusiti je verjetno "vesoljski" postopek, mali obrati bodo še zmeraj preveliki, ker večino folka prtisne do konca na vrtalniku.... in v sekundi je sveder fuč.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Dobro, pa tu zdaj zgleda, kot da bi jaz prvič držal mašino v rokah
smile-1.gif
In sem se tudi sam sebi čudil, da ne gre. Se mi je že kolega smejal ko sem mu razlagal (njegov vsakodnevni šiht je vrtanje v različne materiale). Ampak enostavno NI ŠLO. Počasni obrati, 4mm sveder za začetek, brez mazanja (itak je v zlitini grafit, mi maže), konkreten pritisk in na koncu je bila luknjica kot bi udaril s točkalom. Vzamem drug sveder ISTO. Zdaj ali zadeva ni gus (kaj pa če bi druga pri 40 let starih odtokih) ali pa je neka trda mešanica, ki se jim je "ponesrečila".

Bom ob priliki šel še 1x in poročam. Imam sedaj nekaj različnih svedrov
smile-1.gif
. Enega celo narejenega po meri (vidia kao posebej nabrušen za gus). Rabim pa 22mm luknjico.

Če ne druga je zanimivo brati, kako ima vsak svojo teorijo kaj je pravilni postopek.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Dobro, pa tu zdaj zgleda, kot da bi jaz prvič držal mašino v rokah
smile-1.gif

Če ne druga je zanimivo brati, kako ima vsak svojo teorijo kaj je pravilni postopek.
ne ne, tu zgleda tako, da veliko lastnikov odgovorov, če ni držalo mašino v rokah.
In večina s svojimi teorijami ne bi naredila luknje v sivi litini.
grims-1.gif

PS. Mogoče še en predlog. Kupi sveder in ga odnesi v neko delavnico, kjer znajo svedre brusit. Naj ti ga nekdo nabrusi za gus, ti pa samo še konkretno pritisni v material z obrati, ki naj bodo takšni, da boš videl kako se sveder vrti počasi.

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik nuvi3790 pravi:
Lahko boš napisal diplomsko nalogo iz vrtanja in jo drago prodal
evil.gif

Ja ja... ti kar...
cheer.gif
Sej zdaj je meni tudi smešno, ko sem bil pa pri stranki mi ni bilo do smeha...

In če ima kdo željo poskusit, se komot zmenim s stranko, da pride "vrtalni mojster", ki bo uredil... Sam da ne bo potem kakšne druge luknje vrtal, ker je stranka kar...
evil.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik Alan pravi:
U matr doktorat, na šihtu vrtam litoželezne drogove javne razsvetljave (te starinske ki so npr. po parkih v ljubljani)
Navaden sveder, nič mazanja, treba je konkretno pritisnit in zelo malo obratov uporabit (govorim za 10mm luknjo naprimer, prej vrtam s 4)
se prov čuti kako reže sveder. Važno je da ne zdrsne.
In ja tudi na lojtri se da vrtat, z eno roko se primeš za drog/žleb z drugo pa vrtaš in lahko kar konkretno silo uporabiš.
No končno, eden iz prakse. Siva litina se da vrtat kot sir, samo primerno nabrušen sveder rabiš in nizke obrate.
Problemček je samo izvrtat tako veliko luknjo (22mm) na višini, ker ti lahko zagrabi sveder. Potem pa se ve, kaj je lahko.

Zaključek teme.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
ni samo eden. Dva, trije govorimo skoz isto. Pa se še kar komplicira. Ampak, ti pa nisi človek iz prakse al kako??? Ko si napisal, da ti lahko sveder zagrab v gus-u. Kaj lahko zagrabi??? Pri navadnem železu že, ampak v gusu pa malo težje.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Sem vrtal gus, ampak toliko in skoraj vsakodnevno pa ne, kot nekateri, ki ste se oglasili, to priznam.
Glede grabljenja svedra-ko prebiješ cev, pa naj bo gus ali drug material ti lahko zagrabi sveder, to je pa pri takem fi/ju in na višini (lojtri) lahko zoprno.- (izguba ravnotežja ipd). To, nič drugega...se strinjaš? če si človek iz prakse, potem se.
smirk-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
pred leti sem ga ogromno prevrtal (gusa). Zadnje čase pač več ne. Zato sem pa potrdil nekomu, ki je napisal kako sveder nabrusiti, ker je imel prav. In tudi kako vrtati. Ko pa gre luknja proti koncu, pa ne smeš več tiščati kot pri norcih, ampak popustiš. To je pri vsakem materialu tako. Še pri lesu, ker ti drugače lahko na drugi strani odtrga. Večji sveder bi tudi zagrabi.
Če si pa še na lestvi, moraš pa bolj paziti pri vsakem delu.
Brez zamere.
Se mi zdi, da se opozarja na neke stvari kot pri otrocih. Ko ima otrok bat v roki in žebelj, ga starši "pazi da se ne udariš po prstu"

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
no, v glavnem, ugotovili smo, da gus ni problema vrtat s tapravim orodjem..za vsako stvar, ki se je lotiš moraš imeti tapravo orodje.
wink-1.gif

Opozarjanje pa ni nikoli odveč-še prerado se kaj zgodi.