vrnitev denarja

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Svaku sem pred pol leta posodil 5000€.
Sedaj mi namerava denar vrniti, me pa zanima ali me bo zaradi tega dohodnina kaj udarila po žepu.
Namreč, denar sem mu dal "na roko" on ga je pač porabil za plačilo mojstrov, torej nisem nikamor nakazoval. Ali lahko on meni ta denar nakaže na TRR v enem znesku, brez da mi bodo čez eno leto nabijali kako dohodnino?

netko

Guru
25. jul 2007
6.955
2.250
113
nikakor na račun šteli ti ga bodo kot dohodek, če imaš otroke ti ga bodo gledali pri vrtcu in dokladah

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
glede odnosa mi ni problem, pač je garntirano zaupanje.
Nimam otrok, tako da vrtec ni panike, tudi drugače nimam materialnega imetja.
Torej lahko narediva enkratno nakazilo, brez da sem v strahu za kake dajatve?

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Sem par let nazaj dobil od fizične osebe nakazano 20k€ na TRR pa ni bilo to nikjer v dohodnini zavedeno.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
ni problem dohodnina.

Problem je CSD (vrtec, doklade,...) in ZRSZ

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Ko sem pred leti še oddajal za doklade, je bil to samo prepis dohodninske napovedi, edino, če je sedaj drugače.
Kaj pa če pod opombo pri nakazilu napiše VRNITEV POSOJILA?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Ce nimas denarja na trr v casu obravnave csd vloge, potem ti ga ne upostevajo. Se to se manjka ja.
Ob prodaji/ nakupu nepremicnine sem imel veckrat 5 mestne stevilke na trr. Tudi vec tednov. Pa niso uposteval nobenega stanja. Je pa res da je bilo to poleti, vlada ge pa sem takrat oddajal pozimi oziroma spomladi.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Jetamp; danes tudi upostevajo vse premozenje. Ne samo dohodnina. Kaksno premozenje tudi dvakrat. (preveliko hiso in prihranke za hiso) In ko se pritozis, ti pritozbo zavrnejo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Joj čist ste me zmedli :D
Torej še enkrat: Nimam otrok, hiše, zemlje....živim sam v podnajemu. Plača je pa srednja reč
wink-1.gif

Imam na računu nekaj denarja (ne velik :D) torej, ali me bodo kakor koli obdavčili če mi svak letos nakaže še teh 5000 evrov.

Lp

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Torej še enkrat: Nimam otrok, hiše, zemlje....živim sam v podnajemu. Plača je pa srednja reč
wink-1.gif

Imam na računu nekaj denarja (ne velik :D) torej, ali me bodo kakor koli obdavčili če mi svak letos nakaže še teh 5000 evrov.

Lp
Ker dobivaš plačo domnevam, da si nekje zaposlen ter nimaš odprtega kakšnega s.p. ali kako drugače opravljaš kakšno pridobitno dejavnost poleg službe. Če je temu tako in če je svak prišel do denarja na legalen način potem ti ga lahko mirne duše nakaže na tvoj transakcijski račun. Pri nas je namreč obdavčen dohodek iz pridobitne dejavnosti, plačilo za opravljeno delo, obresti, kapitalski dobički... ne pa finančni tok sam po sebi.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
wink-1.gif

Lp

Glej, če si ti dvignil 5 jurjev tedaj, potem lahko to komu kažeš, če te vpraša in razlagaš, evo tu sem dvignil, tu sem pa dobil posojilo nazaj.

Če imaš pa keš od fušanja in si mu tedaj dal tak denar, potem naj ti pač tudi vrne v kešu in ne polagaj na račun.

Mi ti ne moremo dati garancije, da se noben ne bo vtaknil v to.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
wink-1.gif

Lp

Odgovor je NE, nihče te ne bo obdavčil.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Aha potem bo najbrž vredu. Ja, zaposlen, brez spja. Denar je šel iz mojih prihrankov. Opcija da ga ne dam na račun ni, ker nočem met doma tok dnarja.
Hvala glede obrazložitve dokazovanja.

Lp

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.361
9.597
113
EU
Pri nakupu avta sem tudi iz štumfe na TR banke položil 5K in potem plačal do polne cene. Štumfe zaenkrat niso nezakonite, torej lahko nakaže na tvoj račun.
Nekje sem prebral (iz neuradnih virov), ko dvigneš 5K ojrov, davčna sklepa da boš to zgonil do konca in se potem vprašuje odkod denar, ko čez nekaj časa položiš nazaj
hysterical-1.gif

FURS bo po davčnih blagajnah uvedel obveznost davčnih štumf, po katerih te bodo colali.
evil.gif

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
V Sloveniji je vse možno, zakoni so spisani tako, da jih noben ne razume, moje mnenje vrjetno se ti ne bo upošteval, tk da ne boš kasneje presenečen. Preprosto denar iz roke v roko
zmaga.gif

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Sam tud če mi ga da v roke, kar je tudi sam predlagal, ga moram jaz v končni fazi nakazati na svoj trr, ker doma res ne mislim tok dnarja valat v današnjih časih.
Edina šansa bi bila da nekaj kupim :D
wink-1.gif

Ampak bova kar prenakazala, potem pa bo kar bo
wink-1.gif

Hvala vsem

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
Če se ga bojiš imeti doma, ga lahko tudi kam vložiš.
V kako zadrugo na primer, ko lih ni nekih delnic državnih bank za kupiti.
Te potem sploh ne več tiščalo kam z denarjem, ker ga ne bo več spljoh.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
lej on ti naj ga da na roko, ti pa položi na banko. sam sebi še vedno lahko neobdavčeno polagaš, kolikor vem...