vprašanje: iz Stalno vs. začasno preb.

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
Eno vprašanje me bega...

Kakšna je fora da si dam jst spremenit prebivališče iz Stalnega v začasno prebivališče, če se preselim?

Jst sm mislil da je to zarad dacerjev da bom plačal manj dohodnine pač ker hodim na šiht pa to. Zdej mi pa matka pove da je temu ni tako pa bi rad preveril pri kakšnem profesionalcu ki se spozna na stvar, ker če ni razlike neke ogromne mi je brezveze si spreminjat vse dokumente pa čas in denar metat skos okno .

hvala
roza.gif

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
V isti občini imaš lahko tako ali tako samo stalno prebivališče (npr. lj - če si stalno prijavljen v Bežigradu, se ne moreš začasno prijaviti na Viču).

DURS ima pa itak predpotopne programe. Meni je pred par leti referentka rekla, da imam lahko 5 hiš izven občine mojega stalnega bivališča, pa ne bodo vedli zanje
10.gif

Smisel spreminjati dokumente bi imelo edino zaradi kilometrine za službo.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Mislim, da občina nima veze. Ti lahko prijaviš začasno kjer hočeš, seveda če imaš pisno soglasje lastnika stanovanja. Ga pa moraš vsako leto podaljševat. In zaradi spremembe začasnega prebivališča se ne spreminjajo nobeni dokumenti. Vse inštitucije te še vedno vodijo po stalnem prebivališču (dohodnina, sodišče...) uradno pošto pa lahko prejemaš tudi na začasno prebivališče.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Od kdaj se ga pa vsako leto podaljšuje?

Moja mama že nekaj let, pardon desetletij bivakira na začasnem naslovu, pa nikome ništa.

Na kilomentrino začasno/stalno bivališče nima vpliva - ker ni pomembno, kaj piše na papirjih, ampak kje ti dejansko živiš (se preverja kje dejansko spančkaš - tudi s pomočjo detektivov).

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Seveda, ker ji še nikoli nobeden ni težil okoli tega. Pa saj na tudi splošno ne težijo.
Ampak dejansko moraš podaljšat vsako leto, če želiš imeti neprekinjeno trajanje prijave na začasnem naslovu (recimo dokazovanje življenja v izvenzakonski skupnosti, itd)
Podaljšaš pa lahko 30 dni pred in 30 dni po poteku (v tem terminu, se pravi imaš 60 dni časa)

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Eh, če je lahko problem samo pri kasnejšem dokazovanju koruze ali ne oz. pri podobnih hecih, pa sploh ni panike.
wink-1.gif

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.079
137
63
okolica mesta
Se pravi, da zacasno bivalisce ne vpliva na potne stroske v sluzbi in jih seveda dobis povrnjene pri placi, ce imas potrdilo o zacasnem bivanju, ali sem napacno razumel?
smile-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Povrnejo se dejanski stroški.

Če pa tvoj delodajalec (oz. delavec) dokazujeta dejanske stroške z birokracijo, potem seveda velja birokracija.

Toplo pa svetujem, da se tu nobena od strani ne igračka, ker se zna precej opeči.

Rocco

Pripravnik
17. jan 2008
200
0
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
V isti občini imaš lahko tako ali tako samo stalno prebivališče (npr. lj - če si stalno prijavljen v Bežigradu, se ne moreš začasno prijaviti na Viču).

DURS ima pa itak predpotopne programe. Meni je pred par leti referentka rekla, da imam lahko 5 hiš izven občine mojega stalnega bivališča, pa ne bodo vedli zanje
10.gif

Smisel spreminjati dokumente bi imelo edino zaradi kilometrine za službo.
Napaka - jaz imam stalno prebivališče na Viču, začasno pa sem prijavljen v Savskem naselju, za eno leto. Potem pa podaljšuješ, če imaš najemno pogodbo, oz. kaj podobnega.
Na tobačni (UE) dobiš en pildek in to je to.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Saj ne spremeniš nič, ampak samo dodaš začasno. Stane te nič, razen 10 minut časa na upravni enoti. Si pa prihraniš marsikatero potencialno sitnost. V študentskih časih so nam policaji zelo radi preverjali, če imamo prijavljeno začasno prebivališče.
Pa še en citat, ki sem ga našel nekje na straneh MNZja:

"Začasno prebivališče mora posameznik prijaviti v treh dneh od dneva naselitve, odjaviti pa pred odselitvijo. Sankcije za prekrške so predvidene v kazenskih določbah, konkretne sankcije za te prekrške določa 25. člen ZPPreb v 4. in 6. točki. "

Rupi

Zelenc'
25. sep 2007
1
0
1
Zdravo!

Mene pa zanima kaksne posledice ima prijava začasnega prebivališča na lstnika, oz. tistega, ki ti da dovoljenje za prebivanje. Rad bi se prijavil pri teti, pa me zanima ce bo ona zaradi tega imela kaksne obveznosti (davki, prispevki,..)?

Hvala in lp

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
Če plačuje kakšne stroške stanovanja po številu oseb, se zna zgodit da bo ta strošek večji. Seveda če bo upravnik zvedel da teta ni več sama...
Za mojo 1/2 še niso zvedeli pa je že pol elta pri meni.......

Nazadnje urejeno:

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Toplo pa svetujem, da se tu nobena od strani ne igračka, ker se zna precej opeči.
Poznaš primer, ki se je opekel? Če že, pa ga deli z nami.

Moj kolega dela na nekem zavodu, pa dobiva že 6 let povrnjene nerealne potne stroške, ne da bi se opekel.
grims-1.gif