Vprašanje glede klime

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.113
7.671
113
Ne vem, ali je ta tema že bila, ali ne, pa vseeno. Zadnjič sem nekje slišal da je bolje, če imaš klimo non stop vključeno, kot pa da jo izklapljaš. Baje da naj bi bilo to bolje za kompresor. Sam klimo vklapljam po potrebi, zato me res zanima kaj je res? Klima non stop, ali po potrebi?

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Zelo blagodejno za kompresor, pa za elektromagnetno sklopko in za porabo goriva navsezadnje, če vse skupaj skoz laufa..
rolleyes-1.gif

A si ti pek ali imaš baje tehnični poklic?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
če laufaš po potrebi je dovolj. Seveda če uporabljaš pozimi za hitro odrositev. Če je pa klima pozimi 4 mesece izklopljena pa ni ok.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.113
7.671
113
Spet ti, Major
smile-1.gif
, pa kakšne akademije ali druge vojaške šole še od daleč videl nisi. Mogoče tistih 12 mesecev v kakšni Bileči, kjer je bila šola za rezervne grebatorje in drkadžije. Sedaj je pa čas, da se malce ohladiš in če vidiš moje pisanje, preskoči in uživaj naprej.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
BTW ali je kakšna razlika v obrabi kompresorja klime, če ga vklopiš med vožnjo, pri povišanih vrtljajih ali ob zagonu motorjo pri prostem teku?

lp

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
tudi pozimi je dobro če klima laufa vsake toliko, nikakor pa ni dobro da je nonstop izključena.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Kar tako kot do zdaj...ko rabiš vklopiš.

Čemu višja poraba goriva, obraba kompresorja, sklopke, umetne klime v avtu...če ni potrebe?

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Spet ti, Major
smile-1.gif
, pa kakšne akademije ali druge vojaške šole še od daleč videl nisi. Mogoče tistih 12 mesecev v kakšni Bileči, kjer je bila šola za rezervne grebatorje in drkadžije. Sedaj je pa čas, da se malce ohladiš in če vidiš moje pisanje, preskoči in uživaj naprej.
Uh, si dosadan s temu majorjem..pač požri slino in si priznaj, da epolet majorja ne nosi vsak šalabajzar, pa če se še tako trudiš omaloževati to dejstvo
tongue-1.gif
pa z akademijo ali brez...pravzaprav samo s tremi meseci Bileče, če te kaj tolaži. Pa dosti o temu.
Kot so ti že drugi povedali, se pa tisti, ki se "spoznajo" na avte, v resnici še manj spoznajo kot ti.
evil.gif

PS. zakaj bi pa preskakoval tvoje pisanje, če me pa v bistvu zabava?
wink-1.gif

20. okt 2008
327
25
28
Vkjučevanje klime pri visokih obratih vsekakor ni blagodejno za sklopko kompresorja klime.

Mi je le-ta shodila malo po koncu garancije na Astri H (avt. klima), ko sploh nisem pazil na to kdaj vžigam klimo oz. sem jo velikokrat pri visokih obratih. Po menjavi omenjene sklopke je sedaj že nekaj let mir, res pa je, da je klima skoraj vedno na ON, če pa se ugaša oz. vžiga pa se to počne v nizkih obratih oz. v leru.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik Master_of_Disaster pravi:
Mi je le-ta shodila malo po koncu garancije na Astri H (avt. klima), ko sploh nisem pazil na to kdaj vžigam klimo oz. sem jo velikokrat pri visokih obratih. Po menjavi omenjene sklopke je sedaj že nekaj let mir, res pa je, da je klima skoraj vedno na ON, če pa se ugaša oz. vžiga pa se to počne v nizkih obratih oz. v leru.

Na Astri H ti ni "shodila" zaradi prižiganja v visokih obratih, ampak preprosto zato, ker je sklopka zanič. Crkne vsem, standardna napaka na Oplu.

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Nič ne vem o blagodejnih in neblagodejnih učinkih prižiganja in ugašanja klime. Jaz jo ne ugašam, prižgana je nonstop, poleti in pozimi. Pa je gajba stara 13let, pa klima še kar dela.....p.s. - pa plina še tudi nisem menjal. Če so jo že zmontirali v avto, naj pa še dela.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.595
480
83
govorimo o non-stop prižgani klimi na klasičnem ali variabilnem kompresorju?
ker je razlika vklop sklopke pri klasičnem ali pri kompresorju z variabilno ploščo
pri fiksnem je več "šusov", saj gre za ON/OFF - pomeni ti pri vklopljenem stikalu za klimo še vedno stalno dela ON/OFF;
pri variabilnem pa teh šusov ni, je pa več delovanja v prazno in se tudi vklopa/izklopa ne čuti toliko

za ekonomijo vozila je vsekakor bolje, da je klima ugasnjena, vendar jo je treba na vsake toliko prižgati in da je vklopljena vsaj 15 minut

vse klime ne delujejo, ko temp na uparjevalcu doseže 0 stopinj
pomeni da tudi ko je zunanja temp. nula, je tlak plina 1.8 Bar in seveda klima ne deluje
pri VAG avtih se načeloma ta izklop zgodi že, ko je zun. temp. pod 5 stopinj

ravno v tem času se pokaže, če je kompleten AC sistem urejen, ker če ni prezračevanja in je zaradi pogojev nezmožen vklop klime, pride do prekomernega rosenja v vozilu
največkrat prihaja do zamašenih odduškov na AC sistemu, pri čemer voda stoji v enoti itd.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
največkrat prihaja do zamašenih odduškov na AC sistemu, pri čemer voda stoji v enoti itd.

Ta del mene zanima kako se odpravi
sprasujem se.gif

(če bi prišel zraven bi vlil noter vsaj Mr. Muscolo
grin1.gif
).

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.595
480
83
ne sprašuj, nočeš vedet:D
pri VAG avtih imaš ponavadi od spodaj dostopno cevko
pri meganu 2006 pa je bilo potrebno sneti del izpuha in toplotno kovinko zaščito, ki je nad izpuhom v sredinskem tunelu, saj je plastičen lij z gumi "zavesico" na koncu na sredini tunela
grims-1.gif

gumijasti del te "zavesice" polzapiralne je bil umazan in voda ni odtekala

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:

eeee....pa to cevko bi jaz rad našel! Majko ji. Naprej je vse izi.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.595
480
83
ponavadi je spredaj desno - poglej na avtu, ki mu še odteka AC voda :D

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
Se je meni enkrat sredi sončnega poletja začela delati luža pri sovozniku se mi zdi. Wtf?
Nekako stisnjena cev na koncu, nisem sam ugotavljal.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:

eeee....pa to cevko bi jaz rad našel! Majko ji. Naprej je vse izi.

Da poročam, če bo še kdo rabil....

Cevke ni za videt oz. priti do nje...je treba podreti 'nekaj' z motornega dela.

Menda ni dosti dela
evil.gif