vlažilec zraka za stanovanje

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.416
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Zdej pa nič več ne vem
grin1.gif
. Ta je dober ker to in to, ta ni dober ker to in to... Tole je bolj komplicirano, kot bi človek mislil.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Zdej pa nič več ne vem
grin1.gif
. Ta je dober ker to in to, ta ni dober ker to in to... Tole je bolj komplicirano, kot bi človek mislil.

haha saj je cisto enostavno, ce ne kompliciras za prasne delce, ce se ti ga da vsak 2 dan pucat, ce rabis ionizator, avtomatski vklop in izklop na timer, in glede na količino vlage samostojni vklop in ti je vazna nizka poraba energije potem vzames tega lanaform.

če kompliciraš, cistis bolj poredko, bi rad imel bolj zdravo vlago potem gres na parnega...so pa parni praviloma drazji. evo to je to

moj bo glede na to da ti je vseeno za tebe odličen :D

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.981
6.600
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
...Meni je padel v uč "pralnik zraka".
To se mi zdi še najbolj ekonomično in nič razen vode ne gre v zrak. Ni pa poceni...

http://www.airoswiss.net/info/airwashers/2055d.aspx

Kaj dela "pralnik zraka"? Kako se zdaj ločijo ti vlažilci zraka? Parni, UZ, potem pa še ta pralnik - ki deluje kako? To so najbrž vsi ti, ki so cca 300€. To je kar nekaj denarja, so boljši samo zaradi belega prahu, ki ga tu ni? Ker za razliko v ceni dobim kar nekaj destilirane vode, poleg tega, mam na litre tudi iz sušilca. Če je pa na splošno boljši v čem, me pa zelo zanima in spregledam tudi razliko v ceni.

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Ha, kakšna znanost iz enega navlaževanja zraka. Kupiš posodico in jo daš na radiator. Če ena ne zadostuje, daš pač dve. Point vsega je to, da topel zrak lahko sprejme večjo količino zraka kot pa hladen. Če daš posodico z vodo v topel prostor, bo voda iz nje hlapela po naravni poti. Previsoka vlažnost zraka v kombinaciji z zelo slabo izolacijo hiše lahko povzroči kondenzacijo te pare iz zraka na hladnih stenah. To pa pomeni nabiranje plesni.

igi

Guru
13. okt 2007
5.605
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
a ga opažaš (po občutku) ali ga meriš?

Danes zjutraj sem imel na okenski polici ob izklopljenih radiatorjih 41%. Drugače je nižje. Pa tudi čutim, ponoči se zbujam s suhimi usti, nos se mi maši, pa kožo mam čist suho.

Moram samo malo prespat, da razmislim, koliko če sploh vložit v tole. Vidim, da je tudi tu kakovost pač draga.

če dobiš froca, potem niti ne razmišljaj o ultrazvočnem, kajti ultrazvok lomi tudi vodni kamen in ga boš imel povsod po pohištvu in sobi, polek tega ultrazvočni ne razkuži vode, tako da v zrak pršiš tudi plesen in trose, ki se naberejo noter. - poslkedično ga moreš vsak drugi dan čistit

Kupi raje uparjalni vlažillec, sicer požere kar nekaj elektrike ker pač vre vodo, vodni kamen se nabira na grelcu, kar preprosto ostranis s kisom oziroma citronko, para ki gre v zrak je prekuhana in brez patogenov.

Glede samega vlaženja pa so obojni učinkoviti. jaz sem doma porabil povprečno 5 litrov na 20 ur, je pa bila vlažnost brez vlažilca okrog 25-35. z vlažilcem nekje na 45-50 ampak ne po celem stanovanju.

če želiš ti jaz prodam 1 sezono rabljenega, lanaforma z ionizatorjem, ki ima tudi timer, in senzor vlage ( ta ne dela prevec dobro)polek tega lahko kupis tudi dodatni filter proti vodnemu kamnu...se pa na njem poznajo sledi uporabe in vodnega kamna, ki se ga ne da očistiti (od znotraj). drugače dela brezhibno.

http://www.mimovrste.com/artik...naform-vapo-lux

sam tale uparjalni mora štroma porabit, da glava peče... bi bilo zanimivo izračunati koliko energije porabiš, da 5 letrov vode upariš. Tako na prst ni malo...

Je pa še ena varianta
evil.gif

Žal je pa sam nimam montirane in ne znam povedati iz izkušenj. Jo pa ima en uporabnik tu gor že kakšno leto, pa bo mogoče sam podal mnenje iz prve roke!

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Ma niti ne mislim da porabi cca 300w na full, pa mas dve stopnji tak da je minimum nekje 180 menda :D...sicer pa sem malo prej nalimal tudi link do njega, pa so tam specifikacije....

meni se nekak ni bistveno povečal račun pozimi za elektriko :D

za razlliko do 1,2kEUR lahko kr nekaj vode uparim hahah :D

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik igi pravi:

sam tale uparjalni mora štroma porabit, da glava peče... bi bilo zanimivo izračunati koliko energije porabiš, da 5 letrov vode upariš. Tako na prst ni malo...

Je pa še ena varianta
evil.gif

Žal je pa sam nimam montirane in ne znam povedati iz izkušenj. Jo pa ima en uporabnik tu gor že kakšno leto, pa bo mogoče sam podal mnenje iz prve roke!

Izparilna toplota vode je 2257 kJ/kg, kar je približno 0,63 kWh.

igi

Guru
13. okt 2007
5.605
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:

Je pa še ena varianta
evil.gif

Izparilna toplota vode je 2257 kJ/kg, kar je približno 0,63 kWh.

sem mislil, da je več... to za dnevno 5 litrov vode, mesečno znese 20€. Je spejemljivo, sploh, ker ta energija ne gre v nič, ampak ogrevaš stanovanje.

Cartoon

Zelenc'
15. nov 2012
1
0
1
Ynos,

eno leto nazaj, ko sem bla noseča, sem tud tko kot ti raziskovala o vlažilcih in spraševala kok se splača in katerega kupit. Nosečnice so full občutljive na suh zrak. Jaz ne bi verjela, da je to lahko tako grozno, če ne bi sama tega doživela. Probala sem pa vse...od obešanja brisač na radiatorje, sušenje perila, posodice na radiatorjih. Šla sem že v tako skrajnost, da sem špricala stene stanovanja, ker sem na forumu prebrala, da tud to lahko pomaga, ker so stene tud tople. Ponoči sem pa imela mokro brisačko in sem si kar na obraz dajala, ko sem se zbujala, ker nisem mogla normalno dihat. Moj dragi me je že čudno gledal in ga čist razumem, ker je blo tud men čudno, ker prej nikol nisem bla tok občutljiva.
Skratka....vlažilca nismo kupil, smo pa imeli to srečo, da so nam ga prijatelji sposodili. Od dneva, ko je prišel, sem normalno dihala, nobenih suhih ust, kašlja, ... Znamka: Medin Medico. Je malo dražji, tako da si ga ne moremo privoščiti, bomo pa definitivno enega kupili. Naj govori kdor kar hoče ampak točno vem kakšna sprememba je bila zame, ko je vlažilec prišel v hišo.
Kar se pa tiče dojenčka...oni veliko spijo, tudi čez dan. Za njih je fajn, da se bolj pogosto prezračuje (še posebi pozim) in v tem primeru se mi ne zdi smiselno, da so radiatorji vedno prižgani, da bi lahko prišel do bolj vlažnega zraka. Sploh zdej, ko imamo te števce. Za dojenčke tud ni priporočljivo, da je preveč toplo. Obešanje perila je ok, ni pa to vsak dan ponoči in podnevi. Da se ponoči zbujaš in menjavaš brisače in posodice mi je tudi ne smiselno. Skratka, če pomislim, da je moj dojenček tako občutljiv, kot sem bila jaz v nosečnosti, bi dala tud 150 EUR, samo da diha normalno
smile-1.gif
Pa da ne govorim o tem, kako pogosto imajo dojenčki zamašen nosek in so pozimi prehlajeni. Če govorim iz lastnih izkušenj, je vlažilec nosku vsakič pomagal in omogočil lepši spanec.
Jaz bi ti definitivno priporočila nakup vlažilca. Za omenjenega ti lahko povem, da je super. No sej cena je tud super:) Mi zdej gledamo tega Lanaform, ki je v akciji....moram še mal raziskat kakšen je:) Vse tiste minuse glede vlažilcev ...beli prah, mokra tla in ne vem kaj še...vse to lahko sprejmem
smile-1.gif