vlažilec zraka za stanovanje

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.416
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Zdravo,

ob začetku kurilne sezone spet opažam zelo suh zrak v stanovanju. Razmišljam o vlažilcu zraka (tudi zaradi skorajšnjega prihoda dojenčka). Se ga splača kupiti? Iščem nekaj, da bi samo uravnavalo nek % vlage in da ne bi bilo glasno. Pozna kdo kaj?

tnx

Lecter

Pripravnik
26. jul 2007
598
0
16
Meni je najboljse kar kaka stvar, ki se obesi na radiator. Stane nekaj eurov, je popolnoma tiha in kapljice, ki jih sprosca v zrak, so res majhne. Ni nabiranja vlage na polici (ne vem sicer ali je pri elektronskih lahko ta problem, se pa bojim da je lahko)
Procentov ne mores dolocat, si pa lahko za nekaj eurov kupis merilnik.

Jaz imam elektronski vlazilec, pa ga se nisem priklopil.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.416
3.805
113
davorinm.wordpress.com
smile-1.gif

Ampak ta metoda predvideva, da imaš vklopljen radiator non stop, česar pa jaz nimam
smile-1.gif
Pa še pazit je treba da se ne umažejo stene od vlažnih brisač, pa da ne kaplja kaj po tleh pa.... Bom pa probal če je kaj učinka. Merilec imam.

Lecter

Pripravnik
26. jul 2007
598
0
16
Jaz imam stekleno posodo, ki se obesi ob radiator. Vsak dan je prazna (3 dcl) in se jo komot opere pred refilom.

Dvomim, da so elektronski kaj bol cisti. Steklo se da dobro ocistiti.

Brisace pa so problem, ker po moznosti kaplja z njih, prehitro se posusijo,...

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.605
1.206
113
Celje
jst sem tudi gledal, da bi nekaj kupil, in mi ti ultrazvočni ne dišijo, ker kolikor sem gledal pri znancih je cela soba po nekem času "bela" od vodnega kamna. Obstajajo modeli z nekim filtrom, ki bi naj to preprečil. Ne vem. Meni je padel v uč "pralnik zraka".
To se mi zdi še najbolj ekonomično in nič razen vode ne gre v zrak. Ni pa poceni...

http://www.airoswiss.net/info/airwashers/2055d.aspx

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Ne vem koliko ti prostor dopušča, ampak daleč najbolj učinkovito je sušenje perila v prostoru. Sploh ko imaš otroke, se ti intenziteta pranja perila poveča.

Mi tako prakticiramo

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.855
685
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
jst sem tudi gledal, da bi nekaj kupil, in mi ti ultrazvočni ne dišijo, ker kolikor sem gledal pri znancih je cela soba po nekem času "bela" od vodnega kamna. Obstajajo modeli z nekim filtrom, ki bi naj to preprečil. Ne vem. Meni je padel v uč "pralnik zraka".
To se mi zdi še najbolj ekonomično in nič razen vode ne gre v zrak. Ni pa poceni...

http://www.airoswiss.net/info/airwashers/2055d.aspx

Ali pa uporabiš destilirano vodo in se tako rešiš vodnega kamna
wink-1.gif

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Jap to je to, imam starejši identičen model že vsaj 8 let, dela ko šus, količina vode in vlage, ki jo da v luft je enormna, vlažnost zraka v mejah normale. Je malo večji finančni zalogaj, vendar odtehta vsak vložen cent.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.416
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
a ga opažaš (po občutku) ali ga meriš?

Danes zjutraj sem imel na okenski polici ob izklopljenih radiatorjih 41%. Drugače je nižje. Pa tudi čutim, ponoči se zbujam s suhimi usti, nos se mi maši, pa kožo mam čist suho.

Moram samo malo prespat, da razmislim, koliko če sploh vložit v tole. Vidim, da je tudi tu kakovost pač draga.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.827
443
83
Kako je torej s tistimi posodicami, ki se obesijo na radiator? So za prvo silo ali ne? Saj ne rabi bit v sobi idealna vlaga, bi pa bilo fajn, če bi bilo v sobi vsaj malo več vlage...

Nazadnje urejeno:

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
a ga opažaš (po občutku) ali ga meriš?

Danes zjutraj sem imel na okenski polici ob izklopljenih radiatorjih 41%. Drugače je nižje. Pa tudi čutim, ponoči se zbujam s suhimi usti, nos se mi maši, pa kožo mam čist suho.

Moram samo malo prespat, da razmislim, koliko če sploh vložit v tole. Vidim, da je tudi tu kakovost pač draga.

če dobiš froca, potem niti ne razmišljaj o ultrazvočnem, kajti ultrazvok lomi tudi vodni kamen in ga boš imel povsod po pohištvu in sobi, polek tega ultrazvočni ne razkuži vode, tako da v zrak pršiš tudi plesen in trose, ki se naberejo noter. - poslkedično ga moreš vsak drugi dan čistit

Kupi raje uparjalni vlažillec, sicer požere kar nekaj elektrike ker pač vre vodo, vodni kamen se nabira na grelcu, kar preprosto ostranis s kisom oziroma citronko, para ki gre v zrak je prekuhana in brez patogenov.

Glede samega vlaženja pa so obojni učinkoviti. jaz sem doma porabil povprečno 5 litrov na 20 ur, je pa bila vlažnost brez vlažilca okrog 25-35. z vlažilcem nekje na 45-50 ampak ne po celem stanovanju.

če želiš ti jaz prodam 1 sezono rabljenega, lanaforma z ionizatorjem, ki ima tudi timer, in senzor vlage ( ta ne dela prevec dobro)polek tega lahko kupis tudi dodatni filter proti vodnemu kamnu...se pa na njem poznajo sledi uporabe in vodnega kamna, ki se ga ne da očistiti (od znotraj). drugače dela brezhibno.

http://www.mimovrste.com/artik...naform-vapo-lux

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik raners pravi:
Kako je torej s tistimi posodicami, ki se obesijo na radiator? So za prvo silo ali ne? Saj ne rabi bit v sobi idealna vlaga, bi pa bilo fajn, če bi bilo v sobi vsaj malo več vlage...

posodice ne delujejo OK...kot sem že spodaj napisal, pri meni je vlažilec na 3/4 dneva v zrak spustil cca 5 litrov vode...z radiatorji in posodicami bos dosegel max kaksen liter, če boš pošteno kuril

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Zakaj ga prodajaš? Pa za kok EUR?
smile-1.gif

dam ti ga za 40 €, prodajam ga pa ravno zaradi zgoraj napisanih razlogov...oziroma ga ne prodajam doma stoji :D te pa je samo navlaka...lani sem kupil novega parnega...zato lanaforma vec ne rabim in ne uporabljam...pa tudi suho nimam več tak ker sem menjal okna pa imam sedaj problem z prevec vlage :D