IMHO, normalna relativna vlaga je med 40 in 60 % ... tipično 50% ... vprašanje je, kako prav vam meri vlogometer ...
Letos pri toliko "zlivanja vode z neba" v jeseni, je pa tudi problem ... Če prezračiš v takem vremenu, samo vlago not spustiš ...
Problem kondenza so pač relativne razlike v temperaturi predmetov stvari (kot ledena kokakola poleti-glej kozarec).
... in če stanovanje ne "diha" dovolj, se pač začnejo problemi lahko ...
Pred leti, ko so v našem bloku vsi hajcali na max brez potebe, so bili vsi zidovi presušeni in vsa voda ob radiatorjih/na njih mi ni pomagala ... sem moral z vrtno pršilko dodatno špricat zidove, tepihe etc posebej ob burji večkrat na dan, ker se ni dalo živet normalno (Sahara) tudi pri minimalno odprtih radiatorji ... in potem je prišel poračun ogrevanja po porabi (šok za večino) ... vlage NI bilo, pa tudi plesni ne.
..
...in folk je začel šparat, pa so se privadli na nižje temperature v dveh/treh letih ... potem so pa greli premalo ...
... in se je začela pojavljati vlaga (tudi z zamenjavo na moderna poceni okna, ki dihtajo predobro) ... Zdaj sploh ne rabim niti posodic z vodo na radiatorjih, pa je vlage dovolj! Pa grejem na cca.22°C ... perilo pa "sušim pod streho na balkonu" na žicah pod stropom ...
Jest sem samo zadihtal stara lesena original okna in balk.vrata in po navadi dopoldne zluftam na prepih in pred spanjem ... vendar se mi zdaj kljub temu pojavlja vlaga in plesen v izpostavljenem SV kotu spalnice (ni izolacije še). Drugod nikjer! Pa imam pridušene zračnike in v kuhinji cev iz nape v zračnik (plinski štedilnik), ne kot one moderne (fensi-šmensi) nape, ki samo sfitrirajo svinjarijo, vlažen zrak pa samo vržejo nazaj pod strop ... niti v kopalnici nimam vlage, pa nimam okenca za odpirat ...res pa je, da sem že nekaj časa sam v 44m2 ... pred poletjem, ko so lahko okna odprta (da se ne zagiftam) vsako drugo leto pač pošpricam s "Clox"-om od Tki Hrastnik, kjer je začela plesen (še prej kot rata črna) ...
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:...problem zna biti samo temperatura na okenskem okvirju oziroma steklu.
Fora je baje celo v alu/pvc distancnikih med stekli...
Včasih so bila "dupla okna"-dosti zraka vmes=izolacija, danes enojno z duplo zasteklitvijo=1/2 inča zraka med stekli. Pri troslojnih pa 1 inč (toliko mam jest med šipama na starih oknih !
Problem je tudi "samo talno", ker je izolirano od sten ponavadi in te se grejejo samo od zraka notri. Bi IMHO moralo bit tudi malo "stensko" zraven. Da pa teče kondenz na poševnem v mansardi (dvoslojno), pa ni čudno. Ker se topel zrak (ki lahko sprejme dosti vode!) dviguje in je potem razlika med zunaj/notri velika in rezultat s kondenzom je tu ... Pa še dva "dihata pospešeno ob telesni vadbi" v spalnici zgoraj
...