Vlaga v hiši!

zabar

fotograf
20. mar 2011
975
0
16
V cca. 40 let stari bajti mi v zgornjem štuku, predvsem v eni sobi, predvsem pozimi nastane veliko vlage v kotu sobe. V nekaj dneh lahko postane tako vlažno, da od kota v vsako smer postane čisto mokro in barva kar zacveti in odstopi! Veliko imam odprto okno, da bi to preprečil, vendar ne pomaga dosti. Kaj se še da narediti?

zabar

fotograf
20. mar 2011
975
0
16
Citat:
Uporabnik rajko0028 pravi:
A je flek pod stropom ali pri tleh? A je soba podstrešna? A je to zunanja stena ?
To je v kotu-stiku zunanjih sten, soba ni podstrešna, mokro pa je od tal do stropa!
crazy1.gif

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Od tal do stropa - ni normalno razen ko ti vleče vlago iz zemlje (plate ....) - ali pa ti nekje zamaka (kje teče voda, odtok .....?) kako pa je z žlebom? A ma hiša temelje ? A je narejena hidroizolacija ?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Verjetno je kje napočena fasada in ti vleče noter hladen zrak, kar ima za posledico kondenz na notranji strani, Z vlago v prostoru nima to nikakršne veze.

zabar

fotograf
20. mar 2011
975
0
16
Kolikor se spomnim se to dogaja že od začetka, spomnim se odstopljenih tapet v kotu sobe pred cca. 30 leti.
Hiša ima temelje, je podkletena, soba se nahaja v 1.nad., spodaj ni sledu o vlagi. zgoraj je podstrešje, sicer slabo izolirano, ampak v drugih sobah v tem nadstropju ni težav!
Vode ni tukaj, fasada ni problem, ker jo na začetku ni bilo, pa je bilo isto. Hm, hidroizolacija?
sprasujem se.gif
Kako? Mogoče vleče iz temeljev, ampak zakaj potem v pritličju ni vlage? Klet pa je res zeeeelo vlažna, po stenah je bil naliman knauf, ki pa se spreminja v prah zaradi vlage.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Po tvojih pojasnilih jaz vidim samo še možnost da ni hidroizolacije - odnosno je prekinjena - potem nastane kapilarni vlek in ko pride do diference temperarure se vse samo še poslabša (ogrevani stanovanjski prostori {po možnosti še menjava zidakov med pritličjem in nastropjem} neogrevano podstrešje vlaga v zidu = kondenz) Po moje boste morali sanirat hidroizolacijo predvsem horizontalno, obstajajo postopki da se zid žaga in vbrizgava izolacija v medprostor - če pa ste bolj na močvirnem pa tudi vertikalno, odkop okoli temeljev, čiščenje, premaz, lepljenje, zaščita, nasutje.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
če je gor poplava, spodaj nič je kapilarno skoraj neverjetno.

predvsem pa..nekje je izvor. zgoraj ali spodja. ne more bit cel vogal enako moker v parih urah. to je treba videti. vogalne stene, vogalniki..mnogo faktorjev

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
je tudi meni blo malo težko sprejet ampak, ker je eliminiral vse druge vzroke je ostalo samo to. Mi je pa tvoj argument da ne more bit to ker v sredini ni mokro na trhlih nogah - kaj pa če imajo na stenah v pritličju recimo plastičen omet (kar je čisto mogoče ker jim je rosilo so pač zaprli iz notranje strani - saj so tud klet obložili po moje iz istega vzroka). A ti misliš da delta T (podstrešje in pritličje) ni mogoča? Pazi je govora o 40 let stari hiši, ki je verjetno zidana iz betonskih kvadrov navzgor pa iz opeke vse pa ni nič toplotno izolirano.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
dvomim, d aje to. me pa zanima kako je v dežju in kako je na strehi, pa še kak element.

neki je preskočil. kapialrna bi šla gor, sam bi potem šla tudi v širino. sploh pa, mokro..v šparih dneh

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
vlago iz zemlje ne bo vleklo eno nadstropje više! Če že...potem kake pol metra prileze (flek tudi više) pa vseeno...da bi celo nadstopje..ni govora.

Glede knaufa...ometi so bili v kurcu, pa so nalepili knauf. To isto stvar počnem trenutno tudi sam....na 40 let stari hiši, kjer so ometi tako obupni da ni drugega kot nalepiti od znotraj knauf.

Pa ta knauf tudi ne more predstavljat težave ker gips vleče vlago nase..seveda, če jepa te vlage preveč pa se bo poznalo na njemu.

Nekaj omenjaš da hiša nima fasade? Nobene ali nima izolacije?

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Ne boš verjev ampak na lastne oči sem videl kapilarni vlek (sicer drug razlog-puščanje na spoju Fe cevi v steni) v drugem štuku.
Gazda je opazil vlago in je prevlekel notranje stene z voterpruf ometom - ko pa je ta čez nekaj let postal rumen je poklical mojega očeta ki je tud nadzorni kaj naj naredi, zunaj pa je dal gazda kuriplast na cokl iz "teraca" (se zdajle ne spomnim kako se reče bom pa vprašal). Ko so fasado odprli je bil spodaj ( v višini cevi - cca 40cm nad tlemi) flek v širini cca 4m navzor pa se je ožal do pol drugega štuka - materijal je bil spodaj kamen v 1 in 2 štuku pa cel cegu med štukoma pa lesena plata (les je bil čisto suh).

zabar

fotograf
20. mar 2011
975
0
16
Okna so plastična, vendar je bilo prej, ko so bila lesena in mnogo slabša isto, fasada je, vendar slabo izolirana, ob dežju je isto. je pa vlage pozimi veliko več kot poleti!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.154
6.966
113
pri taščici
Jaz pa vidim v izolaciji fasade in nič drugega tako učinkovitega.
Najbrž je ta soba kaka spalnica ali kuhinja/kopalnica pa pomožnosti še na severno stran?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.154
6.966
113
pri taščici
Probaj nekako zmerit temeperaturno razliko v prostoru in tik ob steni oziroma na sami steni. Če je veliko razlike, in če se ti ne zdi fasade "škode" nalepi dve bali stiroporja na tisti vogal za eno zimo in opazuj vlago in temperaturo na steni znotraj potem