vista mi kaže premalo prostora na trdem disku

s1m0n

Pripravnik
8. avg 2007
431
0
16
37
včeraj sem inštaliral visto čez visto. se pravi reinštaliral. stare datoteke mi je dalo pod windows old in to mapo sem tudi zbrisal. sedaj pa mi še vedno manjka okoli 32 GB in me zanima kako bi lahko našel datoteko ki mi to zavzema brez da bi ponovno formatiral disk oz. da bi windows, programi in ostale datoteke ostale?

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Glede na to, da imas ze zdaj stalo na disku, je najbolje, da zacnes znova cisto iz nule (format) ... se bolje pa da prepustis to komu, ki to obvlada
smile-1.gif
...

s1m0n

Pripravnik
8. avg 2007
431
0
16
37
ali mogoče kdo pozna kakšen program s katerim bi lahko počistil disk, ne pa tudi windowse in driver-je?? Ali pa vsaj kaj podobnega??

s1m0n

Pripravnik
8. avg 2007
431
0
16
37
verjetno sem tudi narobe napisal.

vista mi napiše da imam 298 GB prostora, kar je prav. nato mi sama vista zavzame skoraj 8 B, program files okoli 10 GB in ostalo maksimalno 1 GB. piše mi pa da je razpoložljivega 242GB. in to je to kar me moti, zato bi rad izvedel kje najti ta manjkajoči del, ki je verjetno skrita datoteka, ali pa ne poznam dovolj viste in preprosto ona sama vzame čez 30GB (navidezno)

prosim za odgovore čimprej, ker gre jutri računalnik stran od mene.

hvala

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
System restore:
Start->Control Panel->System->System restore: klik na disk in Settings. (tako nekako je v xpjih, v visti naj bi se stvar (upam) imenovala isto, mogoče na kaki drugi lokaciji, poišči)
Teh podatkov (glede na to kako si iskal po disku) ne vidiš nikjer.
Pagefile:
Start->Control Panel->System->Advanced: Performance->Settings: Advanced->Virtual memory
velja isto kot zgoraj.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.775
170
63
Poglej še, koliko prostora ti rezervirata Temporary Internet files, Recycle Bin.

lp

s1m0n

Pripravnik
8. avg 2007
431
0
16
37
če temp files ali koš rezervirata nek prostor ali to pomeni, da ga tudi že vnaprej odštejeta??

s1m0n

Pripravnik
8. avg 2007
431
0
16
37
treesize pokaže prav edino tistih 30 GB ni nikjer našel tako da še zdaj ne vem kje so oz. kaj jih uporablja

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Daj možnost, da ti pokaže skrite sistemske datoteke (ampak da nebi slučajno kaj brisal!), označi vse kar imaš na disku in poglej če bo še vedno razlika - najverjetneje ne bo.

s1m0n

Pripravnik
8. avg 2007
431
0
16
37
kako pa naštimam to možnost, da mi pokaže skrite sistmske mape in kako naj vem kaj lohka zbrišem in kaj ne.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Nimam Viste, ampak v XP je v Explorerju (raziskovalcu) -> Tools/Orodja -> Folder options/Nastavitve mape -> View/Pogled in tam izklopiš Hide protectedoperating sysem files/ Skrij zaščitene sistemske datoteke.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
mene tud zanima, kako vem kaj izbrisati in kaj ne? gre za windows xp, od 14gb je frej samo se 460mb... po defragmentaciji napise da ne more defragmentirat vseh filov... kaj to pomeni?

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Verjetno ne more defragmentirat ker je premalo prostora, lahko pa tudi da imaš bad sectorje.

Izbrišeš pa lahko temp mapi v c:\windows in v c:\documents and settings\local settings.

Pa z plavo pobarvane mape v c:\windows, z imeni v stilu: $NtUninstallKB943460$, $NtUninstallWdf01005$...

Pa vse razen zadnje obnovitvene točke.

Dobro je tudi če inštaliraš kakšen disk space explorer, ker včasih kaki program dela backupe, za katere sploh ne veš (ali pa imaš kakšen film v neki xy mapi, ker si ga prenesel v napačno ipd.). Meni je Tag&Rename pridelal 10 GB backup datotek in dokler nisem zagnal disk space explorer v TuneUp 2007 sem se spraševal kam mi zginjuje prostor.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Poženi START / Accessories / System Tools / Disk Cleanup in to bo lepo pokazal kaj se da zbrisat.
("Compress old files" ni brisanje, to pusti, ker traja zelo dolgo)