višina notranjega krila pri montaži

astra_boy

Pripravnik
15. jan 2008
127
0
16
Koliko je standard montaže višine notranjega vratnega krila?
Se pravi razmak med vratnim krilom in tlemi.

Oziroma kje lahko to informacijo preverim?

astra_boy

Pripravnik
15. jan 2008
127
0
16
Tlake imam in tudi vrata montirana. Vratno krilo (vrata) je od tal dvignjeno 8 mm. Monter pravi da je taka montaža po standardu. Zanima me po kakšnem in kje ga dobim da to preverim.
Po mojem mnenju je to prevelik razmak.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik astra_boy pravi:
Tlake imam in tudi vrata montirana. Vratno krilo (vrata) je od tal dvignjeno 8 mm. Monter pravi da je taka montaža po standardu. Zanima me po kakšnem in kje ga dobim da to preverim.
Po mojem mnenju je to prevelik razmak.
Monter je naredil pravilno. Sicer ne vem, če obstaja kakšen uraden standard, vsaj jaz o njem še nisem slišal, vem pa za star, desetletja dolgo uporabljan način določitve odmika krila od tal - "za debelino svinčnika"
Tak razmak je dovolj majhen, da reža ni moteča in dovolj velik, da prepreči možnost drsanja krila v primeru dviga (dihanja) parketa, predvsem pri klasičnem parketu ali ladijskem podu.
To velja za oba primera montaže vrat - s pragom in brez. In če prag je, je zopet staro pravilo - ne sme biti nižji od "dveh svinčnikov", torej cca 15mm.
Še zanimivost: svinčnik je prav tako odločilen pri izdelavi kril, tako vratnih, kakor tudi okenskih, skupna reža, levo in desno je za "en svinčnik"

Nazadnje urejeno: