Sem na pop tv zasledil nase vinarje. Pa vidim da ene serije delajo v cca 7000 flasah... se to splaca kupovati oz. ali z leti pridobi na ceni? No,ce ne... se zmer se ga lahko spije
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Treba ločit od kje pride do cenovne razlike med nekim normalnim (visokokakovostnim vinom) in pa cenjenim arhivskim vinom.
Nekako 95% arhivski vin ima ceno zaradi "brandname" in so tako visoko cenjena že ob izdaji (načeloma na ceno vpliva kvaliteta letnika in vinar ki ga pridela, če je summa doba ima vino dobro ceno). Staranje takega vina ne viša cene zaradi tega ker bi vino dobivalo na kvaliteti ampak ker pridobiva na redkosti.
Skratka neko X vino letnik 1975 ni danes 3x dražje kot leta 1990 ker je toliko boljše (najbrž ni, oz. je slabše) ampak ker se je zgodila deflacija (kvantiteta vina se je znižala (popila) napram povpraševanju).
Torej vino kot investicija ni da kupiš neko redko vino kar tako, ampak da kupiš neko redko vino ki bo postalo še bolj redko in bo imelo večje ali enako povpraševanje. Za povpraševanje je v prvi vrsti pomemben brand, ker še tako vrhunsko vino če ni brandname ne bo nikoli dobilo visoko ceno, oz. mogoče bo, ampak taka investicija je tvegana. Tako da s stališča naložbe je najbolj varno kupiti že dobro cenjeno arhivsko vino, investirat denar v vinsko vitrino ali pa dobro klet za staranje in potem čakat da se cene na trgu obrnejo.
Poleg vina velja enako za arhivske viskije. Mogoče so za investicijo še bolj primerni ker so cene na liter precej višje, pokvarijo se skoraj ne in ne potrebujejo posebnih režimov hranjenja.
Citat:
Uporabnik pleXwriter pravi:
Čeprou viski bo tko edino starejši, okus v flaši zdele al pa čez 20 let bo pa isti, fora je staran v sodu ne pa u flaš.