Vikanje nadrejenega znanca

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Pozdravljen, alter!

Z namenom, da ugotovim, ali se je kdo znašel v podobni situaciji, odpiram tole malce bolj sociološko temo. Dobrodošli z odgovori. :)

A se zaposli pri B-ju. Med njima je zgolj nekaj let razlike. A pozna B-ja že od malega, saj oba živita v manjšem mestu. Nekajkrat sta se pogovarjala, sicer pa nikoli nista imela posebnih stikov. Ob nastopu zaposlitve A samoumevno izjavi, naj ga B tika, B pa mu nakaže, naj ga A raje vika. A nalogo sprejme, saj mu je B nadrejeni, po funkciji pa je direktor podjetja, ga pa vikanje B-ja malenkost ovira pri komunikaciji zaradi zgoraj navedenih razlogov.

Svetujte A-ju, kako naj ravna v opisani situaciji. Ali glede na dane okoliščine priporočate A-ju, da B-ja naziva z "gospod direktor"? Kako bi sami ravnali, če bi se znašli v vlogi A-ja in B-ja?

• Všeč mi je
Reactions: marc

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.687
113
še v SLO - ampak komaj
A resno sprašuješ?

Šef je jasno povedal, da sta na “vi” - kaj se ima potem še za razpravljati!?

Če pa ja za A taka situacija nesprejemljiva - direkt do kadrovske in oddati odpoved in oditi svojo pot.

• Všeč mi je
Reactions: Numy

erikson

Guru
25. avg 2007
22.690
6.456
113
Saj ni kaj svetovati. Služba je služba, družba je družba. Če B tako želi, se jih pač vika.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.100
6.937
113
pri taščici
Ce je taka zelja, mu jo izpolni.
Prej ali slej pa se bista nsjbrz tikala, vsaj takrat ko bista na 4oci. Razen ce je sef res tako "nsduvan".
Priznam pa, da sam nimam veliko takih znancev. Sem v podobni zagati. Z vodjo sole se poznava 4 leta. Do nje sem prisel kot stars otroka v vrtcu, ki ni v sklopu sole. Skoraj takoj na zacetku sva bila na ti. Od mene je starejsa dobro desetletje. Rad bi pa se navadil da bi jo v "javnosti" (pred drugimi starsi, sedsj ko ima moje otroke cez, vikal. Pa hudic kot zakleto se velikokrat spozabim. Pa isto se mi je zacelo dogajat z novim ravnataljem s katerim se poznava manj kot eno leto. Ne vem zakaj se mi zdi nekako bolj logicno da bi nadrejene vikal.
Mogoce zaradi izkusnje ( ucitelja) iz srednje sole, ko nas je vsa tri leta pri praksi na poklicni soli vikal in nam tudi nekako lepo razlozil to takrat. Sicer se nam je to zdelo takrat orto trapasto {sploh zato ker mislim da nas takrat noben drug ucitelj ni vikal) , sedaj pa ...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.379
5.655
113
1) ko si v strogem poslovnem odnosu......strogo VIKAJ!

2) Ko si v zasebnem....privat....whatever...VIKAJ ŠE STROGO NA KVADRAT....ko mu ebe mater hohštaplersko naj mu bo nerodno v "njegovem" sproščenem okolju ;)

P. S. : preziram take "hochštaplerske" peesde :zaljubljen: :) ČE hoče bit strogo high naj bo tako tudi kadar ne rabi bit..pa če mu je še tako nerodno ;)

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.606
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Sem bil v podobni situaciji. Sva bila z delodajalcem na ti že od malih nog, ko sem se pa zaposlil pri njem pa izjavi, da ga pred strankami vikam.
Sem vedno našel "zaposlitev", da nisem komuniciral z njim pred stranko. Ni trajalo dolgo in sem šel drugam, kjer smo se že prvi dan zmenili,
da smo na ti. Pa so bile razlike v letih kar precejšnje. Enako sedaj. Kolektiv 20+ zaposlenih in smo vsi na ti. Je pa jasno, da poteka komunikacija
pred stranko drugače kot pa za šankom. Ampak smo še vedno na ti.

Drugače pa zgornji nasvet. Tudi na cesti in za šankom ga strogo vikaj, pa maj mu dojadi. Tako boš hitro videl pri čem si.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Obstaja kodeks hierarhije, ki nam je vgrajen. Skozi vzgojo, seveda. Še ni tako dolgo nazaj, ko se je starše vikalo ...

V profesionalnem svetu (ali poslovnem če tako hočete) se nadrejene vika. Običajno so nadrejeni starejši, ni pa nujno. Običajno starejši predlaga, da bi šla na "Ti", mlajši nima te pravice, četudi je nadrejen. Če sta dva ohranila vikanje vsaj pol leta, se potem precej težko navadita na "Ti" , četudi sta enakovredna pri delu.

Pri poslu (resni del življenja) je pa tako : če mi npr. naročnik takoj na začetku predlaga da bi se tikala, pobegnem takoj iz posla ven - ker bom zagotovo pušnil. Ta tip je namreč prevzeten svobodnjak.

Nič ni narobe, če se vikamo. Na ta način ohranimo spoštljivo distanco in jo je mnogo težje predreti kot pa če bi se tikali. V privat življenju je pa stvar dogovora. Vendar povratka nazaj ni - ostane samo še prezir. Zato je treba biti pri tem vsem skupaj precej moder in previden.

Nazadnje uredil moderator:

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
693
51
28
...pa pazi na pravilno/poplno vikanje: “boste naredili” in ne “boste naredu”

• Všeč mi je
Reactions: vogel

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
Kdor ima probleme z vikanjem, naj najprej pri sebi poštima? Zanimivo, kako je vedno tisti čuden, ki to ohranja. To je tako spotoma, da ne trpi ne vsebina pogovora, ne vzdušje, če seveda sta oba kolikor toliko na "ti" z osnovnim bontonom.

kelih

Fizikalc
17. jan 2008
374
36
28
Sami high society, zanimivo da imamo vikanje samo slovenci ter ostali zaplankani narodi na svoj način..

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
739
112
43
V poslu vikam vse, tudi tiste, ki so krepko mlajši razen, če izrecno ne dorečemo, da se tikamo. Nikoli pa ne naredim tega, da bi človeka najprej vikal, nato pa brez dogovora prešel na tikanje. Vikanje v poslu je koristno zaradi ohranjanja zdrave "distance" in zato mnogo težje pride do ohlapnega dojemanja medsebojnih obveznosti.

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
ma je zgolj nekaj let razlike. A pozna B-ja že od malega, saj oba živita v manjšem mestu. Nekajkrat sta se pogovarjala, sicer pa nikoli nista imela posebnih stikov. Ob nastopu zaposlitve A samoumevno izjavi, naj ga B tika, B pa mu nakaže, naj ga A raje vika. A nalogo sprejme, saj mu je B nadrejeni, po funkciji pa je direktor podjetja, ga pa vikanje B-ja malenkost ovira pri komunikaciji zaradi zgoraj navedenih razlogov.

Svetujte A-ju, kako naj ravna v opisani situaciji. Ali glede na dane okoliščine priporočate A-ju, da B-ja naziva z "gospod direktor"? Kako bi sami ravnali, če bi se znašli v vlogi A-ja in B-ja?

Poslovni bonton veleva, da vikanje/tikanje lahko predlaga zgolj nadrejeni podrejenemu (in nikakor ne obratno). Oseba A je s svojim predlogom samo pokazala, da ne pozna pravil poslovnega bontona ... :oops:
Pravica podrejenega je tudi, da če npr. nadrejeni predlaga tikanje, podrejeni se pa s tem ne strinja, da to pove - v tem primeru nadrejeni mora spoštovati željo.

Na sestankih, še posebej, če so prisotni zunanji, je obvezno naslavljanje "gospod direktor", in vikanje, in to ne glede na to, če se drugače tikajo.

Če ga to moti, se večinoma vedno lahko ogovori direktorja tako, da se izogneš vikanju.

Pri nas se večinoma tikamo, tudi z "generalnim direktorjem", na sestankih pa strogo naslavljanje z "direktor" ipd.

Pa če se tvoji osebi A zdi še tako neumno. Danes ljudje itak nimajo pojma o poslovnem bontonu ... :mad:

• Všeč mi je
Reactions: Numy in Tommy17

bratusm

Fizikalc
29. jan 2014
615
38
28
Jaz direktorja, ki ga poznam dobesedno iz vrtca, vikam. V službi...
Na obisku (pri nas ali pri njih) pa se tikava...
Služba je služba, družba je družba, kot je že erikson napisal...
Mene ne moti, njega pa vsake tol'ko ja. Pa sem mu razložil, zakaj in kako, predvsem v odnosu do partnerjev...

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
V službi - zgolj med sodelavci - je vikanje popolnoma nepotrebno. Vsi delate za eno podjetje, posredno za enak cilj (uspešnost podjetja)
Tvoj direktor je izgleda debil, ki ne zna drugače vzpostavit avtorizacijskih mehanizmov. S tikanjem bi celo lažje vodil kolektiv.

Drugo je če je mešan krog - recimo sestanki pri stranki - tam je potreben bolj zadrgnjen odnos.

bratusm

Fizikalc
29. jan 2014
615
38
28
V službi - zgolj med sodelavci - je vikanje popolnoma nepotrebno. Vsi delate za eno podjetje, posredno za enak cilj (uspešnost podjetja)
Tvoj direktor je izgleda debil, ki ne zna drugače vzpostavit avtorizacijskih mehanizmov. S tikanjem bi celo lažje vodil kolektiv.

Drugo je če je mešan krog - recimo sestanki pri stranki - tam je potreben bolj zadrgnjen odnos.

Moj direktor je bil, preden sem šel k njemu v službo, moj najboljši prijatelj. Res...
Sedaj pa, ne glede na vikanje v službi, kar jaz do zunanjih partnerjev podpiram, sva tudi prijateljstvo dala malo "na stran"...
Tak pač je...

bratusm

Fizikalc
29. jan 2014
615
38
28
Iz mojih izkušenj, kaj je lepšega: "Se vam opravičujem, samo to kar ste povedali, žal pri nas (Slovenija) ne gre. Vem da ste mislili najboljše, mogoče pa bi bilo super, če ne bi mislili samo nase, ampak tudi na vse ostale."

Zdaj pa daj to v tikanje: "Idi v 3 PM, 'mti blesavo, a ti ni nič jasno..."

Kaj je boljše? :cool:

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N