Veteranov iz leta v leto več v Sloveniji

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Citat:
Drug primer: moja mama je od leta 1943 do 45 delovala na svojem področju kakor aktivist OF, nikoli ni bila v nobenem spopadu in je kljub temu brez težav uveljavila vse ugodnosti, ki gredo partizanom. Ji pripadajo, ali ne?

Vsekakor prej kot nekomu, ki je jajca praskal v bazi 20 in imel room service, pet kuharjev, tri tajnice itd...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.410
7.522
113
Ce se ne motim imajo vsi, ki so bili del MSNZ pravico do statusa veterana in je jasno kaj so poceli. In nihce ni bil kurircek ki bi se v osnovno solo hodil. Pisal sem o tem da je z naso osamosvojitveno vojno nemogoce primerjati drugo svetovno vojno. In bodiva realna - nima smisla podeljevati statuse veterana folku ki je v teh desetih dneh kaj skuhal za vojsko ali pa dal na voljo posteljo za kakega TO-jevca. Da so pa med drugo vojno nekateri po vec mesecev skrivali partizane je pa nekaj cisto drugega.

Glede drugega dela oz tvoje mame. Aktivist OF bi lahko pomenilo marsikaj. Ce je med vojno delovala kot support bojnim enotam potem si to zasluzi. Ce je pa po mestu trosila revolucionarne letake in organizirala ljudske zbore kjer so vzklikali partiji, titu in stalinu potem pa ji je ta status pripadal do leta 91 ko smo se odlocili da ne zelimo vec ziveti v sistemu za katerega je ona agitirala med drugo svetovno vojno. To je cist vprasanje tega ali je pomagala partizanom ali pa bila politicni aktivist OF.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Ups, Apollo8!
Tale tvoj drugi del je zanimiv in morda celo pravilen, vendar niti najmanj v skladu z dejstvi.
Nič se ni spremenilo od leta 45 do danes, le nekaj let je bilo krajšega zatišja, celo več, prav včeraj so nam razložili, da je Slovenska država nastala v Kočevju leta 43. In verjetno veš, da je bilo tudi med tistimi v hosti kar nekaj takšnih, ki niso niti enkrat ustrelili, prav tako je bilo med aktivisti v Ljubljani veliko takšnih, ki so tudi streljali.
Ker pa je naša polpretekla zgodovina izmaličena do neprepoznavnosti, je tudi posploševanje (ali pa konkretiziranje primerov) popolnoma nemogoče.

Enako se sedaj že dogaja z osamosvojitvenim časom in tisti, ki se ga zelo dobro spominjamo smo včasih več kakor začudeni nad interpretacijami posameznih dogodkov.

Pa pustiva to kaj je kdo naredil, kdaj in kako, oziroma če je sploh kaj naredil. Za takšne odločitve so pred letom 91 in po njem obstajali določeni mehanizmi (ne)priznanja in mimogrede, tudi mene je eden od 'nosačev sendvičev' želel za pričo pri uveljavljanju statusa, pa sem ga zavrnil. Menda je ta status kasneje vseeno dobil, vendar brez mojega podpisa.

LP

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.410
7.522
113
Sam si me vprasal kaj menim in jaz sem ti napisal kaj menim. Mislim da je iz mojega posta jasno razvidno da sem mnenja da ce je bila tvoja mama kot aktivistka support bojnim enotam (kot kuharica, kurirka, bolnicarka, itd) potem si ta status zasluzi. Ce je bila pa aktivistka v politicnem smislu potem pa pa si je ta status zasluzila do leta 91 potem pa ne vec. Ne vem kje vidis posplosevanje - ti sam in ona vesta kaj je ali ni pocela...in glede na to kaj je pocela si lahko razlozis ali ji po mojem mnenju tak status pripada ali ne.

emirATes

Pripravnik
9. apr 2012
159
7
18
Sem bil kot član TO udeležen v vojni '91, vendar nimam statusa veterana, ker se mi ni dalo hebat z debeluharco na občini v Mostah. Mislim pa, da bi morali status veterana podeliti vsakemu, ki se je odzval na mobilizacijo. tisto s pričami se mi zdi nekoliko žaljivo, no. Saj so imeli evidence izdanih potrdil o udeležbi.
Privilegijev pa menda po ZUJFu ni kaj dosti ostalo, morda poklon na britofu, ko se stegneš.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.410
7.522
113
Menim da bi se te stvari morale urejati preko poročil poveljujočih v posameznih akcijah. Tam je jasno navedeno kje je kdo bil zraven. Pogledas in podelis statuse. Ker npr. policija je bojno delovala na območju cele RS...pa vsi vemo da je cel kup tajnic in inspektorjev ki so bili v bunkerju sredi ljubljane. Pa razumem da je poveljstvo v bunkerju. Ampak je treba bit strikten kdo je bil del vojne kdo je pa po nakljucju bil nekje zaposlen...to je podobno kot z deljenjem beneficirane delovne dobe...ko so jo vse tajnice imele pa niso mele nic kaj bolj stresnega dela od tajnice na obcini npr.

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.207
724
113
Citat:
Uporabnik emirATes pravi:
Sem bil kot član TO udeležen v vojni '91, vendar nimam statusa veterana, ker se mi ni dalo hebat z debeluharco na občini v Mostah. Mislim pa, da bi morali status veterana podeliti vsakemu, ki se je odzval na mobilizacijo. tisto s pričami se mi zdi nekoliko žaljivo, no. Saj so imeli evidence izdanih potrdil o udeležbi.
Privilegijev pa menda po ZUJFu ni kaj dosti ostalo, morda poklon na britofu, ko se stegneš.

Ja ves kolk so velike evidence za 60k folka?
wink-1.gif
Ja, se strinjam. Cista svinjarija tole dodeljevanje statusa. Takrat ko so nas nucal smo bli dobr, pol se pa ne da lepo it po evidenci in avtomatsko dodelit statusa veterana in poslat po posti. Na isti naslov kot ga imam kot vojni obveznik. Tko je blo pa treba it tja pa fehtat ko klosar. Privilegiji pa pac padajo z stevilom upravicencev.

Zdej samo se to cakam da uvedejo se kategorijo "zrtve vojne". Do statusa bi bili upraviceni vsi ki so dobili v soli samo eno rezino dravske salame namesto dveh. So ble pac blokade in pomankanje ...