Veteranov iz leta v leto več v Sloveniji

Zetor

Pripravnik
6. apr 2010
451
2
16
Sem veteran ,tam sem bil vse dni ko se je nekaj dogajalo, srcno mi je zal vsake sekunde in bog naj mi odpusti greh da sem tam bil za to kar sedaj imamo.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.209
3.572
113
Marlbor
Zdaj, ko se jih je že tolko nabralo, se jim lahko kak davek podturi ...

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Martinčkarjem
hysterical-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Zetor pravi:
Sem veteran ,tam sem bil vse dni ko se je nekaj dogajalo, srcno mi je zal vsake sekunde in bog naj mi odpusti greh da sem tam bil za to kar sedaj imamo.
Imam priznan status veterana od 23.08.1990, do 25.10.1991. To pomeni nekaj mesecev MSNZ, nato pa TO do odhoda JA.
Do začetka letošnjega leta sem imel plačano dodatno zavarovanje, ki pa se mi je zaradi višine dohodkov ukinilo in ga sedaj plačujem sam.
Pravico do 14-dnevnega zdravilišča na vsaki dve leti nisem nikoli izkoristil (lahko bi).

Kljub temu pa bi vse kar sem delal v tistih 15 mesecih naredil še enkrat.
Moj razlog za takratno udeležbo ni bil v nobenem delu vezan na pričakovanja o materialnih koristih osamosvojitve, temveč izključno na patriotizmu.

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.207
724
113
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
Uporabnik Zetor pravi:
Imam priznan status veterana od 23.08.1990, do 25.10.1991. To pomeni nekaj mesecev MSNZ, nato pa TO do odhoda JA.
Do začetka letošnjega leta sem imel plačano dodatno zavarovanje, ki pa se mi je zaradi višine dohodkov ukinilo in ga sedaj plačujem sam.
Pravico do 14-dnevnega zdravilišča na vsaki dve leti nisem nikoli izkoristil (lahko bi).

Kljub temu pa bi vse kar sem delal v tistih 15 mesecih naredil še enkrat.
Moj razlog za takratno udeležbo ni bil v nobenem delu vezan na pričakovanja o materialnih koristih osamosvojitve, temveč izključno na patriotizmu.

hysterical-1.gif

Nc ne bos danes vec naredu ... patrija je mrtva, zato lahko svoj patriotizem lahko kar pospravis nazaj v predal ... lahko pa kar svojo celo placo nakazes drzavi, iz same ljubezni ... sam pa crknes ...

Zal, to je realnost. Danes smo manj drzava in neodvisni kot kadarkoli v zadnjih 70 letih. Hvala bogu da nisem izgubil glave za prazen nic.

D_K

Guru
24. sep 2007
3.078
852
113
To pomeni da imamo z dodatnimi zavarovanji mesečno "stroškov" ?:

60.960 * 28€ = 1.706.880€

To je na grobo... in scenarij če imajo dodatno zava. plačano vsi.

Nazadnje urejeno:

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Sam pa nisem nikoli uveljavljal statusa veterana, pa sem bil popoldan na šihtu, ponoči pa na straži po 4ure vse dni. Na šihtu so nas pa gonli, ker je primankovalo delavcev, ki so pač bili vpoklicani. Še kar nekaj časa po končani 10 dnevni vojni smo morali nadomeščat " partizane", ki pa niso imeli več nobene vloge. Zato ne razumem, zakaj bi meli neke privilegije.Je pa res, da je še ogromno borcev II svet .vojne, vsaj na SPIZU, baje rojenih po vojni.
Bi pa resnično morali malo bolje poskrbeti za svojce padlih za domovino.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
sam si status moram še uredit... tisto za toplice sploh nisem vedel...
Drugač pa , šel bi še enkrat, edino ZSMS-jovce kateri so nasprotovali osamosvojitvi bi bilo treba popucat, pa lustracijo naredit ,pa bi bilo danes čisto drugače kot je, ne pa da smo po BDP že za vsem izza železne zavese...pa še slabše bo....

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
sam si status moram še uredit... tisto za toplice sploh nisem vedel...
Drugač pa , šel bi še enkrat, edino ZSMS-jovce kateri so nasprotovali osamosvojitvi bi bilo treba popucat , pa lustracijo naredit ,pa bi bilo danes čisto drugače kot je, ne pa da smo po BDP že za vsem izza železne zavese...pa še slabše bo....
že vidim novo temo čez 20 let kdo je bil za osamosvojite in kdo proti... oziroma tema za čas ko bodo zadnji partizani, belogardisti pomrli...

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
tisti, ki so bili takrat osnovnošolci zaenkrat ne morejo dobiti statusa
tongue-1.gif
čeprav ga že očitno zdej lahko dobi vsak.

koliko

Guru
21. avg 2007
4.429
2.521
113
SV SLO
Citat:
Uporabnik bigMIKE pravi:
http://www.regionalobala.si/novica/veteranov-je-vse-vec

leta 1999 jih je bilo 8.626, leta 2013 jih je že 60.961... kakšne privilegije pa majo, da je takov povpraševanje po tem statusu. A zdej je že vsak k je v tistih cajtih Kacina poslušulohk veteran??

Kontrole nobene, revizije nobene. Klasična slovenska (ne)delujoča birokracija.

Saj borci ww2 in NOB še vedno prihajajo ven iz gozdov in zahtevajo ugodnosti in privilegije. Pa je že 68 let od kar se je vse skupaj končalo. Slovenija pač.

warpaint

Pripravnik
6. jul 2011
198
1
18
Nord
Če bi mene kdo vprašal... vsem tistim, ki so bili dejansko udeleženi v bojih (beri: so pokali, je bilo pokano po njih) bi pustil ugodnosti, kot jih imajo (niti ne vem kaj vse imajo, ampak ok), vsem ostalim pa značko in "hvala lepa". Itak so se naizkoriščali v teh letih. Ker sicer očitno ne bo konca z novimi in novimi veterani.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Morda je prav, da nekatere zadeve okrog 'veteranov' nekoliko razčistimo:
- v tej kategoriji so tako, kakor udeleženci osamosvojitve tudi udeleženci v drugi svetovni vojni, pa ne samo partizani, tudi vsi, ki so imeli tako imenovane 'borčevske izkaznice' (člani ZZB NOV),
- zahtevek za priznanje statusa "Veteran" je bil časovno omejen na konec februarja leta 2000.
- takrat se za ugodnosti še niti ni vedelo (ali pa jaz in moja mama, ki ima 'borčevski' status) nisva vedela.
- po mojem spominu je bilo priznanih veteranov iz obeh vojn do konca februarja 2000 manj kakor 20.000, po posameznih udeležencih pa je bilo približno dve tretjini tistih iz osamosvojitve. (poudarjam, to je po mojem spominu!)
- kdaj se je možnost za priznanje statusa zopet odprlo, ne vem in sem ob podatku o 60.000 enako ogorčen kakor avtor teme.

Toliko z moje strani, v upanju na konstruktivnost dialoga (če ta bo)

LP

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.817
555
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
tisti, ki so bili takrat osnovnošolci zaenkrat ne morejo dobiti statusa
tongue-1.gif
čeprav ga že očitno zdej lahko dobi vsak.

Kaj pa če je bil mali recimo kurir ali pa je nosil hrano ali [vstavi poljubno] nekako je upravičen do statusa?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.410
7.522
113
Vojna leta 91 je bila prekratka da bi se pogovarjali o nekih kurirckih itd... Po tej logiki bi lahko status veterana dobile vse gospodinje, ki so npr. futrale policiste ki so strazili barikade. Sej konec koncev so one poskrbele za prehrano nasih oborozen sil in posledicno bi lahko bile upravicene do statusa veterana.

V glavnem status si zasluzijo pripadniki TO in policije ter vse osebe, ki so bile tako ali drugace udelezene v bojnih akcijah (npr. usluzbenec zeleznice, ki je sredi obstreljevanja premaknil kompozicijo vagonov po navodilu poveljnika TO - gre za izmisljen primer). Tezko pa govorimo o tem, da bi status dobili civilisti ker enostavno ne verjamem, da bi se v roku 10 dni razvil neka organizirana dejavnost (kurircki itd)... po tej logiki so veterani tudi vsi, ki so pred vojno skrivali orozje za TO itd...

Pa raznim tajnicam z MNZ bi blo tud dobro pregledat njihovo udejstvovanje leta 91.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Hm, Apollo8:

Vojna, ki se jo priznava za 'vojno' je res trajala le 10 dni, priprave nanjo pa več kakor eno leto.
In kolikor vem, so določena priznanja dobili tudi tisti, za katere praviš, da so 'pred vojno skrivali orožje za TO'

Recimo kaj meniš o človeku, ki je več kakor 7 mesecev hranil v pritličju svoje hiše nekaj kamionov streliva in orožja, zgoraj pa so spali on in njegova družina? (resnični primer) Kolikor vem, je bil prestar za vpoklic, vendar je dobil enako priznanje kakor jaz, torej "Znak MSNZ 1990", kar je bilo leta 1992 najvišje priznanje te vrste.
Bi si on zaslužil status veterana, ali je naredil za osamosvojitev premalo?
Pa ne vem, če ga je zahteval in dobil, ker ga od slovesne podelitve naprej nisem več videl.

Drug primer: moja mama je od leta 1943 do 45 delovala na svojem področju kakor aktivist OF, nikoli ni bila v nobenem spopadu in je kljub temu brez težav uveljavila vse ugodnosti, ki gredo partizanom. Ji pripadajo, ali ne?

LP