http://www.rtvslo.si/gospodars...loveniji/352888Citat:
Inšpektorji zaradi umazanije zaprli 24 lokalov po Sloveniji
Nepravilnosti odkrite v več kot polovici pregledanih gostinskih obratih
5. december 2014 ob 20:28
Ljubljana - MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Umazanija, živila na straniščni školjki, plesen, prodaja ostankov hrane - vse to so v slovenskih gostinskih lokalih odkrili inšpektorji.
Pregledali so 1436 gostinskih obratov in v kar 60 odstotkih odkrili nepravilnosti, 24 gostincev pa je doletela tudi prepoved opravljanja dejavnosti.
"Žal smo v nekaterih primerih odkrili tako umazanijo - moram uporabiti kar ta izraz -, da je bilo potrebno izreči ukrep začasne prepovedi delovanja, dokler niso enostavno počistili," pojasnjuje Vida Čadonič Špelič, direktorica Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.
Inšpektorji za zdaj ne želijo razkriti imen gostincev, ki so jim začasno prepovedali obratovanje. Gre za posamezne primere, ki pa so nedopustni, pravi direktorica uprave za varno hrano.
"Zato najbrž ni potrebna niti posebna zakonodaja ne kakšen poseben strošek - potrebna je samo zdrava kmečka pamet ter odgovornost in spoštovanje svojih gostov, kajti najbolj osnovno je vzdrževanje, opreme, prostorov in osebne higiene, če želimo za nekoga hrano pripravljati in mu jo kasneje tudi prodati," dodaja.
Nasprotovanje inšpekcijskemu pregledovanju izvora hrane
V Obrtni zbornici se strinjajo, da so higienske razmere, ki so jih inšpektorji odkrili v nekaterih lokalih, nedopustne. A hkrati pa nasprotujejo inšpekcijskemu pregledovanju izvora hrane. Da nekateri niso znali pojasniti, od kod so živila v shrambah in hladilnikih, je bila namreč druga najpogostejša kršitev gostincev.
Gostinci pa opozarjajo, da inšpektorji komplicirajo tudi v primerih, kadar gostinici denimo sami izdelujejo njoke ali pa kupujejo solato od kmetov, v teh primerih pa zahtevane dokumentacije ali deklaracije ni mogoče imeti.
Zato zahtevajo čimprejšnji pogovor s pristojnim ministrom, na upravi za hrano pa so že napovedali, da bodo v prazničnem času nadzor nad gostilnami in restavracijami še poostrili.
A tu bodo inšpektorji in mediji ščitili prasce (v svinjaku živijo prasci in svinje)?
Imena na plan
Pravzaprav bi moralo biti gostincem v interesu, da se loči zrno od plev. Sami bi morali zahtevat javno objavo.
http://www.dnevnik.si/slovenija/strudelj-so-hladili-na-straniscni-skoljkiCitat:
V eni od gostiln, polni gostov, so sveže pečen jabolčni zavitek hladili na straniščni školjki, v drugi so s krožnikov pobrali ostanke hrane, jih zmleli in jih naslednji dan ponudili novim gostom. To sta dva najskrajnejša primera, na katera so naleteli inšpektorji za varno hrano.
dober tek