verige

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
nočem navadnih keten, rabim nekaj enostavnega za gor dol. pa sem našel ene spike, ki jim ima autocommerce in pa tekstilne, ki jih ima amzs.

ima kdo kake izkušnje s temi tekstilnimi? a si lahko sam pri šivilji anredim take, al v čem je kle fora.

gregor

Fizikalc
31. jul 2007
399
35
28
Dolina hmelja
Pa kaj boš s ketnami, pol alterja pravi, da ob teh zimah še zimskih gum ne rabiš?
evil.gif

ÖAMTC Schneekettentest 2008

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.575
4.494
113
49
Na sončni strani ALP
V vsakem primeru moraš nekaj dati gor in se pri tem "umazati"... Če pa se hočeš v snegu kam pripeljati, je pa drugo vprašanje.
Tu pa po moje nima smisla uporabljati kaj drugega kot "old fassion" ketne in ne neki "mumbo jumbo" iz textila?!
stupid-1.gif

Klasične ketne daš 2x na parkingu gor, da vidiš kako to gre, a onda može Miško vezanim očima...
smile-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
nazadnje sem dajal eno 45in gor..in obupal.

je pa res, da tudi sam tuhtam, a vzet nove letne, al zimske. ker k nam gor v lepem snegu brez verig sigurno ne prideš, vsaj ne s tem kar sedaj vozim. in je verjetno razlika v snegu med zimskimi in letnimi minimalna. kar se tiče mokrega, spolzkega in ledu pa tudi ne vidim nobene prednosti pri zimskih. v suhem, mrzlem pa z letnimi spustiš hitrost na omejitev pa mora it bp.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
in je verjetno razlika v snegu med zimskimi in letnimi minimalna. kar se tiče mokrega, spolzkega in ledu pa tudi ne vidim nobene prednosti pri zimskih. v suhem, mrzlem pa z letnimi spustiš hitrost na omejitev pa mora it bp.

Ti to resno?

Jst pri 2 cm snega v naših rovtah z letnimi ne pridem nič dalj kot do vznožja prvega klanca - navzdol (pa še to bolj počasi), potem pa ne gre več naprej. Z zimskimi pa pri 10 cm snega brez problema premagujem hribčke in dolince. Verig v življenju na svoj avto niti nisem natikal .. še povsod prilezel z zimskimi ali pa sploh nisem šel od doma (ker je bilo zunaj 30+ cm snega).

Za verige je pa tako; kovinske so še vedno najboljše in kakšne novejše z enostavnim sistemom namestitve daš na gumo v manj kot 3 min. Pomaga če so v avto kakšne rokavice in pa svetilka (če natikaš v temi).

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik softi pravi:

je pa res, da tudi sam tuhtam, a vzet nove letne, al zimske. ker k nam gor v lepem snegu brez verig sigurno ne prideš, vsaj ne s tem kar sedaj vozim. in je verjetno razlika v snegu med zimskimi in letnimi minimalna. kar se tiče mokrega, spolzkega in ledu pa tudi ne vidim nobene prednosti pri zimskih. v suhem, mrzlem pa z letnimi spustiš hitrost na omejitev pa mora it bp.

ti si pa res smesen
aplauz.gif

razlika me d letnimi in zimskimi je ogromna ,najbolj ocitna v snegu, na ledu precej manj .

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Pol si pa ti pravi domači mojster in rokodelec. Ti gre posel od rok kot smola od riti.
5 min nimaš kaj delat za montažo ene ketne. Jaz v 5 minutah naštimam obe.
Kaj ko bi ti enkrat za probo nataknil ketne doma pred ali v garaži na toplem in suhem, da se ne bi pozimi v snegu nekje na cesti učil in oviral promet? Kaj pravš?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
z novimi zimskimi so šibali gor. jaz sem z letnimi 2mm profila obstal. za plugom sme prišel gor za šalo. dol je bila prpa.

ok. torej zimske gume.

zdej pa a ostat na 225/55/17 al it na 205/60/15 oz 215/65/15 kar je v homo. pa nabavit še jeklene feltne.

17 mam od 150 pa do 175. michelin 225. 15 pa so pod 100, feltne do 40 kos. cenovno ja, kaj pa ostalo?

v več kot mio prevoženih sme imel na avtu natanko dvakrat zimske gume.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
doma ni blo časa in potrebe.
Ja vidmo, da res ni blo potrebe, ker si 3/4 ure natikal ketne, pa nič nataknu.
Če si tako nespreten, se uči najprej na rezervnem kolesu al pa kolo stakni dol in vežbaj. Seveda, če znaš kolo odšraufat.
Isusek kakšni levaki, še moja žena zna v 15 ih minutah namontirat ketne.....

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
glej.

ketne so samo za okras v avtu. nataknit jih ni šlo nikakor. snega je bilo 30cm, pa še 10 ga je zapadl v času strokovne montaže.

prejšnej sem an prejšni avto enkrat montiral doma, te nisme nikoli, ker nisem videl potrebe. me je pa azdel k sem najmanj rabu. in ker ne bi bil levak rad, zdej gledam, d abi anbavil rud confort ali spiders spikes verige. sam ni dinar, ker subvencije zamujajo.

bom pa probal tole kravo spravt smao z zimskim gumam čez zimo, upam, d arata. če ne, bom pšočas razmišljal o nakupu konja. subvencije so.

kaka se pa kaj napoveduje zima. da vem kako ne bo.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik softi pravi:

Ma ne nakladaj.

Jaz sem pred leti prišel do smučišča z MB 190 z novimi zimskimi gumami brez problema, medtem ko so imeli nekateri na prvih kolesih ketne.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ne moreš primerjat avta s prednjim pogonom v rokah povprečneža in tebe v meci z zadnjim pogonom in tvojim egom v prtljažniku. tako opremljen bi grizel na triglav.

zdej pa ne spamaj.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
z novimi zimskimi so šibali gor. jaz sem z letnimi 2mm profila obstal. za plugom sme prišel gor za šalo. dol je bila prpa.

ok. torej zimske gume.

zdej pa a ostat na 225/55/17 al it na 205/60/15 oz 215/65/15 kar je v homo. pa nabavit še jeklene feltne.

17 mam od 150 pa do 175. michelin 225. 15 pa so pod 100, feltne do 40 kos. cenovno ja, kaj pa ostalo?

v več kot mio prevoženih sme imel na avtu natanko dvakrat zimske gume.

Zimske na svoja platišča, pa na 205/60/15 imaš čisto dovolj .. če je opcija bi še 195/65/15 priporočal (najcenejša dimenzija). Če imaš denar in če ne voziš ravno počasi izbiraj med Goodyear Ultra Grip 7+, Continental 830 ali pa Dunlop 3D, cene so tam tam in gume napram letnim niti niso toliko slabše.

Pozimi zimske gume že zaradi občutka .. pa če jih takoj po zadnjem snegu (februar) dol daš.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
ketne so samo za okras v avtu. nataknit jih ni šlo nikakor. snega je bilo 30cm, pa še 10 ga je zapadl v času strokovne montaže.
Ne boš verjel, ampak ketne se montirajo takrat ko je potreba. Do takrat so pa res samo okras v avtu. Ravno tako je za okras v avtu tudi prva pomoč in trikotnik, ampak samo do takrat ko to potrebuješ.
In ti si pravi Kljukec, ko praviš, da keten nisi prej nikoli montiral, ker pač nisi videl potrebe. Izkazalo se je, da je potreba bila, saj pojma nimaš kako se ketne natika.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.575
4.494
113
49
Na sončni strani ALP
Sam imam "dokaj" dobre zimske gume, ker po zimi vsak dan lazit na 630m višine ni ravno mačji kašel. Ketne pa grejo iz avta
šele pozno pomladi in romajo nazaj v avto pozno jeseni. Nikoli ne veš kdaj te preseneti 50cm++ snega. Brez keten v teh pogojih
ne bi priplužil domov. Pa tudi na neke fensi-šmensi ketne pozabi. Tist je za takrat, ko je na cesti 1 cm snega in še to po ravnem.
Pa bog ne daj, da je treba takrat bremzat in speljevati, ker ti bo isti trenutek potrgalo vse iz koles. Enako so bili uni zeleni gumjasti
paseki z jeklenimi čepki. Po ravnem je šlo, tam ko pa jih najbolj rabiš, pa je letelo vse okoli... Z navadnimi ketnami tudi ne
poškoduješ felten toliko, da bi se zaradi tega bal. Je pa vseeno boljše prit na cilj kot pa sploh ne...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
v homo ni 195..sem pa 195 ravno prodal naprej, a denar še nisme dobil. bi bilo za tvegat na cesti in jih vzet nazaj. to bo najcenej. sma se bojim, da če bo gledal opremo, bo gledal tut dimenzijo.

ug7+ je v 15 izbira, v 17 jih ni. vozim ne hudo hitro, sam sta v avtu otrok in kinder jajc, februarja pa dva otroka.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
tiste rud sem testiral. videl kako deluje. zadeva je špica. sploh ko te ustavi na klancu, kjer je navadne ketne muka gor dajat, avto mogoče še celo dol leze. to hitr natkneš in prtisneš gas. v mestu jih gor natakne in adijo pamet. potrgal jih ni in dvomim, da bi jih. vseeno so to vwerige za mercedes krvatarje.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
pa je to isto kot ug7 ali kot ug7+. baje je ta + zelo pomemben

SPAM
vse videl, vse piše. zavod mi pismenosti še ni vzel.
hvala brojko, baš si car.