Varilni apara

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ne vem, zato ne bom nič pomagal,le pisker pristavil: Če kdo ve za kak ugoden rabljen aparat, dovolj je tudi za elektrode do 2,5 kvadrat naj pove. svojega Home-made sem namreč skuril.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Hja, z davkom je to 260 +€. Za hobi precej, sploh sedaj, ko sem na nuli. V bistvu jaz aparat rabim za malenkosti, za narest kakšen nosulc ali kaj skupaj spikat, če je treba grem lahko potem h žlahti na CO2 zavarit. Tisti moj je bil klasika, doma navit trafo, le ob gradnji sem ga preteral in je šlo navitje. Če bom imel šanse, ga bom previl, drugače pa kaj rabljenega ubodem. Tudi skurjen inverter je opcija, da ga potem skupaj spravim. NPR varex 140 se dobi za 40 €, pa je še to visoka cena, glede na to da je nov nekaj čez 60€.

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Raje počakaj in kupi kaj dobrega, ti kitajski inverterji so bolj tako tako. Je pa z inverterjem poezija varit jadran. Prejšnji teden smo glih nekaj pikali skupaj pa je kolega prinesel malega Froniusa 120A velikosti A5 formata in nisem mogel verjet kako stabilen oblok je bil. Sam imam doma poleg co2 tudi trafo ampak z tistim ni šans da tako zavariš. Razlika med njima je da je inverter usmernik, ti navadni varexi pa to sranje pa samo trafo. Za dobro varjenje pa rabiš enosmerno napetost.

ČE že kopujete rabljene trafote so najboljši stari varstroji 25+ let stari, tam je komplet bakreno navitje, pa tehta tudi verjetno 40kg. Narejeno da preživi človeka.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Dobro, tudi z izmeničnim se da dokaj dobro variti, sem pa že enkrat, preden sem svojega skuril, iskal primerne diode. Npr na bolhi včasih najdeš 100 in več amperske za par evrov, pa se aparat hitro predela
smile-1.gif

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Citat:
Uporabnik Mathew pravi:
ČE že kopujete rabljene trafote so najboljši stari varstroji 25+ let stari, tam je komplet bakreno navitje, pa tehta tudi verjetno 40kg. Narejeno da preživi človeka.

Bo kar držalo
zmaga.gif
.

Sem dal starega Varexa že najmanj 5 krat v penzijo v magacin, pa sem ga na koncu ravno tolikokrat tudi nazaj privlekel. Težek in štorast je kot hudič, var je pa (za domačo uporabo, z Jadranom) daleč lepši od vsakega inverterskega.

Za referenco : že 20 let delam večinoma po TIG postopku.

bgdog

Zelenc'
9. sep 2008
3
0
1
A če na njem ne piše Varstroj,Fronius, Electro Maschinen je pa hobi. Test je bil dvourno varjenje Hardoxa 450 z 3.25EVB60. (brez čik pavze)

pepy

Pripravnik
3. jan 2008
91
0
6
danes ni problem, ker so elektrode narejene za imenični in enosmerni tok.
sam če je mal boljši aparat ,je bolje variti z elektrodo 2ali 2,5 evb50 . jadran drži tako tako.
sam ga sploh ne vporabljam.

bgdog

Zelenc'
9. sep 2008
3
0
1
Stojim za tabo.Jadran je za "hobije" al pa za kej za prheftat. Konstrukcijska jekla se varijo striktno z EVB.

za ostale : če ne znate vžgat elektrode (kupi rutelen)

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ajde, vprašanje laika - ne se smejat. Varit "znam" kolikor sem se sam na učil z elektrodami ali pa s CO2 aparatom. Še vedno mi ni jasno kaj pomeni mig, mag, tig pa še kaj. Ampak bolj kot to me zanima katere elektrode in po možnosti kje kupiti, za domačo uporabo in za laika. Sicer se mi dosedaj ni še nič razpadlo, le vari so večkrat "grdi". Do pred kratkim je zame elektroda bila elektroda, no spoznal sem "jadranke", ki sem jih tudi največ uporabljal. Načeloma mi je šlo, le pri "rabljen" je dostikrat vžig problem. Potem sem kupil ene x, in mislim da so bile ravno rutilen ali kako se napiše, sice barve "žlindra". Kaj je pa EVB - proizvajalec, tip,kaj tretjega.

Če ima kdo čas, naj malo napiše, sem prepričan da bo več uporabnikov kaj novega zvedelo.

pepy

Pripravnik
3. jan 2008
91
0
6
mig mag je postopek varjenja ,ko se vari s pištolo iz katere priteče žica in se vari v zaščiti plina (mešanica co2 in argon_železo:čisti argon nerjaveče jeklo)in pa z žico, ki vsebuje v sredini žlindro brez zaščite plina.
tig je varjenje materjala s posebnim aparatom. uporablja se posebno volframovo elektrodo, katera samo vspostavlja oblok in tali varjene.potrebno je dodajati materjal. za privaritev materjala.plin ki ščiti oblok pred oksidacijo je argon
še mal o elektrodah
jadran se vporablja tam, kjer zvar nima prevelikih obremenitev,je mehak se ga da na lahko obrusit
EVB 50 je elektroda za velike obremenitve zvara .je pa problem ker ima zelo trdo oplaščitev elektrode zaradi katere se težko vzpostavi
oblok.sam zvar je gladek. pri izurjenemu varilcu, žlindra sama odpada od zvara , ko se ta dovolj ohladi.
obe vrsti proizvaja železarna Jesenice

povej kaj se matraš pa lahko dobiš kakšen nasvet.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Kako se sedaj imenijejo elektrode, ki so bile 15 let nazaj "FINKORD" ali nekaj takega. Takrat sem varil samo s temi. Jadrana nisem nikoli maral. Sedaj jih pa ne najdem več.

Pa še nekaj, zakaj so volframove elektrode tako drage 10kom je 27€.
Edit: sem prehitro bral, in zamešal, kakšen material se dodaja pri tig varjenju? Se splača učenje tega postopka?

Nazadnje urejeno:

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Kot pravim, itak mi je aparat crknil, delal sem pa stopnice. Nekaj z Jadran 3,25, nekaj z onimi drugimi, če so to rutilenke, prav tako 3,25. Drugače pa kot sam svoj mojster včasih kaj izumljam, pa je treba kaj privarit itd. Zato moram dobit kakšen aparat, ki pa lahko da bo 2 leti počival, zato mi je neumnost dajati strašne denarje. Sem gledal varexa v akciji v merkurju je pod 60 €, le malo me motijo podatki, kjer različne tokove navajajo. Mislim pa da vseeno do tistih 120 A pride, kar zadošča za 2,5 elektrodo.

Moj je imel to dobro lastnost (ali pa slabost in je zato tudi crknil), da sem ga lahko kratkotrajno preobremenil in je tudi 3,25 elektrodo zmogel. Ker pa zadnjič ni bilo kratkotrajno, je iz njega ušel dim
smile-1.gif

pepy

Pripravnik
3. jan 2008
91
0
6
Edit: sem prehitro bral, in zamešal, kakšen material se dodaja pri tig varjenju? Se splača učenje tega postopka?

ti varjenje se dodaja enako žico kot pri varjenju zkisikom in acetilenom za navadem fe materjal recim črne cevi.
če variš nerjaveče pa žico iz nerjavečega materjala.

sam tudi sem pred kratkim varil stopnice in varil izključno sam EVB50.
še nekaj aparat mora imeti vsaj 160A ker le tako boš normalno delal ti pa tudi aparat .
sam uporabljam fronius 160A in ni problema.je pa vprašanje če aparat ki si ga navedel dejansko proizvaja takšen tok

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Ta pod prvo sliko fronius je nekaj podobnega kot ima kolega z tem da njegov nima tig možnosti, ta pa ima že pištolo in vse zraven. Dela zelo ok on je varil z jadran elektrodami, zvar je po pogledu bil ok, trdnostno ne morem reči nič, verjetno je res boljše variti z drugimi elektrodami. Z elektrodami pa nimam izkušenj ker že 15 let nisev varil z njimi pač udobje mig/mag aparata. Glede kitajskih tigov nisem še probal a lahko ti povem, da prodaja iskra pod svojim imenom prav iste kitajske zadeve, ki jih samo pri nas umerijo in zagotovijo nekaj let rezervne dela. Prav tako iskrina plazma je kitajskega izvora, me je pa presenetilo včeraj ko sem videl varstrojevo plazmo, mi je tudi delovala nekako kitajsko, tako da me je presenetilo, ker sem mislil, da varstroj razen high end izvorov (japonskih) uporablja izključno svoje. Globalizacija je očitno naredila svoje.
Je pa cena na tem ebay linku zelo mikavna za probat bi bilo, pa še hf vžig ima, kaj in kako je pomemben hf vžiga pa bi tudi sam rad zvedel ker me TIG že dolgo mika in bi si rad nabavil a je cena varsroj verzije z AC napetostjo 3k€. Bodo še ostali, ki imajo izkušnje z tigom kaj več povedali, je tudi za mene zanimivo.

Bi ti pa priporočil če dosti variš črno, da si nabaviš mig/mag aparat, starejše rabljene zadeve dobiš že za 500€, tudi ti so narejeni zelo enostavno in se tudi hitro in poceni popravijo. Enostavno gre z mig/mag postopkom enostavneje variti pa postopek je zelo produktiven.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Hvala za odgovor.

A mi lahko poveš, kaj pomenijo %
Naprimer pri tem aparatu piše 35%=160A, 60%=130A in 100%=100A
http://cgi.ebay.de/Rehmann-200...id=p3286.c0.m14

Rabim pa nekaj majhnega, ker trenutno ni prostora za kaj večjega in bo inverter OK. Varim pa v glavnem za lastne potrebe in potrebe kolegov. To pa pomeni, da včasih tudi kakšno leto nič.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Pomeni da moraš pri 160A variti 35% časa, 65% časa se ohlaja, če si pa na 100A pa lahko variš neprekinjeno. To v praksi pomeni, da pokuriš eno elektrodo v minuti recimo, nato pa se mora 2 minuti hladit.