Varčne žarnice

maremm

Pripravnik
26. dec 2010
357
0
16
To pa nima dpf filtra, pade na izpustu delcev.
evil.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Citat:
Uporabnik laksikon pravi:
no, sem se odločil, da še na hodniku dam varčne žarnice...glej ti to foro, slučajno je v bližini alarmni sistem (centrala, cca. 1m stran) in so se začele motnje alarmnega sistema pri vklopu varčne žarnice. Od začetka sploh nisem pomislil na žarnico, pač sem si mislil, da se je elektronika neki zj**ala, no na koncu pa le pogruntam, da je zaradi varčne žarnice. Celo vklapljal se je sistem sam od sebe.
Kolikšno sevanje in kaj vse oddaja si sploh ne upam pomislit. Sploh pa, ko še bereš članke kot so tile:
http://vizita.si/clanek/novice/so-varcne-zarnice-zdravju-skodljive.html
V kuhinji pa glih imam varčno žarnico, ki je v bližini ljudi, saj je luster bolj nižje nameščen.
No, en čas nazaj sem se zagrel za LED svetilke, pa me je spet minilo, ker sem prebral precej slabega o njih.
No, na koncu sploh ne vem katere bi uporabljal...
Pač slaba elektronika v žarnici in ti paca naokoli z ELMG motnjami

laksikon

Pripravnik
11. dec 2008
220
0
16
a so precejšnje razlike med proizvajalci glede elektromagnetnih motenj? Recimo neka low buget žarnica vs high tech? KOliko je kaj škodljivo, če imaš takšno žarnico 1.5 metra stran od telesa? Saj menda je spet tole, kot vsa ostala ELMG sevanja, ko še ni kao dokazana, da je škodljivo za zdravje.
No bom probal zamenjat in bom dal tja na hodnik precej dražjo Osramovo. Na hodnike sem dal ene cenene, v druge prostore pa kvalitetne

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Ni problem v EM sevanju IZ sijalke ampak v tem da ti sijalka spremeni obnašanje el. toka po napeljavi.

To je sicer znano dejstvo da varčne žarnice vplivajo na kvaliteto toka po stanovanju. Ampak sem zraven lahko šteješ večino manjših porabnikov, od zabavne elektrnike dalje.

damo

Majstr
4. sep 2007
1.024
153
63
Jaz sem kupil 20 kom 100watnih na hrvaškem, dokler se še dobijo.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.534
855
113
Mi smo se v dnevni sobi nalezli ene posebej fancy luči, ki dela na 5x GU9 9W sijalke. Vsaka taka je pri nas blizu 10€, torej 50€ za delovanje luči. Pa če bi trajalo 10 ali vsaj 5 let, ne bi bolelo. Samo ti hudiči crkujejo po 2 na leto ... GRRRRRRR

Sedaj sem jih začel menjati (phase-out) z LED sijalkami in upam na (baj)boljše.

Druga težava so sijalke v kopalnici - tam so bile vgrajene stropne luči s podnožjem G10Q. Te imajo dodatno (k osnovni, da niso poceni) dobro lastnost, da jih je težko dobiti - v Bauhausu imajo kvečjemu napačen premer, v Merkurju pa vedno vzamem zadnjo. Tu sedaj phase-out čaka luči (IP67 z E14 - te sijalke so vsaj cenejše).

Še v osnovni šoli sem na podlagi načrta iz TIM napravil vezje, ki je nadomestilo štarter na dobri stari fluoroscentni svetilki (uporabljeni v kuhinji nad pultom). StTvar ne samo da je prižgala tako rekoč v hipu, pač pa je zbudila tudi uradno pregorele cevi. In so svetile leta in leta. Das waren die Zeiten! Miniaturizacija in lepe "tornado" oblike so zmaga oblike nad vsebino - hja, lahko bi rekli, da imamo sedaj iSijalke.

laksikon

Pripravnik
11. dec 2008
220
0
16
Te varčne žarnice tako sevajo, da ne moreš verjet. Sem prestavil varčno žarnico na drugo mesto, stran od alarma cca. 3-4 metre in pri vklopu žarnice, se vklopi alarm v stanje pripravljenosti. Alarm ni na omrežno U, ampak je na akumulator! Svašta!

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Sicer to da sevajo motnje mi je jasno, ampak ni mi pa jasno kakšne alarme imate
smile-1.gif
. Ker je novogradnja imam razen par izjem v vseh lučeh varčne žarnice - cca 30 komadov jih je in mi alarm ni niti enkrat reagiral.

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.473
357
83
34
Si že slišal, da če ti varčna žarnica pade na tla, lahko narediš nov Černobil?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
P.S. - pa ne preveč okol govort, da ne bo nekdo z agregatom in varčno žarnico začel vlamljat!
Je dovolj baterija, ter razštelan LED buck/boost driver. Določeni kitajski za 1,5€ uspešno blokirajo dalnic za odpiranje avta/garaže na 5+m
evil.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
V ebay vpiši led bulb dimmable, še malo specificiraj glede moči in grla, pa ti bodo zletele ven. Prejšnji teden sem nabavil za moj luster žarnice