Varčna sijalka res varčna?

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
Po celi hiši sem dal varčne sijalke, in to Osram ne nekih kitajskih jajc. V dveh letih so crkle tri. A so varčna jajca res bolj varčna od žarnice za 50 centov?
bonk.gif

pikovit

Pripravnik
3. feb 2008
402
2
16
53
kamnik
Osramove imajo pet let garancije.(nekatere pa dve ali tri leta).Brez računa neseš nazaj v trgovino in zamenjajo-če je na zunaj nepoškodovana.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Navadnih se itak ne dobi več, ko so jih še prodajali sem jih jaz kupil 3 pakete. Navadne naj bi bile za oči bistveno boljše kot varčne. Poleg tega pa v njih ni živega srebra, kadmija ipd...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
jaz sem dal v bajti mnogo varčnih. tudi hodniki in kopalnice. kopalnice so mal problem, ker kljub hitri izvedbi rabijo nekaj časa do polne svetilnosti.

crknila ni nobena..3 leta so gor..jih je pa..veliko. elektrike sem nekaj prišparal.

13. jul 2011
2.677
626
113
Meni se najbolje obnesejo iz Hoferja in Osram. Iz Ikee so prepočasne, iz Interdiskonta pa crkujejo.
Sicer je veliko odvisno tudi od tega kako stabilno napetost imaš na liniji. V enem bloku vem, da jim stalno crkujejo žarnice (ne glede na to kakšne vrste so) in tudi ostale električne naprave.

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Men crknila še ni nobena, se pa vidi da s časom začne slabše svetit.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:
Navadnih se itak ne dobi več, ko so jih še prodajali sem jih jaz kupil 3 pakete. Navadne naj bi bile za oči bistveno boljše kot varčne. Poleg tega pa v njih ni živega srebra, kadmija ipd...

Seveda se jih. Pri nas sicer ne vseh moči, zunaj (avstrija, nemčija, pa hrvaška) pa se. In jaz jih še vedno kupujem, ker mi gre od svetlobe varčnih na kozlanje. Kasika, haloge ali LED. Varčne prav gotovo ne kupim.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Ponekje se navadne prodajajo kot "grelna telesa, katerih stranski učinek je svetloba"
hysterical-1.gif

Pa še res je tako
grims-1.gif

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Meni se je zaradi varčnih krepko povečala dioptrija v par letih. Sem moral nazaj na navadne. Uporabljam pa zdaj halogenske, ki so ko navadne, razen da je tisti del noter za halogensko.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.774
113
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Ponekje se navadne prodajajo kot "grelna telesa, katerih stranski učinek je svetloba"
hysterical-1.gif
Hja, dober trik trgovcev ane
tongue-1.gif
Grelno telo z A izkoristkom. Pa lahko prodajajo 75+W žarnice

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik gasdopodna pravi:
Meni se je zaradi varčnih krepko povečala dioptrija v par letih. Sem moral nazaj na navadne. Uporabljam pa zdaj halogenske, ki so ko navadne, razen da je tisti del noter za halogensko.

Zanimivo, jaz imam pa zadnjih 10 let po celi bajti varčne, zdaj se pojavlja še led, pa se mi je dioptrija popravila. Pa nisem varčeval pri dobrem monitorju in televiziji.

Morda pa žarnice nimajo veze z dioptrijo eh?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Tudi sam nimam slabih izkušenj z varčnimi sijalkami 'znanih' proizvajalcev. V stanovanju so noter že praktično 10 let, pa sem menjal samo v dnevni (mali navoj) ker gorijo res vsak večer po nekaj ur.

So pa načeloma precej občutljive za veliko število vklopov. Tako da...tam kjer gorijo zelo malo, pa se jo večkrat prižge (kako stopnišče, wc) je bolje imeti kar klasiko - na nitko.

Kako še do žarnice na nitko? Če greš na dopust k južnim sosedom jih nakupiš tam..so poceni, pa narediš zalogo za par let (verjetno bojo slej kot prej tudi ledice postale zmernih cen, pa bom otakrat povsod natrosili njih).