Varčevanje :)

sloth481

Pripravnik
9. jul 2010
49
0
6
Danes sem se odločil, da začnem varčevat. Odločil sem se, da bom vsak mesec 100€ dal na stran. Našparani denar mi bo nekdaj zelo pomagal, mogoče pri nakupu večjega stanovanja, mogoče hiše, trenutno pa mi teh 100€ ne pomeni veliko, vedno jih zapravim za kakšne stvari, ki so totalno neuporabne, ali pa to zgolj na začetku, npr. sobno kolo, ki smo ga poganjali 2 meseca, itd..

Torej, kje si naj odprem varčevalni račun in kako to sploh poteka? Trenutno sem na Sparkasse. Kako ta varčevalni račun poteka? Se lahko tam zmenim, da mi od plače 100€ nakažejo na varčevalni račun? Kakšne pa so obresti?

sloth481

Pripravnik
9. jul 2010
49
0
6
Račun na banki že, ampak obstajajo prav posebni varčevalni računi, katere pa ne poznam. Vprašal sem zgolj zaradi radovednosti, kako imate to urejeno vi, forumaši, na koncu pa bom tako ali tako šel na banko in malo povprašal po tem, kako ta zadeva gre!
smile-1.gif

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Razumem, kaj si mislil reči. A v kolikor želiš varčevati dolgoročno potem banka vsekakor ni prava izbira, saj si ne glede na pogoje vezave vedno v minusu. Alternative so manj ali več tvegane naložbe (torej razpršeno glede na tvoje cilje). Zlato (kar sem ti prilepil jaz) je ena manj tveganih in vedno bolj aktualnih dolgoročnih naložb.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Srebro, menda ga bo počasi začelo zmanjkovat. Na to temo je bilo že nekaj napisano .

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.780
180
63
verjetno plačaš ddv samo od dobička tako, da ni treba čakati, da cena srebru zraste prek +20%.

lp

gr69

Guru
15. dec 2009
11.658
2.697
113
še v SLO - ampak komaj
NOB - v ceni srebra je 20% DDV - ko pa prodajaš "prodaš" brez DDV (kupec - običajno banka) pa podleže "samoobdavčitvi" - po domače: danes kupiš za 120,- EUR srebra - dejansko plačaš 100,- EUR za vrednost srebra in državi 20,- EUR DDVja, po 3 mesecih je zraste vrednost za 10% - greš in odprodaš - dobiš 110,- EUR kupec, pa še odvede 22,- EUR DDVja (razen seveda če vse delaš na črnem trgu, kar pa je pri resnih naložbah
bonk.gif
)

vse te telovadbe pri zlatu NI

igi

Guru
13. okt 2007
5.659
1.234
113
Celje
za 100€ na mesec ni neke druge pametne izbire kot banka. Je pa bistvo varčevanja predvsem v glavi. Da pač si toliko odločen, da puščaš na računu "višek" in ga ne počistiš vsak mesec do nule! To da te nekdo "prisili" in ti vsak mesec avtomatsko vzame in prenakaže na nek varčevalni račun mislim, da ni prava pot.

Sam imam odprt bonus račun pri sparkasse in ko se nekaj denarja nabere na rednem računu, ga prenakažem na bonus. In ko enkrat vidiš, da "kupček" raste imaš še toliko bolj veselje...

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
Citat:
Uporabnik sloth481 pravi:
Danes sem se odločil, da začnem varčevat. Odločil sem se, da bom vsak mesec 100€ dal na stran. Našparani denar mi bo nekdaj zelo pomagal, mogoče pri nakupu večjega stanovanja, mogoče hiše, trenutno pa mi teh 100€ ne pomeni veliko, vedno jih zapravim za kakšne stvari, ki so totalno neuporabne, ali pa to zgolj na začetku, npr. sobno kolo, ki smo ga poganjali 2 meseca, itd..

Torej, kje si naj odprem varčevalni račun in kako to sploh poteka? Trenutno sem na Sparkasse. Kako ta varčevalni račun poteka? Se lahko tam zmenim, da mi od plače 100€ nakažejo na varčevalni račun? Kakšne pa so obresti?

banka. pa vzameš varčevalno ahemo kjer ti npr. odvajajo 5€ pa si še zavarovan za vsak da bolniške naprimer...
pol pa če sem še malo 'zloben'
evil.gif
stari moj po 100€ nikoli več ne prideš do večjega stanovanja...to je bolj za nakup večjega avta...
smirk-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
NOB - v ceni srebra je 20% DDV - ko pa prodajaš "prodaš" brez DDV (kupec - običajno banka) pa podleže "samoobdavčitvi" - po domače: danes kupiš za 120,- EUR srebra - dejansko plačaš 100,- EUR za vrednost srebra in državi 20,- EUR DDVja, po 3 mesecih je zraste vrednost za 10% - greš in odprodaš - dobiš 110,- EUR kupec, pa še odvede 22,- EUR DDVja (razen seveda če vse delaš na črnem trgu, kar pa je pri resnih naložbah
bonk.gif
)

vse te telovadbe pri zlatu NI

Jaz vseeno kupujem srebro, ker zlata ne bo zmanjkalo, srebra se pa že lep čas manj izkopava kot pa se ga porabi in zaloge padajo.

In če se na sivem trgu dobi povsem iste srebrnike, kot uradno, samo da so cenejši, se bom držal kar cenejših. Poleg tega se ga pa tam še proda bistveno ugodneje, kot uradnim prodajalcem. win/win

Bi pa vseeno priporočil fantu, ki je odprl temo, naj si za začetek omisli kak zlatnik, če je treba prodati preko noči se izgubi manj.

Samo kupi naj si likvidne zlatnike, ne pa elementum palčke.

sloth481

Pripravnik
9. jul 2010
49
0
6
Hmm... na zlato in srebro sploh nisem pomislil.. Vendar ne vem točno kako to vse skupaj poteka.. Bi si mogoče kdo vzel čas in malo več napisal o tem?
Verjetno si bom za začetek kar odprl varčevalni račun na banki in tja zlagal denar..
smile-1.gif

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
45
Ljubljana
Če že gledaš za varčevalnimi računi, poglej pri Delavski hranilnici in Varčevalnici Lon, imajo nominalne letne obrestne mere najvišje glede na konkurenco.

LP

Stardo

Pripravnik
3. jan 2009
353
0
16
41
drugače pa tudi njegova matična banka ni daleč stran kar se primerjave s konkurenco tiče

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.318
827
113
hja, mogoče zlato/srebro je varna naložba, ni pa dobra v primeru, da si bo hotel v določenem trenutku nekaj kupit, saj bo trg narekoval , kdaj lahko proda, da se mu splača. pri bankah tega ni, pa še rizik je manjši, če se ne spoznaš ravno. če pa seveda misliš varčevati na zelo dolg rok recimo vsaj 10 let, pol pa zlato/srebro iam nek smisel.

lp

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Hah, a banka pa ne narekuje kdaj lahko dvigneš denar, če hočeš kolikor toliko obresti dobiti ? ( vezane vloge, depoziti... )

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Alternative so manj ali več tvegane naložbe (torej razpršeno glede na tvoje cilje). Zlato (kar sem ti prilepil jaz) je ena manj tveganih in vedno bolj aktualnih dolgoročnih naložb.
Tveganje pri zlatu je.
monthly_dollar.gif

Najbolj ziher so (padajoče) TRR, depoziti/vloge, obveznice (državne, pol druge),...

Je pa bolje to vprašati nekoga iz foha, ne pa računalničarja.
wink-1.gif