Varčevanje

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Ok .... situacija je taka .... želela bi dati nekaj denarja na stran vsak mesec, vendar nekam da ne bom preveč omejena, ker bo čez par let itak treba kakšen krediut za stanovanje vzet in te zadeve, tako da najbolje da ni neko predolgo obdobje. Plačo imam povprečæno - nekaj čez 800€ pa me zanima kaj priporočate in kakšen znesek.

Koliko mi to nanese čez par let? Rada bi dovolj visok, a še vedno garantiran donos.

Torej katera banka oz. kaj drugega ipd.

Hvala za nasvete.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Citat:
Uporabnik Bitch_inside pravi:
Ok .... situacija je taka .... želela bi dati nekaj denarja na stran vsak mesec, vendar nekam da ne bom preveč omejena, ker bo čez par let itak treba kakšen krediut za stanovanje vzet in te zadeve, tako da najbolje da ni neko predolgo obdobje. Plačo imam povprečæno - nekaj čez 800€ pa me zanima kaj priporočate in kakšen znesek.

Koliko mi to nanese čez par let? Rada bi dovolj visok, a še vedno garantiran donos .

Torej katera banka oz. kaj drugega ipd.

Hvala za nasvete.

Tole poudarjeno zelo nasprotuje drug drugemu. Malo razjasni želje oz. priačkovanja pa lahko rečemo kakšno konkretno.
wink-1.gif

Batate

hepan
21. jul 2007
240
0
16
Citat:
Rada bi dovolj visok, a še vedno garantiran donos.
ne-ne-1.gif
Tak pa nea gre. Za donose moreš tvegati, če pa nea tvegaš, pa donosov ni, tak je to. Pa na tak kratki rok ko ga ti imaš v mislih, so delnice (in delniški skladi) preveč tvegane, fse se lahk vmes zgodi, tak da tisto odpade.

Za vezave nad 18 mesecev ti delavska hranilnica ponuja 4,55% letno, kar sploh ni slabo za tolko varno naložbo. Pokrije inflacijo pa še malo za povrh ostane. Ni sicer likvidno, ampak fsaj neboš mogla vmes zapravit, te prisili da notri pustiš.
smile-1.gif

Za zmirom vaš, Batate

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
NO RISC NO FUN

naredi firmo naj bo to uspešna firma nato pa jo prodaš in glede na vložek dobiš zelo zelo veliko .
.Z raznimi bankami ni kakšnih visokih dobičkov.

Razno razne sklade pa itak vodijo mularija stara med 28 in 32 let tako da kakšnih izkušenj nimajo ,tako da veš kako ti lahko svetujejo.(vir Finance)

Univerzalnega recepta ni .Takrat ,ko zvejo za določeno buisnis množice je pa itak že prepozno.(za velike dobičke)

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik paci pravi:
NO RISC NO FUN

naredi firmo naj bo to uspešna firma nato pa jo prodaš in glede na vložek dobiš zelo zelo veliko .
.Z raznimi bankami ni kakšnih visokih dobičkov.

Razno razne sklade pa itak vodijo mularija stara med 28 in 32 let tako da kakšnih izkušenj nimajo ,tako da veš kako ti lahko svetujejo.(vir Finance)

Univerzalnega recepta ni .Takrat ,ko zvejo za določeno buisnis množice je pa itak že prepozno.(za velike dobičke)

Če sklade vodi mularija in ta mularija nima pojma, katere delnice naj kupuje (govorim o delniških skladih), potem mi res ni jasno, zakaj na letni ravni dosegajo v povprečju vsi 30, 40 ali več %-ne donose.
wink-1.gif

Skratka banka in nogavica je razlika samo v temu, da se moraš do banke sprehodit in se ti mogoče ne bo dalo.

Vse kar je nad tem pa se imenuje vlaganje v delniške sklade (povdarek je na množini; razpršenosti) kar je pa še nad tem se imenuje pa delnice. Tukaj pa lahko govorimo o "donosih". Primer: imaš prijatelja, ki ima denarja na pretek in ti je pripravljen posoditi 10.000€. Super! Ti si pametna, greš do Abanke, NLB-ja, MP-ja in podobnih, se odločiš in potem čakaš ... Hopa, čez 1 leto ugotoviš, da so se tvoja sredstva v povprečju oplemenitila za 30%. Malce matematike; max. vstopni stroški te bodo udarili s 4% kar znese 400€, imamo 9.600€, na to pribijemo 30%, zdej pa si sama izračunej. To je pa vredno ... definitivno! Med izračunavanjem ne pozabi odbiti 20% od dobička (!), ki jih bo država popapala, saj si imela v skladih sredstva samo 1 leto. No, izstopne stroške smo izpustili, saj so bili že vstopni skorajda pretirani
smile-1.gif

Kar so predhodniki napisali pa drži kot pribito! "Kdor ne reskira, ne profitira."

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Zavedam se, da če ne riskiraš ne profitiraš, zato pa iščem neko optimalno zadevo, tako da so obresti dovolj visoke, ampak še vedno ne morem preveč zgubiti.

No tale možnost delavske hranilnice se mi zdi kar fajn. Bom šla pa zdaj avgusta po dopustu še malo na banke pogledat kaj ponujajo pa bomo vidli kaj se da narediti.

Hvala za predloge pa se priporočam, ad napišete še kaj.
smile-1.gif

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Zavedam se, da če ne riskiraš ne profitiraš, zato pa iščem neko optimalno zadevo, tako da so obresti dovolj visoke, ampak še vedno ne morem preveč zgubiti.

No tale možnost delavske hranilnice se mi zdi kar fajn. Bom šla pa zdaj avgusta po dopustu še malo na banke pogledat kaj ponujajo pa bomo vidli kaj se da narediti.

Hvala za predloge pa se priporočam, ad napišete še kaj.
smile-1.gif

Vidiš, to kar si napisala: "... ne morem preveč izgubiti" je zelo pomembno. Na banki npr. ne boš 0 izgubila. (Okey, razen če ne bo 3. svetovna vojna al pa zlom evropskih, slovenske in še katere borze.) Če pa si pripravljena tudi na vzpone in padce, potem si pa poglej kakšen manj tvegan sklad. (Že najmanj tvegani so boljši kot vezave na bankah!)

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Naložbeno življensko zavarovanje že imam pri Merkurju, in sicer za 15 let in me ravno to matra, ker se mi zdi da sem se rahlo prehitro odločila za tovrstno varčevanje. Donosi niso bog ve kaj, poleg tega bom denar lahko dobila ven šele pri 37-ih letih, kar je brezveze glede na to, da bom večje zneseke rabila že kaj prej.

Zato me mika, da bi prekinila to zavarovanje, menda po enem letu dobim ven samo to kar sem vložila in ta denar raje vložila v kaj pametnejšega.

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Varčevanje v skladih je vezano na kako dolgo dobo?

hvala lp

Danes vložim, jutri dvignem. Parameter, ki te mora najbolj zanimati je ta, da te po sedanjem zakonu o DDV država očofota za 20%, po pretečenih 5 za 15 % itn...(vsake 5 za 5 dol) po 20 letih ne plačaš 0% državi od DOBIČKA. Ostalo že napisano zgoraj.

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik Pongo pravi:
kaj pa življenjsko ali naložbeno zavarovanje? Sicer je pametno vsaj 10 let da ne plačaš 6,5% davka državi.

Daj cesarju kar je cesarjevega in državi kar je sosedovega. Pri življenskih, naložbenih zavarovanjih/naložbah me v primerjavi s skladi motita predvsem 2 stvari; obdobje, ki je vnaprej določeno ter relativno majhen donos. Raje imam v skladih, pa četudi čez 1 leto ven poberem vse zaradi tega in tega razloga kot pa razdiranje pogodbe in bljah bljuh ... Se pa priporočam za kontra mnenja ...

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik Manc pravi:
Citat:
Varčevanje v skladih je vezano na kako dolgo dobo?

hvala lp

Danes vložim, jutri dvignem. Parameter, ki te mora najbolj zanimati je ta, da te po sedanjem zakonu o DDV država očofota za 20%, po pretečenih 5 za 15 % itn...(vsake 5 za 5 dol) po 20 letih ne plačaš 0% državi od DOBIČKA. Ostalo že napisano zgoraj.

ZDoh in ne ZDDV je zgoraj mišljen. Pri večini (delniških) je tako, da NI časovne vezave. Lahko pa imaš tudi pri skladih varčevalni načrt, dobo vezave ... Vse naj bi se dalo. Za detajle pa telefon v roke in upravljalca sklada poklicat.

Pa še luštno čtivo: http://www.financna-tocka.si/text.php?id=6809

Batate

hepan
21. jul 2007
240
0
16
Citat:
Uporabnik Manc pravi:

Če sklade vodi mularija in ta mularija nima pojma, katere delnice naj kupuje (govorim o delniških skladih), potem mi res ni jasno, zakaj na letni ravni dosegajo v povprečju vsi 30, 40 ali več %-ne donose.
wink-1.gif
Zato, ker gre tak al tak že celi trg tolko gor. Te pa ni več nobena umetnost take donose naredit, kaj?
smirk-1.gif

Za zmirom vaš, Batate

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik Batate pravi:
Citat:
Uporabnik Manc pravi:

wink-1.gif
Zato, ker gre tak al tak že celi trg tolko gor. Te pa ni več nobena umetnost take donose naredit, kaj?
smirk-1.gif

Za zmirom vaš, Batate

Katere trge misliš? Slovenski, balkanski, evropski? Če je vse tako enostavno, mi zagarantiraš 7.500€ v enem letu, če ti jih danes dam 5.000€? Ne bi bila slaba ta ... Jst opravljam svoje delo, oni naj pa svoje! Kakorkoli, vsak je svoje sreče in denarja sam kovač. Verjemi pa, da se je 100x lažje o skladih pogovarjat, kot pa it na šalter in izpolnit pristopno izjavo. Čeprav je po tvojem piece of cake in itak gre vse gor.
wink-1.gif
Ampak ne pozabimo: po soncu vedno pride dež. Tudi zaradi tega je priporočljiva doba vlaganja vsaj vsaj vsaj nekaj let ...

Pa še ena: dober borzni posrednik je tisti, ki ti bo jutri znal povedati, zakaj se tisto, kar je včeraj napovedal, danes ni uresničilo.
smile-1.gif

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Moj nasvet ti je, da si za stanovanje narediš dolgoročno naložbo ter vsak mesec odkrhneš del svojih prihodkov ter jih vlagaš v sklade. Mogoče bi lahko poskusila z vlaganjem v zlato. Vsedi se za mizo ter si izračunaj koliko denarja na mesec lahko pogrešaš. Glede na tvoje prihodke ti priporočam cca. 100€ na mesec, ki jih pridno vlagaš v sklade. Teh 100€ pa recimo razpršiš v 3 različne sklade, lahko tudi dva, ker je majhen znesek. Tako tudi poskrbiš za neko varnost svoje naložbe kar je pomebno za vsakogar.

Lahko se začneš pečati z borzo, vendar je to že povsem druga zgodba za katero moraš imeti znanja, sreče,veze pa tudi "jajca". Tukaj potrebuješ trgovalni račun, ki ga lahko odpreš na banki ali pa kakšni borzno posredniški hiši. V Sloveniji je tega dosti, če se odločiš za ta korak si poglej malo ponudbo kdo ima najboljše pogoje, ker varirajo.

Naslednja opcija so žlahtne kovine, ki niso donosne na kratki rok, zopet na dolgi rok. So pa relativno varna naložba. Odvisno od same kovine. Tukaj spada zlato, srebro, platina,...

Če imaš malo več časa se lahko posvetiš skladom, ki se osredotočijo na nekaj povsem eksplicitnega. Npr. imaš sklad, ki se ukvarja z zlatom, z nafto, s pšenico,... Te skladi so zelo donosni na kratek rok, vendar so tvegani. Pri teh skladih ne moreš vlagati preko posrednikov temveč samo sama, kjer trguješ z vep točkami. Zelo v redu zadeva, za katero pa potrebuješ trgovalni račun ter nekaj znanja.

Ostanejo ti še bančni depoziti, ki so najmanj donosni po drugi strani pa najbolj varni. Tukaj ne potrebuješ nikakršnega znanja. Je pa to bolj bogo vse skupaj ter se ne nadejaj kaj preveč.

Kot veš je v Sloveniji vse obdavčeno. Donosi so obdvačeni z 20%, ki pa se znižuje na 5 let za 5%. Se pravi po 20ih letih si opravičena davka. Ja vem, bedarija za kozlat. Donosi na banki so opravičeni davka do 300.000 SIT, če se ne motim, sem že mali izven forme pri bančnih depozitih, kmalu pa bodo obdvačili popolnoma vse donose. Lepo, ni kaj.

Mogoče si se malo bolj pozno spomnila za varčevanje, spet odvisno kdaj se boš spustila v kakšen večji strošek. Vseeno si zlagaj kupček denarja nekam, ker ko boš vzela kredit za stanovanje ti bo vsak evro prišel prav. Evo to je en brief toutorial. Če te kaj zanima ti kar z besedo na dan.

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
kakor jaz vem imajo 30% donose v celotnem njihovem obdobju in ne zadnje leto....
smirk-1.gif

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.527
1.231
113
ammm ker smo v EU.. .mam eno vprašanje....

a lahko greš prek meje v Avstrijo in začneš tam nalagat v kakšen sklad? ker recimo mogoče ( nimam pojma ) v Avstriji ni tistih 20% na dobiček?
confused-1.gif

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
ammm ker smo v EU.. .mam eno vprašanje....

a lahko greš prek meje v Avstrijo in začneš tam nalagat v kakšen sklad? ker recimo mogoče ( nimam pojma ) v Avstriji ni tistih 20% na dobiček?
confused-1.gif

Načeloma bi morali poročati našim davčnim organom. Kako je pa v praksi je pa drugo vprašanje. Ta tema je zelo občutljiva ... Kot slovenci, ki delajo v Italiji, slovenci, ki delajo v Avstriji ... Slovenska zakonodaja si je hrbet zavarovala s tem, da od zavezancev "zahteva" poročila o vseh dohodkih. (ZDoh-2 6.člen - stalno bivališče v Sloveniji) Če povzamem: nekdo, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji (je rezident Slovenije) mora poročati davčnemu organu o vseh svojih dohodkih.

p.s. Morda bi bilo bolje nalagati v državi, ki ni v EU in tudi ni trenutna kandidatka. (npr. Švica)