Varčevanje/naložba za vnuka

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.263
1.768
113
40
Reklame za bilokaj se pojavijo, ko je že prepozno. Kdo se je pogovarjal o zlatu 5 let nazaj? So borze zrastle in je folk filal v delnice, je zdaj zrastlo zlato (in ostale kovine "varnosti") in se oglasuje zlato...ne pozabit, da je nominalen + (oz. realen -) na banki še vedno bolje kot -20% v naložbah!

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Koncno dva malce bolj prizemljena in ne le potnika na vlakcu trenutnega "hita" ...

Zelo realno je, da bo v naslednjih 20 letih gospodarstvo spet prilezlo do prosperitetnega dela cikla, kar bo pomenilo spet znizanje vrednosti kovin (razen ce kdo izumi nacin kako jesti ali drugace koristno uporabiti srebro, zlato, itd., potem bo seveda lahko sla cena navzgor zaradi novega nacina uporabe, ce bo ta nadomestil kaksen drug, trenutno drazji, postopek).

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
če se zgodi to, kar se je v grčiji, potem bodo skladi v minusu, krepko v minusu.
pri nas zaenkrat ni tko kot je v grčiji, pa imam recimo pri triglavu minuse na računih in mi ne garantirajo, da po 25 leith bom dobil toliko kot sem vložil. So rekli, da če bo manj, naj pa še za malo podaljšam vplačila, pa ko bo zraslo, potem ven potegnem.

Drgač pa bosta fantu/vnuku na leto podarila 600 eur, to je v 18-ih letih 10800 eur. To ni malo in niti ni veliko.
Se pravi, da bi bilo še najpametneje v banko vlagat, tko da se lahko kadarkoli ven potegne, ker če ...
Če se spomnijo, da bodo Nemci uvedli svojo valuto nazaj, potem bo vrednost eura padla in tistih 2000 eur recimo takrat bo manj vrednih.
Smo v takih časih, ko gospodarska rast še lep čas ne bo začela lepo naraščati in posledično še lep čas ne bodo delnice visoko in skladi uspešni.
Če pa bodo starši imeli doma dva cekina in 3 kg srebra, ki ga lahko kadarkoli prodajo, bo še najbolj varno.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.436
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Jaz tudi razmišljam, da bi začel v kovine vlagat. Varčevalni računi so crap, pa še dostkrat ko naberem določen znesek, me premami in si kupim kakšno neumnost. kakšno redno varčevanje mi ni všeč, ker sem "obvezan" vsak mesec dajat na stran (kaj če šiht zgubim). Skladi so tko tko...

Sem razmišljal vsak mesec kupit en kovanec 3,3 g (trenutno 120 EUR), ali na dva meseca 5 g "palco" (trenutno 180 EUR).

Na rok 5 - 10 let in če zagusti, da lahko prodam.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.263
1.768
113
40
Kovine so enako kot skladi, tko-tko...ne vem od kod prepričanje da to pa je donosno in ziher obenem?

Če pa že kdo želi s kovinami trgovat, je hudo ceneje če trguje na borzi s "pogodbami" kot pa v fizični obliki, kjer ti posrednik požre še svojo provizijo.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Koncno dva malce bolj prizemljena in ne le potnika na vlakcu trenutnega "hita" ...

Zelo realno je, da bo v naslednjih 20 letih gospodarstvo spet prilezlo do prosperitetnega dela cikla, kar bo pomenilo spet znizanje vrednosti kovin (razen ce kdo izumi nacin kako jesti ali drugace koristno uporabiti srebro, zlato, itd., potem bo seveda lahko sla cena navzgor zaradi novega nacina uporabe, ce bo ta nadomestil kaksen drug, trenutno drazji, postopek).

Srebro je dandanes predvsem industrijska surovina s stotinami aplikacij, bolje ko bo šlo industriji, manj ga bo in dražje bo. Če ne poznaš niti osnov o srebru, se raje ne igraj svetovalca.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik uncle_sam pravi:
Kovine so enako kot skladi, tko-tko...ne vem od kod prepričanje da to pa je donosno in ziher obenem?

Če pa že kdo želi s kovinami trgovat, je hudo ceneje če trguje na borzi s "pogodbami" kot pa v fizični obliki, kjer ti posrednik požre še svojo provizijo.

To trgovanje na borzi, je brezplačno in brez provizij in davkov ?

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.263
1.768
113
40
Kot veš - ne
tongue-1.gif

Je pa ceneje in bolj likvidno.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Srebro je dandanes predvsem industrijska surovina s stotinami aplikacij, bolje ko bo šlo industriji, manj ga bo in dražje bo. Če ne poznaš niti osnov o srebru, se raje ne igraj svetovalca.

In vsak dan se ga porabi vec, kot se ga nakoplje ter reciklira (torej povprasevanje stalno presega ponudbo in jo bo tudi v bodoce) in to bo porivalo ceno gor v neskoncnost ?

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
spet moraš pri kovinah nekaj vedet tko kot pri skladih ali pa pri delnicah.
Samo pri kovinah je vse bolj pregledno, realno in predvsem lažje razumljivo.

Recimo, zlato je najbolj pametno kupovati v teži 1oz, je ta količina najbolj likvidna, najlažje unovčljiva in tu je zelo malo prinbitka.
Srebro ima večji letni donos in vse kaže, da se bo glede na zlato bolj dražilo.

Srebrnike se lahko kupi na ''vsakem vogalu'', celo v masti v Lj so jih včasih prodajali. Tudi nekaj www strani obstaja, kjer se lahko o tem kdorkoli poduči in marsikaj prebere.

Kovine so pa fizične in jih imaš, pač jih menjaš za euro in so tvoje.
Nekdo je rekel, kako je s shrambo - povprečen človek sploh ne bo imel toliko prihrankov, da bo imel v kovinah recimo 200 000 eur, ponavadi je to 5 ali 10 ali pa 30 keur. Če malce posurfate po spletu, boste videli, koliko teže in volumna je to v zlatu ali v srebru.
Seveda pa ni pametno to shranjevati v dnevni sobi na polici v leseni šatulji.

In preden se spustiš v to, je pametno si kaj prebrati tu na spletu, pa tudi kakšne prodajalec zna kaj svetovati, kar ne gre samo na njegov mlin.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.436
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Imam eno zlato zapestnico, ki ni glih tanka, nosim pa jo ne več že 5 let in jo verjetno tudi ne bom več (out of style). Glede na to, da je zlato doseglo rekordne vrednosti, sem razmišljal, da bi "likvidiral zadevo". Kam lahko odnesem in koliko dobim?

tnx

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.436
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Nekaj sem razmišljal. Če kupuješ zlatnike po 1/10 unče, plačaš veliko EUR na gram zlata. Če bi želel prodati z donosom, bi moral tečaj zlata narasti za cca 25%. Če pa bi kupil zlatnik po 1/4 unče, bi če bi želel prodati z donosom, tečaj narasti za cca 15%.

Ne vem koliko se lih splača kupovati najcenejše zlatnike za vnuka s tega vidika? Oz. bolje prišparati za 1 unč zlatnik, kjer po izračunu rabiš rast tečaja manj kot 5%, da prodaš z dobičkom.

Se motim?

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
imaš prav glede 1oz zlatnika.

Na trgu lahko kupiš tudi zlatnike, ki nimajo čistine 999, take raje ne kupuj, ker imajo ponavadi taki tudi numizmatično vrednost, ki pa jo je težko unovčiti, ko prodajaš in se ti recimo mudi pri prodaji.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
zlata zapestnica, verižica ali pa prstani - da ne boš/boste presenečeni - v teh stvareh ni čistega zlato prav veliko, so še primesi, pa srebro, baker, ... To pomeni, da za to daš veliko, ko pa hočeš prodati, pa dobiš bolj malo, bore malo. Imajo pa te stvari seveda drugo vrednost.

Eden od takih, ki to odkupuje in seveds menja za zlato ali srebro čistine 999 v oblik palic, palčk, ali kovancev, je Moro. Ne dolgo nazaj je bilo na njihovi strani o tem pisano. Poglej, pokliči in vprašej.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Ja tisto je bilo enkratno, nakit ne gre mešati z naložbenim zlatom.

Muzo

Pripravnik
10. sep 2007
268
0
16
Mene pri kovinah nekaj skrbi, kot je omenil uporabnik zgoraj je ta rastoča vrednost, ki je zagotovo napihnjena. Povpraševanje v industriji sicer raste, samo dvomim da s tako dinamiko, kot raste povpraševanje po kovinah tudi zaradi naložb. Zato je vrednost verjetno prenapihnjena. Dodatno tveganje, ki ga nihče ne izpostavlja je tečajno tveganje. Če se ne motim, unča zlata kotira v USD, kar pomeni še dodatno tveganje. Mi nič ne pomaga, če cena zlata raste, vrednost dolarja pa pada.

Sigurno je za pretehtati to opcijo, po nekaterih mnenjih naj bi bil del košarice naložb tudi v naložbenih kovinah, sigurno je v teh časih opaziti določeno negativno korelacijo med vrednostjo delnic in zlata, kar zmanjšuje tveganje celotnega portfelja, jst ne bi stavil vsega ne na delnice/sklade kot tudi ne na zlato.

lp

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz se vedno cakam na pojasnilo kako raste povprasevanje po kovinah v industriji napram ponudbi (novo nakopano + reciklaza) ? Nekaj malega vem o tehnicnih zadevah (kjer se to uporablja) in mi je znano, da je bilo vcasih potrebnega precej vec zlata/srebra za izdelavo integriranih vezij, tiskanin, itd., kakor danes. Zato se stara elektronika reciklira za vecji denar, kakor nova, sploh stvari izpred leta 1980 (recimo enako velik kos elektronike, a precej vec zlata).

Ob tem je nakopanega zlata stalno vec - redno ga kopljejo ven, dokler ga ne zmanjka, bo temu tako, nazaj v rudnik ga pa nihce ne zakopava (za razliko od kaksnega drugega materiala, npr. ostankov urana), isto nikamor ne izginja reciklirano, ampak se vrne nazaj v obtok. Rabi se ga manj kakor vcasih, proizvedenega je vedno vec, ceno gor drzi povprasevalna mrzlica (tako kot je delnice in nanje vezane sklade par let nazaj) - jaz ne vidim logike, da bi nekdo na 20 let za vnucka rinil v to, kar je trenutno najbolj napihnjeno. Ce bi nekdo postavil isto vprasanje 3 leta nazaj (ko smo ze vsi pricakovali pok delniskega baloncka), bi mu za delnice napisal enako.

Warren Buffet je bojda izjavil, da je skrivnost njegovega uspeha v tem, da kupuje poceni in prodaja drago
wink-1.gif
Na tako dolg rok (20 let), so edine predvidljive stvari bancne obresti, pa kakrsnekoli ze so (zato tudi so nizke, ker so ustrezno netvegane in pokrite z dolocenimi garancijami, kakrsnih drugi instrumenti nimajo).